Nesze!szer

Steiner Kristóf heti útjelzője

2013. december 15.

tumblr_lqi0dgK4CE1qj7piio1_1280.jpg



Praktikus spiritualitás

A napokban egy barátom posztolt egy képet a Facebok proflján, amely egy félig kinyílt karabineren csüngő hegymászót ábrázolt, és így kommentálta: "Pontosan így érzem magam. Mikor lesz már karácsony?!" Ugyanezen a napon egy kínai féfiről is volt szerencsém olvasni, aki levetette magát egy pláza emeletéről, mert a felesége öt teljes órája nem bírta abbahagyni a shoppingolást - a christmas láz jegyében. Te is érzed, hogy ahogy közeledik a karácsony napja, egyre érzékenyebb vagy a stresszhelyzetekre? Nem véletlen. A kabbalista naptár szerint beköszöntött a bak hava - amely az év három legnehezebb hónapjainak egyike.

Ennek egyik oka, hogy a bak föld-jegy, és mint ilyen, rendkívül erősen kötődik az anyagi, materiális világhoz - ilyenkor pedig a bak energiája mindannyiunkra hatással van. Ez persze még önmagában nem gond - hiszen a bakok anyagias életszemlélete praktikus gondolkodásmóddal párosul, amelyre ilyenkor, a karácsony előtti őrületes hajtás kellős közepén mindannyiunknak szükségünk van. Ám a másik kiváltó ok, amiért nehézkes ez a periódus, a Szaturnusz bolygó - amely a bak havának uralkodó égiteste. Egy ősi kabbalista írás szerint - a Formálás Könyve szerint - ez a bolygó képviseli az összes negativitást, ami minket, embereket súlyt - kezdve a szegénységtől egészen a betegségeken át a halálig. Persze azért nem kell megijedni: mint minden nehéz időszakban, a bak havában is ott a lehetőség, hogy a nehézségeket áldásokká alakítsuk át, és megerősödjünk - úgy anyagilag, mint spirituálisan.

Karen Berg, a "Folytatása következik - az újjászületés és az élet értelme" című könyv szerzője így ír erről az időszakról: "A hónap a szélsőséges ellentétek hava lesz. Párhuzamosan mindenre kapunk lehetőséget: a pozitivitásra és a negativitásba süllyedésre is. Bármily nehéz is ez a hónap, a neve arámi nyelven 'Tevet' ami a héber "tov"szóra rímel, ennek a jelentése pedig 'jó'. Vagyis ebben a hónapban minden lehetőségünk meglesz a küzdelemre, hogy felülkerekedjünk személyiségünk és az életünk negatív, nehézségekkel teli részein, és hogy ezt átalakítsuk 'tov'-vá vagyis pozitivitássá."
Mit tegyünk, hogy ez sikerüljön is? Karen szerint első lépésként ki kell törnünk az "ego" nevű burokból, amiben élünk. Kezdjünk el végre olyasmikkel foglalkozni, amiket a múltban elhalasztottunk későbbre, noha nagyon is jól tudtuk, hogy ezek jó irányba változtatnák meg az életünket: segítsünk az embereknek, és bátran adjunk magunkból
másoknak e hónapban.

mézike párnahuzat.jpg



Az összes jegy közül a bak kötődik leginkább a materiális javakhoz, ám ha egy bak egyszer a spiritualitás útjára lép, olyan fogékony lehet a világ rezdüléseire, hogy akár látnoki képességek is felébredhet benne. Ezért van az, hogy a történelem során nagyon sok híres látnok és jós, többek között Nosztradámusz is e jegy szülötte volt. Ez pedig azt
jelenti, hogy mindannyiunknak esélyünk van a változásra. Ám hiába lapozgat valaki egész nap Coelho könyveket, vagy meditál átszellemülten füstölőket égetve: ha képtelen értékelni az életében meglévő áldásokat, és folyton többet, és többet harácsol magnak, nem fog változni fog a tudati szintje. A spiritualitás csak akkor működik, ha a tanultakat nem pusztán információként, hanem a világot jobbá tevő
eszközként használjuk.



Ezért nem elég, ha rutinszerűen kívánunk kellemes ünnepeket, vagy ha nem adunk hálát minden egyes apró ajándékért és meglepetésért, amivel mások megpróbálnak megörvendeztetni minket. Ezen a héten - az utolsón karácsony előtt, és a bak első hetében - vegyük igazán komolyan a "áldott karácsonyt". Őszintén, tiszta szívből kívánjuk - egymásnak, önmagunknak, és az egész világnak - és tegyünk is érte, hogy az ünnep valóban mindannyiunk számára boldog legyen.

Fényes hetet mindenkinek.

www.facebook.com/kabbalakozpontmagyarorszag

www.whitecityboy.com

(párnahuzat: neszeszershop.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr795692810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása