Nesze!szer

Magyar fiatalok hozták el a bronzérmet! - ráadásul rákkutatással

2018. február 25.

 

leviek.jpg

 

 

Egy anyának óriási büszkeség, ha a gyermeke nyer valahol. Beismerem, ebből a háarmas csapatból az egyik kedves barátném fiára vagyunk büszkék (illetve ő). És szerintem ennek a hírnek, hogy magyar diákok vannak a világ élvonalában, nem kell kettőnk között maradnia. Gratulálok Levi! - és íme a tudományos anyag, hogy hol is nyertek ezek a fiúk... ugyanis több száz indulóból értek dobogós helyre (Akit nem annyira szeret olvasni, a videót is megnézheti, érteni fog mindent!)

Újabb magyar innovációs siker a rák elleni harcban, amelyet a nagyszülők halála indított el

A Microsoft Imagine Cup Big Idea Challenge  világméretű kihívás fő célja, hogy a résztvevők új fejlesztési lehetőségeket és megoldásokat keresve olyan terveket, projekt ötleteket dolgozzanak ki, amelyek maradandó nyomot hagynak valamely iparág fejlődésében. (A versenyben előkelő helyezést elért csapatok anyagi hozzájárulásra is számíthatnak, amelyet ötleteik, vállalkozásaik további fejlesztésébe fektethetnek.)

 


2018-ban az első helyezett a román Xvision-t fejlesztő csapat lett, akik egy az orvostudományban használható újítással neveztek. Az Xvision automatikusan azonosítja az emberi testben tapasztalható anomáliákat és megbetegedéseket, elemzi a röntgenfelvételeket. A második helyezést a hongkongi Datax csapata kapta, akik olyan adatcsere -platform fejlesztéssel rukkoltak elő, ami a munkaerő piac adatait és a munkaerő képzését teszi hatékonyabbá.
A magyar csapat és a harmadik helyezést érő ötlet Almásy Mártontól származik. Ő a nagyszülei halálát követően szembesült a rákbetegség tragédiájával. Amikor unokatestvérénél is mellrákot diagnosztizáltak elhatározta, hogy megoldást talál a "problémára". Marci jelenleg az Óbudai Egyetem Informatikai Karán tanul kiemelkedő eredménnyel. A projekt ötlet kidolgozásán tanulmányaik mellett gyermekkori barátjával Novák Emillel és a még gimnáziumi érettségi előtt álló Koór Leventével munkálkodnak ebben az irányban fáradhatatlanul. Emil a vegyipari tanulmányai befejezését követően a Budapesti Műszaki Egyetemhez kapcsolódó Innovációs Laborban, a Demolában dolgozik., rutinos innovátor, alapító tagja a Robotépítők Magyarországi Egyesületének is. Levente a Berzsenyi Dániel gimnázium 11. évfolyamos, fizika tagozatos hallgatójaként kiemelkedő informatikai tudásának köszönhetően a legifjabb tagja a szakterület iránt elhivatott diákokat tömörítő Microsoft Student Partnership programba bejutott kiválasztottaknak. Az eddigi fejlesztési feladatokban segítségükre volt még a Kutató Diákok Országos Szövetségének alelnöke Posta Donát is, aki Edinburghból, továbbképzése mellett, támogatta a csapat munkáját. A fiúk rientiQ néven futtatják a projektet, mely az örökletes mellrák valószínűségének előrejelzését végzi gén szekvenálás és kvantum számítástechnika segítségével. A korai diagnózis, lehetővé teszi a kezdetleges mellrák kezelését, amikor még nem alakulnak ki szövődmények, melyek további komoly egészségügyi kockázatot jelentenének.
A rientiQ Biotechnologies, a jelenlegi génvizsgálatok mellett, új összefüggések keresésére fókuszál, melyek áttörést jelenthetnek a rákkutatás területén. Magyarország először büszkélkedhet Microsoft Imagine Cup Big Idea Challenge helyezéssel. A csapat természetesen tovább dolgozik az ötlet gyakorlati megvalósításán, hisz nem olyan fiúk ők, akik bármikor is megpihennének a babárjaikon.


A csapat köszönettel tartozik Szoták Soma grafikai munkájáért és Prof. Vecsenyi János vállalkozás szakértőnek a mentorálásért. Az ötletet itthon február 28-án mutatják be, katt IDE az eseményért, mindent a versenyről pedig ITT tudhatsz meg. 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr5713697166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása