Ma van az Új Kenyér Ünnepe, így gondoltuk, elmesélünk nektek egy régi kedvencet az itthon készítettek közül. Ez a kenyérke konkrétan tokkal és vonóval bő 2 óra alatt kész van, de variálhatod bárhogy. Bekeverheted este és sütheted reggel. Ha tudod, hogy vendégek jönnek, akkor is előkészítheted gyorsan. És lakáseladáskor is javasoljuk, hisz minden amerikai filmben azt mondják, süteményt, vagy kenyeret kell sütni, ha jönnek a vevők, az a tuti csalogatás!
Szóval, ennek a kenyérnek könnyű, tejes íze van, édeskés. Az eredeti receptet urban eve blogjáról vettük, ő egy Viki nevű lánytól kapta. Köszönet érte nekik. Mi pedig a magunk szája íze szerint variáltuk az idők során. Egyszerű, tényleg nagyon tudjuk ajánlani kezdő házi pékeknek is! És semmi extrát nem kell hozzá vásárolni, ami azért nem rossz dolog úgy mellesleg.
Hozzávalók:
50 dkg búzafinomliszt
1 csomag porélesztő (ez a legegyszerűbb, ne variálj másikkal)
1,5 dl tej (magas zsírtartalmút vegyél, ajánljuk a Cserpest például!)
1,5 evőkanál cukor
3 dl langyos víz
0,5-1 kanál só
(Extrázásnak: 1 csomag olajbogyó, természetesen a kimagozott, vagy asztalt paradicsom)
A hozzávalókat fogod és szépen összegyurmázod. Nem kell túlzottan sokat játszani vele, de azért a jó kenyér titka mindig a megfelelő kidolgozás. Egy sima műanyag edényben szoktuk ezt megcselekedni. Ha ezzel kész vagy, takard be és küldjed pihenni a kis tésztádat másfél órára. Ha letelt az idő, vegyél elő egy deszkát és lisztezd, de a megfelelően letisztított konyhai pult is megteszi. Fogod a kis megduzzadt alapanyagot, majd, ha raksz bele bogyót, vagy paradicsomot, most add hozzá. Nyújtsd ki oválisra vagy négyszögre, nem kell sokat dolgozni vele. Akkorára kb., mint egy nagy füzet lapja. Hajts egy kis háromszöget a tészta felső részéből befelé, majd alul ugyanígy és jobbra és balra is. Olyan kis négyszöget kapsz ezáltal, mint az a papír hajtógatós, amibe az iskolában írtuk a kis titkokat, meg hogy mi lesz a férjünk neve. (Ugye, emlékszel még? Ha nem, ITT egy videó)
Fogj egy jénai tálat és tetejével együtt rakd be melegedni legmagasabb fokozatra a sütőbe. (230). Amennyiben nincs fedőd a táladra, fémmel is kiválthatod, de az is jó, ha egy tepsibe egy ujjnyi vizet teszel a sütő aljára. (A gőzre vágyunk!) Ha megmelegedett az edény, óvatosan, kesztyűben vagy konyharuhával vedd ki. Mehet bele a tészta, a hajtogatott részével lefelé. Nem baj, ha egy pici lisztet szórsz azért alá. Fél órácskát süssed fedővel, aztán néhány percet anélkül. Nálunk légkeveréses sütő van és bőven elég 5 perc, de lehet, hogy neked 10 kell, hogy megpiruljon a teteje. És már kész is!
Nagyon finom, ropogós lesz a héja és elég jó édeskés íze van. Vajjal nagyon tudjuk ajánlani, nekünk a bogyót keverni a tésztába variáció jött be legjobban, de simán is finom. Variáld te is úgy, ahogy gondolod. Jó étvágyat!