Azért valami süti mégiscsak kell… ha erre a kínzó gondolatra ébredtél, akkor se add fel!
Valóban itt van a nyakunkon az ünnep, ám még így is tudsz édességet varázsolni az
asztalra! Vehetsz kész tésztát is a CBA-ban, a mézeskalács alapot pl csak ki kell nyújtanod és sütni. Ám neked is jobb érzésed lesz, ha te készíted az édességet! Segítünk.
Az örök klasszikus: Kókuszgolyó
Elkészíteni gyerekjáték, mégis olyan süti, amivel mindenkit levehetsz a lábáról! Fél kg darált
háztartási kekszet keverj össze 20 dkg porcukorral, 2 evőkanál cukrozatlan kakaóval, 10 dkg
vajjal, adjál hozzá egy mokkáskanál rumot és a meggybefőttből annyit, hogy kellemesen
gyúrható, de még ne ragacsos masszát kapj. Vizes kézzel formázz kis golyókat mindegyik
közepébe tegyél egy magozott meggyszemet! Végül görgesd bele kókuszreszelékbe! Ha
csinosan akarod tálalni kis mignon kapszlikba ültesd!
Az utolsó mentsvárral: Pálmalevél expressz
A boltok polcain már biztosan találkoztál ezzel a keksszel, és talán nem is gondoltad, milyen
egyszerű elkészíteni. Hát még milyen gyorsan fogy! Egy csomag leveles tésztát (sütőpapírba
csomagolt rolnisat válassz!) hajts ki szórd meg egy nagy marék kristálycukorral, sodrófával
óvatosan görgess rajta, csak hogy a cukorszemek kicsit a tésztába ragadjanak. Most két
oldalról a tésztalap középpontja felé tekerd fel a lap széleit, kicsit nyomd össze. Egy éles
késsel ujjnyi szélesre szeleteld a tésztát, azonnal rakd sütőpapírral kibélelt tepsire! Néhány
perc alatt 200 fokon süsd aranybarnára!
Picit haladóbbaknak: Vaníliás v. hókifli
Sokféle recept szerint készül, mindenki állítja az övé a tutiság, mit lehet ehhez hozzátenni?
Hát hogy ez tuti… Gyúrjál össze 21 dkg vajat, 30 dkg lisztet, 10 dkg porcukrot 7 dkg darált
dióval és egy kevés sütőporral. A tésztát tedd fél órára a hűtőbe, a sütőt 200 fokra melegítsd
elő és egy tepsit bélelj ki sütőpapírral. A cipóból sodorj ujjnyi darabkákat, ezeket kicsit kifli
formára görbítve tedd a sütőlemezre, majd süsd barnásra a forró sütőben! Nagyon gyorsan
készen van! Még melegen hempergesd vaníliás cukorral kevert porcukorba!
Végezetül: a mi mézes bábunk
A mézeskalács eredetileg mézzel készült piskóta szerű sütemény volt, amelyet kis téglára
szeletelve árusítottak. Amiket ma mézeskalácsnak nevezünk, azok igazából a mézesbábok, amelyek régen elsősorban a vásárokba, búcsúkba készültek. Régen amikor még nem léteztek cukrászdák, a városokban a bábsütő mesterek gondoskodtak az édességekről, amelyek alapja – cukor még nem lévén – a méz volt.
Magdi néni mézese
Mikróban olvassz össze 25 dkg mézet és 12 dkg margarint, majd hűtsd langyosra! Adj
hozzá 50 dkg lisztet, 2 egész tojást, 8 dkg cukrot, 1 púpozott szódabikarbónát, 1 púpozott
mézeskalács fűszerkeveréket, 3 evőkanál rumot (nem rumaromát!), gyúrd össze, majd
pihentesd hűvös helyen egy éjszakát (minimum 12 órát). Nyújtsd kb. fél cm vastagra, a
nyújtáshoz – ha van - használj réteslisztet! Szaggasd formákkal, majd díszítsd magvakkal,
mazsolával, francia drazséval, cukormázas stifttel! Előmelegített sütőben 150 fokon 5-6 perc alatt süsd aranybarnára!
Nesze!Zsé