Nesze!szer

Mai óra: hajtörténelem

2011. november 15.

  

 

Gondoltátok volna, hogy az évezredekkel ezelőtt élő nők is csinosítgatták már a frizurájukat? Bizony! Hihetetlen, de már az ősembereknek is megvoltak a saját "szépészeti beavatkozásaik": tollakkal és csontokkal díszítették magukat, melyeket a fennmaradt ősi leletek is bizonyítanak. Az ókori Egyiptomban az öltözködés és a hajviseleti formák, valamint fejékek a származásról és a rangról árulkodtak. Parókákat is viseltek illetve különböző fonási és csomózási módszert alkalmaztak. Fura, de a nők és a férfiak "sérója" csaknem megegyezett! Kleopátra jellegzetes fekete, frufrus frizurája a kor meghatározó momentuma volt - ami a mai napig mutatós megjelenést kölcsönöz a viselőjének. Hajfestésre indigót és hennát használtak: fekete tincseket ólomszulfid segítségével készítettek; piros színt a cinóberrel értek el; zöld színű pedig a malachittal lett a frizura. Az ókori görög területeken - az egyiptomiakkal ellentétben - a nép hajviselete és az öltözködése alapján a társadalmi hovatartozást nem lehetett megkülönböztetni. A szabad homlokot nem tartották szépnek, ezért az úgynevezett Lampadiosz konttyal takarták el: a hosszú hajat a nyakból felemelve három-négy szalagsorral leszorították és ezek közül egy a homlokot fedte be. A férfiaknak is megvoltak a saját ideáljaik: Nagy Sándor uralkodásáig hosszú hajat és szakállat viseltek, de később az uralkodó rendeletére levágatták hajukat és borotválták arcukat.

 


 

Az ókori rómaiak hajtörténelme mondható a legizgalmasabbnak: a nők többségének hosszú haja volt, amit a görögös fonatok és kontyok számtalan változatának a felvonultatására használtak fel. Sötét hajszínüket kecskefaggyúból és bükkfahamuból készült szappannal varázsolták vörösre vagy éppen szőkére.
A bizánci hajviseletet a római kori ihlette: a nők a homlokuk felett megemelték a hajukat, de kétoldalt egy-egy hajtincset összekötöttek. Diadémonokat és gyöngyfüzéreket használtak díszítésként. A gót nők módijára nagy hatással volt az egyház: a ferences rendeletek miatt a hölgyek kontyba fésülték a hajukat és különféle kalapok, fátylak, fejdíszek alá rejtették. Ma is ismert hajforma a diaboló: a középen elválasztott hajból, kétoldalt egy-egy fonatot képeztek, amit szalagokkal a fülre csavartak. Az újkorban a hajat sokféleképpen fésülték és gyöngyökkel díszítették. A reformáció hatására divatba jött a középválaszték, amiből két fonatot képeztek és ezeket fül előtt függőlegesen rögzítették. Ideális hajszín a szőke volt.
Stuart Mária, skót királynő hozta divatba a - róla elnevezett - felfelé ágaskodó gallért a barokk korszakában. Ezáltal a hajviselet is megrövidült, amit a jellegzetes, a homlokot rojtszerűen körülvevő kis hajpamacsokkal (garcette) szépítettek. Menő volt még a göndör, leomló haj is, amit kétoldalt alaposan lelapítottak. A soron következő rokokó időszakban az egyre magasabb hajviseleteket trendje köszöntött be: a szédületes magasságokat drótvázakkal rögzítették. A frizurák tetején elképesztő díszek ékeskedtek: tornyok, hajók vagy éppen kalitka élő madárral. A cicomás frizurákat Marie Antoinettenek köszönhetjük.
Napóleon uralkodásának idején, az empire stílus volt a meghatározó. A konty most a fejtetőn volt, amit tollakkal és virágdíszekkel csinosítottak. Napóleon bukása után Bécs és Berlin diktálták az európai divatot. Az úgynevezett biedermeier hajviseletet a fészekszerű kontyok és a loknik határozták meg. A modern hajfestés is a 19. században indult útjáraa vöröstől, a szőkéig minden szín elérhetővé vált.
És hogy mit szimbolizálnak az imádott hajszínek? Tudtad például, hogy van összefüggés a hajszíned és a jellemed között? Sőt, bizonyított tény, hogy a festett hajszínhez egy idő után idomul a személyiség bizonyos mértékben. A vörös hajú nőkről általában a szenvedély, a temperamentum jut az eszünkbe... bizonyára nem véletlenül: ezt a feltűnő hajszínt tudni kell viselni! A démoni, hideg szépséget a feketék juttatják az eszünkbe. Azonban a kissé öregítő hajszínnel vigyázni kell, mert akár letargikus állapotba is kergetheti a viselőjét és erősítheti a vonásokat. Mindig divatban lesza szőke. Bár ezzel a finom árnyalattal párosítják a naivitást és a befolyásolhatóságot is. A barna hajhoz az értelmet, a biztonság és a nyugodtságot társítják. Nem lehet véletlen, hogy a legtöbb férfi barna hajú feleség-jelöltet választ magának. Kérdés, te milyen üzenetet szeretnél küldeni a világnak a tincseid által?...
(A cikkhez szakmai segítséget nyújtott az Imetec Bellissima - katt IDE)

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr613384140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása