Nesze!szer

Csokis tőzegáfonyás süti, ami fiatalít és véd!

2013. december 04.

tőzegáfonya2.jpg

Kezdhetnénk a beköszöntött a hideg és a tél felütéssel, de ezen mondatokból magunk is kiütést kapunk. Inkább célra törünk. Szóval. Nőként az ember igen gyakran küzd, avagy találkozik bizonyos betegségekkel, problémákkal. Főleg, ha úgy gondolja, egy szál harisnya és egy rövid kabátka elég. Pedig nem. Felfázás ellen ezernyi praktika létezik. Ám, aki hajlamos erre, hát az tudja, nem egyszerű a kezelés. Sminkes körökben a piros bugyi hordása dívik. Próbáltuk mi is, részint bevált. Viszont van egy másik praktikánk. Úgy hívják: amerikai tőzegáfonya. Magában is szeretjük ilyenkor elmajszolgatni, a piacon vesszük ugyanis kimérve. Ám, az idők során kifejlesztettük, hogy igen jó ez sütikbe is. Az édesen savanykás íze meglehetősen jó fűszer sok mindenhez.

Egyébként az amerikai tőzegáfonyát az indiánok már ezer esztendővel ezelőtt is rendszeresen használták, sebeket gyógyítottak például vele. Okosak voltak Winnetou-ék, ugyanis a mindennapi táplálkozásuk részévé tették a gyümölcsöt. És milyen jól tették! Magas antioxidáns-tartalma miatt ugyanis segít fiatalon tartani a szervezetet, óv a rákos megbetegedésektől, a cukorbetegségtől, a reumától és az érelmeszedéstől, sőt, bizonyos baktériumok sejtfalra tapadását is gátolja. Tanninok vannak benne, ezáltal gátolja a húgyuti baktériumok letapadását is. (Ez az, ami számunkra igen fontos!). Ja, és hiszed, vagy nem, de még a fogkő ellen is teszi a dolgát. Kész főnyeremény ez a piroska. 

Most jön a lényeg. Az egyik nap ilyen apró kis sütit kellett sütnünk egy jótékonysági dologra. Fontos volt, hogy egészséges alapanyagokból álljon össze, finom legyen és fogyókúrázó hölgyek is fogyaszthassák. Így egyetlen dolog némi csoki volt, ami hizlaló és beletettük. De mivel gondoltuk, óvjuk azok egészségét is, akik fogyasztani fogják, jó nagy adag tőzegáfonyát csempésztünk bele. Ha nem raksz bele csokit, akár este is eheted és egyáltalán nem hizlal, viszont fiatalít és véd a felfázás ellen. Mondjuk is a hozzávalókat.

tőzegáfonya1.jpg

- 500 gramm zabpehely

- 10 dkg vaj

- 1 kg alma

- Két nagy maréknyi dió

- Egy maréknyi amerikai tőzegáfonya

- Fél sütőpor

- Édesítőszer, vagy méz tetszés szerint

- Két-három sornyi csoki összetörve

- Cukrozatlan kakaó

- Fahéj, gyömbér, só

tőzegáfonya3.jpg

Az egyetlen bonyolult, vagy kitartást igénylő rész a sütiben az alma lereszelése. Nagy lukú háztartási eszközt használj és nyugodtan mehet bele a héja is. Utána öntsd hozzá a zabpelyhet, a felmelegített vajat és a többi hozzávalót. Ha szárított tőzegáfonyát vettél, mindenképpen áztassad be kicsit előtte. Dió helyett, vagy mellett használhatsz mandulát, a kakaó mennyiségét is te döntöd el. Ha kész a massza, utána sütőpapírra formálj belőle tetszőleges halmokat, vagy pecséteket, ahogy neked tetszik. Előmelegített sütőben 180 fok körül érzi jól magát. Mi eléggé kedveljük megsütni, valahogy bejön, ha picit odapirul a széle. Egészséges, finom és ahogy falatozunk, mindig úgy érezzük: most tettünk a szépségünkért is valamit. Nem rossz pszichológia egy sütivel, nem?! Próbáljátok ki, felfázósoknak különösen ajánljuk, sokkal jobb, mint tabletta formátumban kapkodni be az ilyesmit. És nagyon nyammmmi! Jó étvágyat és vigyázzatok magatokra csajok!

 (Konyhakelme: neszeszershop.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr975673816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása