Nesze!szer

Az első magyar szépségkirálynő nem túl szép élete

Balatoni lány volt ő is

2019. július 23.

 

 simon_boske_1.jpg

 

 

Magyarországon a szépségkirálynő választások gombamód nőnek ki a földből. Minden városkának van koronás fője, jön most az Anna-bál is, szóval láthatjuk sokszor, mennyi szép hölgy van itthon. Molnár Csilla halálának évfordulója is nem is olyan régen volt, a tragikus sorsú fiatal halála mindenkit megrázott akkoriban. Ami borzasztó, hogy még csak most lenne 50 esztendős. De tudtátok, ki volt az első magyar szépségkirálynő? Az ő élete sem volt olyan csodás, ahogy a nagy könyvben ezt illene megírni. Most róla mesélek kicsit!

Simon Böske portréját elnézve ma nem indulhatna egy versenyen sem. Semmi kihúzott haj, nincs nagy fogas vigyor. Akkoriban ez az irány dívott, amit a fenti képen látunk. A kicsit szigorú, formás száj, de azért igény esetén kacér tekintettel, fegyelmezett hullámokkall. Simon Böske 1909-ben, Erzsébetként született természetesen, egy keszthelyi zsidó orvos család sarja volt. A Böske becenév később ragadt rá.

Kamasz volt még, amikor szépségére felfigyeltek szülővárosában. A Korzó szépe lett, aztán a Balaton Tündére. Már nagyobb lány volt, mondhatni felnőtt, amikor egy újság versenyt hirdetett. A Színházi élet című folyóirat írta ki a megmérettetést, melyben Miss Hungáriát keresték. Böske nem magától jött rá, hogy milyen jó is lenne MS-nek lenni, nyilván egy barátnője biztatta. Akkoriban nem fényképet kellett küldeni, hanem szépen felöltözve kiállni egy zsűri elé. Több mint kétszáz lányból kellett válogatniuk az ítészeknek.

A másik mániámról is tudhattok, ami nem a Balaton, hanem Márai munkássága. És képzeljétek, Márai Böskéről is írt akkoriban. „Egy keszthelyi orvos lányát, Simon Böskét megválasztották Miss Hungáriának. Hogy ő a legszebb magyar lány… Gratulálok kisasszony. Mielőtt útra megy (Párizsba), engedjen meg egypár szót, szegény kicsikém. Maga nem is tudja, a Maga kedves és legszebbnek deklarált fejében, hogy mire angazsálta magát. Már szépnek lenni is egészen bonyolult valami. Mit gondol, a legszebbnek? Már egyetlenegy embernek tetszeni is hallatlanul veszedelmes és bonyolult valami. (Hát még) Egy zsűrinek, a világ zsűrijének, mit gondol? 

 

Böskét, aki kék szemű, fehér bőrű, kis mellű, ahogy azt a trend diktálta, a 116-os rajtszámmal szépen megkoronázzák és a karrier tovább folytatódott. Nem is olyan sokára, ahogy Márai is írta, a francia fővárosba utazott, ahol tizenhat ország képviselői közül választották Miss Európává. Úgy volt, hogy Amerikában is lesz egy Miss Universe verseny, de erre nem került sor. Viszont találkozott mindenkivel, aki számítottt akkoriban, még filmajánlatot is kapott a tengerentúlról és persze sok más egyéb megkeresést. Egy selyemgyár pedig anyagot nevezne el róla, ezzel is megkísértik. Böske már kint tapasztalja, nem fenékig tejfel ez az ismertség. Szebbnél szebb ruhákat kap ajándékba, ékszereket, de a párizsi hotelének szobáját kifizettetik vele. Hazaérve óriási fogadtatásban részesül a Keleti pályaudvaron, de itt is van a tömegben olyan, aki kifütyüli őt. Hiába, az ismertség árnyoldala is komolyan ott van az életében. Amerikába nem mehet, mindenféle összevisszaságokat mondanak, miért nem, pedig a Miss Universe és a Miss Amerikát gondolták összeereszteni. Így Böske marad. Autogramot oszt pénzért, hisz erre kérték fel. Aztán ennek is vége szakad. Akkor már fokozódik a zsidó ellenesség és származása miatt sokan Miss Palesztinának csúfolják, a bulvár címoldalon hozza, bármi történik vele.

De azért is ünnepelték őt nemzeti hősként, mert Trianon után minden bálban kitűzi magára a fájdalmas csonkításra utaló jelképet. A lapokban azt is megjegyzik, Böske többet tett Trianonért, mit sok más politikus együttesen. Egy művelt, intelligens úrilány volt, koronával, de nem túl fényes életúttal.

Nem hagyta, hogy anyagot nevezzenek el róla, itthon viszont férjhez ment egy textilmágnáshoz, Brammer Pálhoz. Nem lett színésznő, ahogy szerették volna, ő csak jól akart házasodni. Ez pénzügyileg sikerült, érzelmileg már kevésbé. Öt esztendő után váltak el, valahol azt olvastam, hogy párbaj is volt, melyet Jób Dániel, a második férje nyert. Ő a Thália színház művészeti igazgatója volt, de Böske nem állt színpadra általa sem. Ez a frigy már jóval boldogabb volt, de ez se sokáig. Jöttek a háború évei, akire pedigkorábban Magyarország büszke volt, most egy csillagos házba kerül. Sokáig azt mondták, a szépségkirálynő nem élte túl a második világháborút. Azonban ez nem igaz. Böske olyan rosszul viselte a nélkülözést, üldözést, hogy mentális problémái lettek. Hetvenen túl halt meg, teljesen visszavonulva, mindenféle uralkodói pompa nélkül. Sírja a Kozma utcában van. 

 

 

.

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr3214976382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

illango pillango 2019.07.24. 14:28:39

1929-ben volt Miss Universe verseny Amerikában. Egy (magyar felmenőkkel bíró) osztrák lány, Lisl Goldarbeiter nyerte meg, aki Párizsban második lett Böske mögött. Lisl élete sem volt fenékig tejfel. Unokatestvére, akihez végül feleségül is ment, írt róla egy könyvet, Szerelmem, Lisl címmel. Forgács Péter pedig dokumentumfilmet forgatott róla.

Plumper_ 2019.07.24. 14:28:41

csupa idős, koravén arc. brrr :-[

beautyka 2019.07.24. 14:30:22

@illango pillango: Fú, ezt nagyon köszi. Böskéről jelent meg könyv, azt tudom. De nagyon sok össze-vissza adatot találtam egyébként. Eléggé méltatlan, ahogy ezzel a szép lánnyal bántak. Ahogy Molnár Csillával is.

gézssé 2019.07.24. 19:22:24

Keszthelyen emléktábla áll szülőháza falán.

Szalay Miklós 2019.07.25. 10:35:33

Egy összfoglaló a testi szépségről, annak hatalmáról, a külső és a belső kapcsolatáról:

egyvilag.hu/temakep/064.shtml#p2
süti beállítások módosítása