Nesze!szer

Azbeszt a hintőporban? Mi van a krémekben?

2018. december 18.

 

 

karos_kozmetikumok.jpg

 

 2 napja minden anyukás csoportban ott a post: a Johnson & Johnson hintőporában azbeszt van. Az amerikai cég a hetvenes évek óta dolgozik azzal az alapanyaggal, ami alapvetően és simán rákkeltő lehet. Döbbenetes és borzalmas hír. Annak ellenére, hogy nagyon sok márkáról tudjuk: káros. Sok mindent csinál, csak nem tesz jót nekünk. Persze, Johnsonék mindent tagadnak, de a Reuters nyomozott, az index postjából idézünk:

A hírügynökség újságírói tanúvallomások, feljegyzések, céges memók és belső levelezések, vizsgálati jegyzőkönyvek és jelentések alapján jutottak az alábbi következtetésekre:

  • a cég 1971-től kezdve rendszeresen tesztelte a hintőport azbesztre, és egészen a 2000-es évek elejéig kisebb mennyiségben ugyan, de rendszeresen találtak benne,
  • az azbesztről tudtak a cég vezetői, a cég bányáinak vezetői, a cég kutatói, orvosai és ügyvédjei
  • aztán addig vitatkoztak azon, hogy tájékoztassák a hatóságokat és a közvéleményt, hogy ez valahogy elmaradt
  • a cég pontosan tudta, milyen valószínűséggel fordulhat elő azbeszt a hintőport legfontosabb alapanyagában, a zsírkőben, és azt is, hogy milyen hatással lehet a fogyasztókra
  • a cég kutatásai alapján már 1957-ben is tudták, hogy azbeszt van a legnagyobb zsírkő lelőhelyük szomszédságában
  • az azbeszt káros hatásairól 1970 óta tudunk, és azóta lehet tudni, hogy nincs olyan kis mennyiség, ami nem lenne az.

Ennyi a hivatalos. Egyébként, amikor anyuka lettem, én is sokkal gondosabban kezdtem figyelni arra, mit is használok. A Johnsonról már akkor tudtam: gáz. Tele kőolaj származékokkal például. Én már egy tájékozottabb szülő rétegbe tartozom, de anyáink még azt tanulták: amit a tévé mond, amit az újság ír, az igaz. Pedig nem. Csak egy multinak nyilván szép marketingkerete van és mosolygó gyerekekkel mindent eladhat. A világ szegényebbik felén is jártam. Ott csak nagy cégek termékei szerepeltek a kis közértben a polcokon. Tehát a mamik csak a Johnsont tudják megvenni. Felelős anyukának kell lenni, nincs mese. A bőrünk és a kisgyerekek bőre is a legnagyobb érzékszervünk. Nem mindegy, mit viszünk be  ezen a felületen, ugye. Az összetevők olvasása nagy kedvencem. Ugyanúgy nem veszek olyan, ami nem sls-mentes, ahogy azt sem, ami kőolaj származékkal készült. Vagy azt sem, ahol esetleg tudom, a természetes összetevők dolog egy duma vagy az előállító bababarátnak mondja magát és közben dohányzik. Az egyik nagy hazai cég vezetője, Kajtár Zsolt így nyilatkozik erről:

 "Borzasztó belegondolni abba, hány családot érinthet ez a világon. Hogy hányan betegedhettek még meg közvetlenül ettől vagy akár közvetett úton... Felháborító, hogy a profit érdekében a hatalmas cégek bármit megtehetnek, az pedig egyenesen vérlázító, hogy nem érdekli őket, hogy a termékek milyen hatással vannak a fogyasztóra, akár rövid-, akár hosszútávon. - teljes post ITT

Reméljük, több ilyen dolog már nem fog kiderülni. Illetve annyit mondanék még, hogy jó lenne, ha a cégek tényleg felelősségteljesek lennének. A szó mindenféle értelmében. És nemcsak legérzékenyebb testrészüket, a zsebüket néznék.

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr8714495282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása