Nesze!szer

Tudtad, hogy a bőrtípus genetikailag meghatározott?

2019. június 11.

 

 

arcborpetra.jpg

Születésünkkor a bőrünk típusát a genetika és az etnikai hovatartozás határozza meg.

 

Tudtad, hogy a bőr állapotát:

- Az életkor

- A bőrápolási termékek

- És az életstílus határozza meg? 

 

A KÜLÖNBÖZŐ BŐRÁLLAPOTOK AZ ÉLETÜNK SORÁN VÁLTOZNAK.

 

Ahhoz, hogy bőrünk később öregedjen, olyan hatóanyagokat kell a bőrünkbe juttatni, melyek egészségessé teszik és kiegyensúlyozzák azt. Ahogy idősödünk, valamennyi pszichológiai mechanizmusunk lelassul (ez van!). A bőrnek szüksége van bizonyos összetevőkre ahhoz, hogy megakadályozzák az alultápláltságát, melynek eredménye a laza bőr, a ráncok és a túlzott pigmentáció (barna kis foltocskák). A bőrünk három rétegű – és mindegyiknek megvan a maga funkciója és védelmi szerepe. Ezt bizony ápolni kell minden nap, de ezt ti úgyis tudjátok. Hisz amiért minden nap teszünk – az fejlődni fog és meghálálja a törődést!

A fent leírtak a klasszikus bőröregedésre jellemzőek. Ezen kívül számtalan élettani folyamat és külső tényező határozza meg az állapotát: táplálkozás, kellő mozgás (hidratáció növekedése a bőrben és méregtelenítés fokozás, keringés fokozása), elegendő pihenés és alvás, lazítás (regenerálódás), káros szenvedélyek mellőzése (stressz a szervezetnek), kiegyensúlyozott lélek (ha nincs rendben a lelked – nem lesz a bőröd sem). A genetika is igen fontos, gyakorlatilag mindenki tudja és mondja: Anyám bőre is ilyen volt. Nem véletlen. Hozunk családilag is ezt-azt, örökletesen. 

 

 Dohányos, vagy stresszes bőrnél a legfontosabbak arcunk számára az antioxidánsok! 

A túlzott feszkó hatására az alábbi bőrelváltozások alakulhatnak ki: fáradt arcbőr, akne, durva- száraz bőr, vagy gyulladtság. 

Tudtad, hogy a víz kulcsfontosságú az egészséges bőrhöz? 

 

 Érdekesség:

Naponta kb. 10 g elhalt hámsejtet, és szarut veszítünk hámlással. Az utánpótlást az alaprétegben folytonosan osztódó őssejtek biztosítják. Amennyiben ez jó ütemben történik, a felhám két-négyhetente teljesen kicserélődik.

A 30-as évek elejétől egyre szembetűnőbb változások történnek a bőrben. A természetes öregedési folyamatok során a rugalmasság csökken, megindulnak a ráncok. A továbbiakban víztartalma csökken, a hidrolipid réteg és a felhám elvékonyodik, a bőr száraz lesz, érzékenyebbé válik a külső behatásokra. A háttérben a bőrsejtek lassuló regenerációja, a csökkenő faggyú- és verejtéktermelés, az ösztrogénhormonok szintjének csökkenése, valamint a bőr kötőszövetének átépülése áll. A kevesbedő kollagénrostok helyét az elasztikus rostok veszik át, majd azok mennyisége is csökken. A sejt közötti állomány vízkötő hialuronsavban szegényebb lesz. Az érettebb bőrön megszaporodnak a különböző festékes anyajegyek, „öregedési pigmentek”. A bőr korai öregedéséhez vezet a fokozott UV-behatás (szolárium), a dohányzás, alkohol, a túlzott szappanhasználat, száraz, hideg klíma.

 

Tudtad,hogy a szaruréteg gátként viselkedik a bőrre kerülő anyagokkal szemben? A vastagsága határozza meg a bőr felszívóképességét.

És azt tudtad, hogy a hiányos bőrlégzés vagy nem megfelelő kozmetikumok használata a gátolja a bőr légzéség és idő előtti öregedéshez vezethet? 

 

 

A következő cikkből megtudhatod, hogyan ápoljuk helyesen bőrünket, tehát folyt. köv.

Mayer Petra kozmetikus, coach, aromaterapeuta, szalonját ITT találod meg. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr2614886708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása