Nesze!szer

Frida Kahlo 5 titkos tárgya

2018. július 12.

 

 

frida_nagy.jpg

 

 


Mexikói nemzeti hős, feminista szimbólum, példakép és művész egy személyben Frida Kahlo (1907 –1954). Nemcsak művészetével gyakorolt erős hatást a világra, de személye és személyisége is állandó inspirációt jelent művészeknek, kisebbségben, vagy testi fogyatékkal élőknek. Számos divattervező jelenítette meg jellegzetes stílusát egy-egy szezon ruháiban. Legutóbb DOLCE & GABBANA 2015 tavaszi nyári kollekciójában. Frida Kahlo ma már megkerülhetetlen a divat és a kultúra világában.

dolce_gabbana2015tavasz.jpg


Amikor Frida Kahlo 1954-ben meghalt, férje, művésztársa Diego Rivera jónéhány személyes, intim tárgyát, rengeteg jellegzetes öltözékét, kozmetikai szereit lakhelyükön, a Mexico város egyik külvárosi részén álló házukban a La Casa Azul egy szobájába zárta. Végrendeletben úgy határozott, hogy ezeket a holmikat Frida halála után 50 évvel láthatja majd csak a nagyközönség. Nem akarta, hogy a világ más képben lássa a csodálatos mexikói festőnőt, mint ami volt halála idején.

Az elmúlt évtizedek azt bizonyították, hogy Fridát még halálában sem kell félteni. Megbecsültség és rajongás övezi mindenfelé. Az a szabad szellem és erő amelyet ő képvisel sok ezer nőnek ad példát és inspirációt szerte a világon.


Ezek az eltitkolt holmik adják az alapját annak a kiállításnak, amely a budapestivel egy időben a londoni Victoria & Albert múzeumban látható. A grandiózus bemutatón 6500 fotó és 300 ruhadarab, ékszer, tartozék kapott helyet azzal a szándékkal, hogy a művészeten túl bemutassanak egy szabad lelkű asszonyt, aki bár 60 éve nem él, de még ma is erőteljes hatást gyakorolni a világra.


Frida legszemélyesebb tárgyai is láthatók a kiállításon, ezekből válogattunk


1. Tehuana ruhák
Frida stílusának legfőbb jellegzetessége a teljes kör alakú szoknyából és a tradicionális mexikói színekkel, elemekkel díszített felsőből álló tehuana ruha. Ezeket a festőnő maga vásárolta legtöbbször bolhapiacokon és sokat közülük saját elképzelése, tervei alapján alakított át.
2. Rózsaszínű csizma
6 éves volt, amikor gyermekparalízisben megbetegedett. A gyógyulás után sorvadt lába „kiegyenlítésére” speciális csizmát hordott. A lábbeli – Fridához méltón – színes, díszes, személyes, stílusos.
3. Lábprotézis
Fájdalommal átszőtt élete vége felé, 1953-ban egy gangréna miatt amputálni kellett beteg jobb lábát. Műlábát tűzpiros díszes fűzős hosszú szárú csizmába bújtatta. Mindenben az életet ünnepelte.

 

4. Gipszfűző szoknyával
A rettenetes buszbaleset, amit 18 évesen szenvedett el, örökre megváltoztatta életét. Teljesen összetört testét sokáig gipszfűző tartotta össze, ágyban fekve a baldachin tetején lévő tükör segítségével önmaga pingálta ki a fűzőt.
5. Körömlakk
Frida rendkívül hiú volt, otthon is szépen felöltözve, tökéletes frizurával és sminkkel festett. Fontos volt számára a smink, kedvenc rúzsa a Revlon Everithing’s Rosy rúzsa volt, körmeit a Revlon Raven Red színű lakkjával lakkozta.


Fotó: Ishiuchi Miyako, pinterest

Nesze!Zsé (civilben #fridamániás)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr6914108249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása