Nesze!szer

Fejtetű riadó!

2018. október 24.

 

 

fejtetu.jpg

 

Tetű. El is felejtjük a fejtetűt, mint jelenséget és témát, amíg körülöttünk egy gyerek közösségbe nem megy. Gyerekkori emlékeink lehetnek, de már haloványak. Mit is csináljon a szülő, amikor kiderül: tetves az egyik osztálytárs? Mit is tehetünk azon kívül, hogy az életbe nem visszük többet közösségbe a csemetét? 

Szeptemberben rendesen becsöngettek és jött a nátha, a megfázás és a tetű. Iskola, óvoda, játszóház és igen, nem a legelmaradottabb részen csak, sőt. A tetű ugyanis nagyon ellenálló. A fejtetű a tiszta hajat is szereti, szóval nem szabad azt gondolni, valaki nem tisztálkodik rendesen a suliban, ezért hozták be e tetűt. A tetvek nagyon masszív állatok, nem könnyű velük elbánni, hisz a vizet is jól bírják, csak a melegben buggyannak meg igazán. A csajok, vagyis a nőstények ráadásul hetekig élnek és simán leraknak akár 100 petét is ez alatt az idő alatt és mindig a fejbőr közelébe helyezik el a kis utódokat. De ennyit az undorító tényekről, jöjjön, hogy mit is tehetünk ellenük. 

Oké, hazajön a gyerek egy beírással, miszerint tetűt találtak a suliban. Nyilván, ahogy olvassuk, már vakarózni kezdünk. De pánikolás helyett inkább nézzük át a fejét. Mivel a serkék 2-3 hét alatt fejlődnek ki rendesen, keressünk piros pöttyöket a fejbőrön és serkéket a hajszálakon. Szedjük le, nem lesz könnyű, de nincs más választásunk. Azonnal vásároljunk tetűmegelőző hajsampont, mossuk ki az ágyneműt és felejtsük el a közösen használt fésűket, hajgumikat és nézzük át a család más tagjainak haját is. A fültőnél és a fejtő végénél lessük meg még jobban a dolgokat, undormány kis barátaink ezt a részt szeretik leginkább.

 

Mikor fogjunk gyanút?

Nyilván akkor, ha a gyermek állandóan vakarja a fejét. Gyorsan nézzük meg, nincs-e gond. Ám akinek közösségbe jár ilyenkor a gyereke, az legjobb, ha fejtetű megelőző sampont használ alapból, ha gond van. A Müllerben és a drogériákban több típus kapható, mi leginkább a természetes szereket kedveljük. Az Alphanova Kids Zeropou, egy Franciaországban gyártott termékcsalád. A Zeropou Tetűtaszító sampon és a Zeropou tetűtaszító spray egyaránt az ECOCERT Greenlife által tanúsított kozmetikum, szappan-és ALS valamint SLS mentes. Levendula, pálmarózsa, muskátli, eukaliptusz és teafa esszenciális olajait tartalmazza (ITT rendelheted)

tetumegelozo_sampon.jpg

 

Segít megelőzni a fejtetű megtelepedését a gyerekek haján, persze felnőttek számára is alkalmazható. Ultrafinom formulája révén akár naponta is használható a tetűveszélyes időszakokban. A sampon mellett a spray használata könnyű és egyszerű, elég befújni a nedves vagy akár száraz hajat a Zeropou tetűtaszító spray-vel minden reggel. A finom permet esszenciális olajokból bevonatot képez a hajon, és extra tetűmegelőzést eredményez. Tehát a legtutibb, ha az oviba indulás előtt befújjuk a gyerek fejét. Hosszú haj esetén pedig becopfozzuk, vagy befonjuk. Inkább helyezzük a hangsúlyt a megelőzésre, minthogy hetekig a tetűfésűvel kelljen szenvednünk és a régi praktikával, az ecetes sapkával aludni, amitől inkább kihullik a haj, mint egészséges lesz.

Köszönjük Dömény Gabriella, a Tincses Sziget élményfodrászat tulajdonosának szakmai segítségét. 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr1114319205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása