Nesze!szer

#MeToo

2017. október 17.

 

metoo.jpg

 

Egy hashtag a social médiában, ami többet jelent, mint megaláztatást, titkot. A Weinstein botrány kirobbanása óta, mióta tudjuk, hogy Angelina Jolietól Rosanna Arquettig, Kate Bencinksaléig már több, mint húsz hollywoodi színésznő fedte fel, hogy a producer zaklatta őt (teljes lista ITT), egyre több és több nő vállalja fel, hogy ő is zaklatás érte. A #MeToo mozgalom elindításával itt az idő (köszönjük Alyssa Milanónak), hogy ne a sötétségben titkolózzunk tovább. Azok, akik valaha utaztak a 7-es buszon és nem értették, a bácsi miért próbálkozik simogatással. Azok, akik máig őrzik, hogy a nagybácsi sokszor a vasárnapi ebéd után kicsit össze akart bújni a kanapén. Azok, akik 18 évesen szembesültek azzal, a karrier elindításának kérdése, felmegy-e az ember este a híradó főszerkesztő lakására. Azok, akik tíz-húsz-harminc éve érzik hibásnak magukat, hogy velük ilyen rossz történt. Mert a gyerek, a kamasz nem érti, mi is ez az egész, miért mutogat a bácsi, miért simogat és a kislány magát érzi bűnösnek. Pedig nagyon nem ő az, sőt.

Titok, nem mondhatod el senkinek, maradjon kettőnk között. És te félsz, hogy valami nagyon rosszat csináltál. Félsz, hogy bántják a családodat. Felnőttként pedig rettegsz, hogy nem lesz munkád...  Nem egy melót bukik el az ember, ha nemet mond és ajtót mutat. Színésznőkről, médiában dolgozó hölgyekről sokszor halkan suttogva tudunk történeteket. Munkaosztó díványokon, amikor az ajánlatok szürke irodákban, bőrfotelekben és céges partikon történnek meg. És igen, ilyenkor van olyan, hogy valakinek évekig nincs miből rendesen rezsit fizetnie. Mert itthon is létezik az, hogy bosszúból, ha egy nő nemet elutasította a nagy hatalmú férfit, az illető elég jól látható keze mindenhová utána nyúl, hogy ne kaphassa meg a neki pont passzoló állásokat. Most már ne engedjük meg, hogy így legyen és évekig rágjon bennünket egy-egy ilyen történet belülről. Akkor, amikor akár egy erőszak testi tünetei már "csak" a lélekben látszanak. És akkor is álljunk ki, amikor egy biztonsági őr ver meg valakit. Ne az erőszak legyen az úr. Hallassuk a hangunkat! 

#MeToo

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr4012997050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása