Nesze!szer

Házi kenyér 2 óra alatt

2013. augusztus 20.

kenyér2.jpg

Ma van az Új Kenyér Ünnepe, így gondoltuk, elmesélünk nektek egy régi kedvencet az itthon készítettek közül. Ez a kenyérke konkrétan tokkal és vonóval bő 2 óra alatt kész van, de variálhatod bárhogy. Bekeverheted este és sütheted reggel. Ha tudod, hogy vendégek jönnek, akkor is előkészítheted gyorsan. És lakáseladáskor is javasoljuk, hisz minden amerikai filmben azt mondják, süteményt, vagy kenyeret kell sütni, ha jönnek a vevők, az a tuti csalogatás!

Szóval, ennek a kenyérnek könnyű, tejes íze van, édeskés. Az eredeti receptet urban eve blogjáról vettük, ő egy Viki nevű lánytól kapta. Köszönet érte nekik. Mi pedig a magunk szája íze szerint variáltuk az idők során. Egyszerű, tényleg nagyon tudjuk ajánlani kezdő házi pékeknek is! És semmi extrát nem kell hozzá vásárolni, ami azért nem rossz dolog úgy mellesleg. 

Hozzávalók:

50 dkg búzafinomliszt

1 csomag porélesztő (ez a legegyszerűbb, ne variálj másikkal)

1,5 dl tej (magas zsírtartalmút vegyél, ajánljuk a Cserpest például!)

1,5 evőkanál cukor

3 dl langyos víz

0,5-1 kanál só 

(Extrázásnak: 1 csomag olajbogyó, természetesen a kimagozott, vagy asztalt paradicsom)

A hozzávalókat fogod és szépen összegyurmázod. Nem kell túlzottan sokat játszani vele, de azért a jó kenyér titka mindig a megfelelő kidolgozás. Egy sima műanyag edényben szoktuk ezt megcselekedni. Ha ezzel kész vagy, takard be és küldjed pihenni a kis tésztádat másfél órára. Ha letelt az idő, vegyél elő egy deszkát és lisztezd, de a megfelelően letisztított konyhai pult is megteszi. Fogod a kis megduzzadt alapanyagot, majd, ha raksz bele bogyót, vagy paradicsomot, most add hozzá. Nyújtsd ki oválisra vagy négyszögre, nem kell sokat dolgozni vele. Akkorára kb., mint egy nagy füzet lapja. Hajts egy kis háromszöget a tészta felső részéből befelé, majd alul ugyanígy és jobbra és balra is. Olyan kis négyszöget kapsz ezáltal, mint az a papír hajtógatós, amibe az iskolában írtuk a kis titkokat, meg hogy mi lesz a férjünk neve. (Ugye, emlékszel még? Ha nem,  ITT egy videó)

Fogj egy jénai tálat és tetejével együtt rakd be melegedni legmagasabb fokozatra a sütőbe. (230). Amennyiben nincs fedőd a táladra, fémmel is kiválthatod, de az is jó, ha egy tepsibe egy ujjnyi vizet teszel a sütő aljára. (A gőzre vágyunk!) Ha megmelegedett az edény, óvatosan, kesztyűben vagy konyharuhával vedd ki. Mehet bele a tészta, a hajtogatott részével lefelé. Nem baj, ha egy pici lisztet szórsz azért alá. Fél órácskát süssed fedővel, aztán néhány percet anélkül. Nálunk légkeveréses sütő van és bőven elég 5 perc, de lehet, hogy neked 10 kell, hogy megpiruljon a teteje. És már kész is!

Nagyon finom, ropogós lesz a héja és elég jó édeskés íze van. Vajjal nagyon tudjuk ajánlani, nekünk a bogyót keverni a tésztába variáció jött be legjobban, de simán is finom. Variáld te is úgy, ahogy gondolod. Jó étvágyat! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr645467983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsírvezér 2013.08.21. 03:06:00

édeskés kenyér? picsába a gusztusoddal. azontúl a post sem ér még egy guriga taknyot sem, a lopott kép helyett legközelebb fotózhatnál fázisokat. összehajtott részével lefelé???
Tehát loptad a cikket is???

zsírvezér 2013.08.21. 03:21:42

esetleg legközelebbi bejegyzésed címe lehetne, "vegyél Cserpes-t" a postba már ne is írj semmit.
ideje lenne átneveznetek magatokat neszeszar-ra.

beautyka 2013.08.21. 09:12:36

@zsírvezér:
Biztos nehéz hétvégéd lehetett. Sajnáljuk. Igaz, loptuk a képet. A saját konyhánkból. Szép napot!

zsírvezér 2013.08.22. 00:31:37

saját konyhádból loptad, na gratulálok...
egyszerűen nem vagy tisztában a lopni ige jelentésével.
Sajnálhatod is az ilyen fércművek teszik azzá...
minek olvasom, jön a szánalmasan primitív reakció, na azért amiért néha egy rakás szarba is belelépünk...

hzgxcvbnm 2013.08.22. 02:01:51

én azért csak megcsinálom ezt a kenyeret...mert teccik a kép...és a szárított paradicsom is jó ötlet...de azért 1 kis fokhagymával biztos megspékelem, meg persze csípós paprikával :)

hzgxcvbnm 2013.08.22. 02:02:38

@hzgxcvbnm: csípőös paprikával, no
süti beállítások módosítása