Nesze!szer

A Time év embere(i) a #metoo megszólalói lettek

2017. december 07.

 

time-person-of-the-year-2017-the-silence-breakers-1-5a28f53206335_700.jpg

 

A Time magazin minden évben megválasztja az év emberét. Címlapra is teszi. Azonban ebben az esztendőben többen is kerültek a borítóra. Mind azok a nők, akik a #metoo mozgalomban nem maradtak csendben, miután kiderült, Harvey Weinstein amerikai filmproducer több évtizedig zaklatott szexuálisan nőket.

Persze, nemcsak Weinsteinről van és volt szó. Sajnos. Itthon is többen megszólaltak, mi is írtunk a témáról. Nem véletlenül. Hazánkban is jó nagy adag álszentséggel nyilatkoznak sokan erről és mondják: minek ilyesmiről sok év után beszélni. Legutóbb Havas Henrikről derült ki, zaklatott valakit. Nehéz nem kommentálni ezt, de az biztos, az a fajta arrogancia, amely sokszor a patriarchális társadalomban van, vérlázító. Reméljük, a #metoo mozgalommal elindul a változás és nem bújunk vissza az elhallgatás világába és nem maradnak megtorlás nélkül ezek a bűnök. Ahogy már két színházi rendező is belebukott ebbe, szerintünk kerülnek elő még csontvázak a szekrényekből. Mutatjuk a videót is, amit a Time készített. És csak annyit mondanánk: senki ne maradjon csendben, támogassuk egymást lelkileg. #metoo

 

 

 

Ps a #meeto mozgalomról: A szexuálisan zaklatott és megtámadott nők milliói osztották meg saját történetüket a világhálón. A mozgalom spontán indult októberben, miután Alyssa Milano színésznő és aktivista egyik facebookos ismerőse barátjának javaslatára a következő üzenetet írta ki a Twitter mikroblog portálra: „Ha titeket is szexuálisan zaklattak vagy bántalmaztak, írjátok ki válaszul erre az üzenetre, hogy engem is” (me too). Az üzenetre két nap alatt közel egymillióan válaszoltak. A #MeToo mozgalmat Tarana Burke aktivista alapította meg a Twitteren egy évtizede, hogy felhívja a figyelmet a szexuális erőszakra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr5213452823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása