Nesze!szer

Steiner Kristóf heti útjelzője

2015. március 15.

 

tamad_a_mars_1.jpg

 

Támad a Mars!

Boldog újévet! Nyugi, nem aludtad át 2015-öt – csupán arról van szó, hogy a héten beköszöntő Kos havával újra kezdődik az asztrológiai év – ezért nevezzük héberül “Rosh HaChodeshim”-nek, vagyis "a hónapok fejének". A Kosok bátrak és intellektuálisak, kedvesek és nagylelkűek, kortalanok, és rajonganak a szabadságukért. Ez utóbbi kvalitásuk a párkapcsolatokban kissé kaotikus állapotokat eredményezhet…

A jegy szülöttei könnyen szerelembe eshetnek, de hamar találnak tucatnyi indokot, hogy a kapcsolat miért nem működik a számukra. Ez az “akarom is meg nem is” gondolkodásmód ebben a hónapban mindannyiunk szerelmi életét kockára teheti majd: a Kos jegyet a Mars uralja és a Marsról tudjuk, hogy a háborúk bolygója. Az égitest energiájából fakadó nyughatatlanság - akár a jegy szülöttei vagyunk, akár nem – könnyedén kibillenhet minket, ha nem vigyázunk. Éppen ezért olyan fontos, hogy egy párkapcsolati vita során ösztönös reakció helyett elgondolkodnunk azon, ami történt, és felismernünk, hogy milyen üzenetérkezett hozzánk a nehézség által. A Kabbala Központban azt tanuljuk: ilyenkor a legfontosabb, hogy megkérdezzünk önmagunkat: “hol a tudatosságom? Egységet és békét akarok teremteni? Vagy éppenséggel én magam jó színben szeretnék feltűnni, esetleg másokat pedig rosszként feltüntetni?” Amíg nincsenek meg a válaszaink, inkább ne közelítsünk addig a másikhoz – akkor kezdjünk el beszélgetni, mikor elcsendesül bennünk a fájdalom és harag.

Karen Berg, az "Egyszerű Fény" című könyv szerzője szerint kétféle harag létezik. Az egyik fajta a gondoskodó harag, a másik pedig a kritikus harag. Az első az, amikor valakinek elmondjuk, hogy mit nem kellene csinálnia, mert féltjük attól, hogy át kell élnie a tetteik következményét. Másrészt létezik a kritikus düh, ami nem gondoskodásból fakad, hanem ítélkezésből.  “Ahogy kétféle harag létezik, úgy kétféleképpen reagálunk akkor is, amikor mások dühösek ránk. Az egyik a visszavonulás; a probléma ezzel a reakcióval az, hogy amikor visszavonulunk, akkor megszakítjuk az energia körforgását. Egy másik reakció a haragra, amikor spontán módon megtoroljuk; van egy azonnali válaszunk, ami biztosan elindít egy veszekedést a másik emberrel. “ – írja Karen, majd hozzáteszi: spirituálisan egyetlen útja van, ahogy a haragra reagálhatunk: amikor a másik dühös, akkor mi nemveszzük át a dühét. Inkább azt mondjuk "Lehet hogy igazad van, de az is lehet, hogy tévedsz. Számomra ennek nincs jelentőssége - az sokkal jobban érdekel, hogy hogyan hagyhatnánk abba a veszekedést, és kerülhetnénk újra közel egymáshoz.”

Ahhoz, hogy erre képesek legyünk, egy kis spirituális házi feladatot is kapunk. Ezen a héten próbáld meg a vitás helyzeteket a másik ember nézőpontjából megvizsgálni. Próbálj úgy viselkedni, mint egy igazi csapatjátékos és old meg, hogy egy ilyen helyzetből mindenki győztesen jöjjön ki. Ennek a kulcsa pedig első körben az, hogy odafigyelsz másokra: ahelyett, hogy az igazadat bizonygatnád, türelmesen hallgasd végig a másik mondandóját.

És próbáld meg egyszer sem félbeszakítani.

Fényes hetet!

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr827272719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása