Nesze!szer

Babaápolás: ezeket a szereket ne!

2014. március 10.

 

gyerkőc macival.jpg

 

Ha édesanyaként biztonságban szeretnéd tudni kisbabád, gyermeked bőrének egészségét, akkor a babaápoló termékek kiválasztásakor érdemes szem előtt tartani néhány szempontot. A boltok polcairól rengeteg kis- és nagy márka, olcsó és drága termék közül válogathatunk, ám egy valami biztos, sem a márka, sem a magasabb árkategória nem garancia arra, hogy az adott termék baba-, gyerek-, és bőrbarát. Ezért fontos, hogy minden alkalommal, mikor kiválasztunk egy terméket- legyen az tusfürdő, folyékony szappan, szappan, testápoló, babaolaj, stb...- alaposan ellenőrizzuk a termékek INCI listáját(szabványosított kozmetikai összetevő lista).

A veszélyes és káros kozmetikai összetevők sora nagyon hosszú, ezek közül szeretném most kiemelni talán a legfontosabbakat, melyekre érdemes odafigyelni, és lehetőség szerint kerülni kell őket. A kisbabák és gyermekek bőre nagyon érzékeny, sérülékeny, így a káros anyagokkal való hosszú vagy akár csak rövid ideig tartó érintkezés is visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

Nálam a „tiltólista” élén járnak a Parabének (metil-, etil-, propil-, butil-, izobutil-, izopropil-,benzil- paraben), melyek ösztrogénszerűen viselkednek, károsítják a hormonrendszert. A túl nagy mennyiségű ösztrogén okozója lehet a mellráknak, petefészekráknak, méhráknak, hereráknak, sőt káros hatással van az embrió fejlődésére is. Allergiás bőrreakciókat okozhat, ilyen például a kontakt dermatitisz (kontakt ekcéma). A parabéneket követik a listán a különböző habképző tenzidek, mint a Sodium Lauryl Sulfate (SLS) és Ammonium Lauryl Sulfate (ALS). Ezek esetében állatkísérletek során a vizsgált állatoknál szemkárosodást, központi idegrendszer károsodást, depressziót, nehézlégzést, hasmenést, komoly bőrirritációt és még halált is tapasztaltak, így azt hiszem érdemes rájuk is fokozottan odafigyelni és kerülni őket, amennyire lehetséges. Sokszor a bőrszárazság és az ekcéma fő okozói a kőolajszármazékok, melyek megtalálhatók sajnos az újszülötteknek készült babaolajokban is. Ilyenek pl. a Paraffinum Liquidum / Mineral Oil eo , Vazelin, melyek legfőbb veszélye, hogy egy réteget képeznek a bőr felületén, nem szívódnak fel, nem engedik lélegezni a bőrt, eltömítik a pórusokat, aknék, bőrgyulladások alakulhatnak ki. A kisbabák bőrét nem érdemes kitenni olyan veszélynek sem, amit a PEG-vegyületek jelentenek számukra. Ezek ugyanis potenciálisan rákkeltő petróleum összetevők, öregíthetik a bőrt és csökkenthetik a bőr természetes nedvesség tartalmát. Szintén rákkeltő összetevők tartalmazhat, bőrgyulladást és allergiát válthat ki a Cocoamidopropyl Betaine, mely egy közepes erősségű felületaktív tisztítószer. Az Alkoholokkal (penoxyethanol, ethyl alcohol stb..) is jó, ha vigyázunk, mert mint tudjuk szárító, irritáló hatással vannak a bőrre.

Ez volt a tiltólista, de nézzük csak meg, mik azok az összetevők, amik nagyon jó hatással vannak a babák bőrére, és teljes biztonsággal használhatók számukra, sőt kifejezetten jót tesznek, hiszen megőrzik a bőrük egészségét, puhaságát, selymességét, amit ugye annyira szeretünk és irigylünk mi felnőttek.

A Glycerin (természetes forrásból származó) egy bőr azonos összetevő, képes kivonni a vizet a bőr alsó rétegeiből, így növeli a bőr felső rétegében raktározott vízmennyiséget. Nagyon előnyös, ha az adott kozmetikum tartalmaz Olea Europaea (Olive) Oil- t azaz olívaolajat, mely kiváló tápláló és hidratáló természetes összetevő. Ha használunk a konyhában olívaolajat, akkor bőrszárazság esetén, szteroidos krémek helyett bátran használjuk a baba bőrére. Mindenki számára ismerős már a Butyrospermum Parkii Butter, Shea Butter, más néven a Shea vaj, ami egy fantasztikus gyulladáscsökkentő, bőrpuhító, hidratáló hatású természetes vaj. Hasonló hatással rendelkezik és mind a kozmetikumokban mind tisztán használva kiváló a babák, kisgyermekek bőrére a Prunus Amygdalus Oil vagyis a Mandulaolaj. A mandulaolaj bőrnyugtató hatású, remekül táplál, és nagyon jó hatással van a száraz, ekcémás bőrre. Érdemes keresni és használni a Lanolin tartalmú termékeket is. Ez az összetevő kiválóan pótolja a bőr nedvességtartalmát .

A fent említett összetevőkre csak egy kicsit nagyobb odafigyelést szentelve, egy intenzív egészségkárosító forrástól óvhatjuk meg gyermekeinket. Természetesen a mi magunk egészsége érdekében is fontos elkerülni ezeket a „csúnyaságokat”...

( Kinga az eManufaktúra bőrápolási szakértője)

kép: pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr715852701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása