Nesze!szer

Vágod?

2011. május 03.

 

 
Gyerekként végtelenül izagalmasnak találtam a fodrászatot, amely a csillaghegyi Hunyadi utca és Czetz János utca sarkán, kopott bájával hívogatta a kuncsaftokat. Nem volt ott se brazil hajegyenesítés, sem karotinos hajápoló SPA kezelés, csupán egy nagy üveg WU2 sampon, és néhány gyorskezű borbély. És én imádtam.
 
A papám és én minden egyes alkalommal egyen-frizurával léptünk ki a duplaszárnyú üvegajtón – ezt a Wolf Kriszti, az unokanővérem „tüsi”-nek nevezte, és előszeretettel döfködte pici tenyerét a keményre zselézett tincseimmel. Ahogy teltek-múltak az évek, és egyre nagyobb izgalommal töltött el a populáris kultúra, a hajam egy egyszerű szaruképződményből státusszimbólummá nőtte ki magát. Emlékszem, míg a mamám és a papám egy buddhista elvonuláson vett részt a tari meditáció központban, én Salgótarjánba utaztam Pásztor Alexandrával – a másik unokanővéremmel -, és életemben először szőkére melíroztattam a hajamat. A hunyadi utcai fodrászt egyszeriben „rangon alulinak” találtam, és ettől kezdve nem volt megállás...
 
Tizenéves voltam, amikor a Cosmopolitan magazin esküvői mellékletét lapozgatva megpillantottam egy modell srácot, és megszületett bennem a döntés: én is „kiváltságosoknak” járó hajszobrászt akarok! Az impresszumból kivadásztam Herceg „Gepárd” Csaba elérhetőségét, és néhány nap múltán büszkén léptem ki egy belvárosi szalonból, a fejemen a tízezerforintos frizurámmal. Hamarosan beruháztam egy hajegyenesítő sütővasra, és ha csupán egy hétvégére hagytam el Budapestet, akkor sem hiányozhatott a táskámból az én szupertitkos göndör fürtök elleni fegyverem. Amikor pedig a zenetévéhez kerültem, és a szerződésem része volt, hogy rendszeresen fodrászhoz kell járnom a csatorna stylistjával egyeztetve, úgy éreztem, a mennyország kapui nyíltak ki előttem. Minden héten ott csücsültem a Zsidró Szalon bőrfotelében, és szentül hittem, hogy én vagyok a világ királya...
 
Vicces, hogy az ember – a harminchoz közeledve – kristálytisztán látja, hogy ami egykoron a világ legtermészetesebb dolga volt számára, az később már-már beteges obszessziónak tetszik. Ahhoz azonban, hogy ezt észrevegyük, időnként szükségünk van egy hírnökre. Amikor két évvel ezelőtt hazatértem az argentin dzsungelból az RTL Klub valóságshow-ja után, a szokásos bizonyossággal nyargaltam az Andrássy út felé, amikor azonban felálltam a székből hajszárítás után, és a recepciós pulthoz mentem elbúcsúzni, egy borsos kis számlát toltak az orrom alá. „Tamás üzeni, hogy mivel már nem állsz szerződésben a Vivával, az együttműködésnek is vége.” Kikerekedett szemmel figyeltem a nullákat, majd fizetés után odaléptem Zsidró Tamáshoz. Mosolyogva kezet nyújtottam neki, és csupán annyit mondtam: „Köszönöm.” Tudtam, hogy soha többé nem térek vissza.
 
Félreértés ne essék: nem azért, mert fizetnem kellett a szolgáltatásért, hanem mert egyetlen pillanat alatt megvilágosodtam: az elmúlt tíz év során annyi időt, energiát és pénzt pazaroltam a hajamra, amennyiből jól lakathattam volna egy kisebb afrikai országot. Ez volt az utolsó alkalom, amikor hajfesték érte a fürtjeimet. Tisztelem a fodrász-szakmát, és épp úgy meghajlok egy hajszobrász kreativitása előtt, mint egy formatervező, vagy egy képzőművész alkotásait szemlélve. Ám én már csak ilyen vagyok... art nouveu asztalkára, vagy Herendi porcelánra sem költenék százezreket (akkor sem, ha lenne miből). Megcsodálom őket, magamba szívom a szépség-adta energiát, és továbbmegyek.
 
A következő hónapokban ha hajvágásra volt szükségem, egy Londonban élő olasz haverom nyirbálta meg a fejemet – a srác indie rockzenész, és egy kis mellékesként házhoz jön hajat nyesni. Amikor pedig ismét Tel Avivba költöztem, az „ész a fontos, nem a haj” diadalmenetem katarzisaként magam szabadultam meg a felesleges fürtöktől egy kezembe akadt varróollóval, majd – biztos, ami biztos – átmentem rajta egy nullásgéppel is. Mostanság pedig – ha mégis kényeztetésre vágyom – ellátogatok az arab óvárosba, ahol potom 20 sékelért (azaz 1000 forintért) megberetvál egy mosolygós bácsika, akinek munka közben bagó lóg a fogai közt, majd dolga végeztével néhány löttyintésnyi citromkölnit locsol az arcomra. Ha így folytatom, talán egy napon még a hunyadi utcai fodrászatba is visszatérek...
 

Steiner Kristóf

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr542873871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karlinnyó 2011.05.03. 15:12:42

tipikus buzi zsidó hozzáállás.
amíg ingyen volt addig jó volt a zsidró hajszalon, amióta fizetni kell elég az arab bácsi is. persze tel avivban ilyenkor jól jön az arab a zsidónak.

becike4 2011.05.03. 15:28:58

Ki nem szarja le ezt a ratyit?

proczi 2011.05.03. 15:32:52

En is atestem ezen a szomszedban. Evekig jartam a Hajashoz (Nador utca) mindig tipptoppp trend elotti frizkoval aztan kint Londonban nem mentem fodraszhoz tobb mint fel evig amit szinten imadtam. Neha tettem egyegy bizonytalan mozdulatot a helyi tony and guy iranyaba, parszor felhvtam a vidal sassoont hogy mennyiert merik a rovid hajat de amint kiderult hogy 3szor tobbe kerul mint otthon az amugy is tularazott menoseg mar ereztem is a nullasgepet ahogy vegigszalad a tarkomon :)

Belga Proliné 2011.05.03. 15:42:23

Ez a "ratyi" értelmesebben ír mint a hazai bulvár és szeriőz 99%-a. Az alany boldogan pacsizhat össze az állítmánnyal, nincs enfarkába harapó posztmodern kélgyó, barokkos manír, ás l'art pour l'art magamutogatás, van helyette sztori és stílus. Tessék inkább utánozni, g@cik

sárospataki 2011.05.03. 15:45:40

Ha így folytatja, lassan még a punát is megkedveli, szóval hajrá.

Frank Morgan 2011.05.03. 15:49:19

jew homár ripacsokat a népnek, azt kamázzák!

R. Daneel Olivaw 2011.05.03. 16:11:12

@Belga Proliné:

Valóban kellemes a stílusa. Írásban nincs is vele semmi baj. Az ott kezdődik, amikor kép és hang társul a gondolataihoz... az affektálós, divatbuzi stíl az, amitől az ember a falnak megy....

Beautyqueen 2011.05.03. 16:20:09

az írást szívből megköszönve pici szomorúság futott át rajtam azok miatt, akik a fenti kommentek megírása alapján nyilván semmit nem változtak, mióta betöltötték a tizennyolcat, így nem hiszik, hogy valaki - neadjisten jó irányba - képes változni.
e mellett remélem, amikor igazán szükségük lesz rá, az élet és az emberek majd nekik is adnak egy második esélyt, hogy megértsék, mi az elfogadás igazi értéke.
kristóf, folytasd, engem érdekel;)

Liller 2011.05.03. 16:24:59

Kristóf,imádom,ahogy írsz,de most azért hiányoltam egy fotót a hajadról!:)

Dantie 2011.05.03. 16:34:48

Hát mi nők tényleg jó hülyék vagyunk, ha frizurákról van szó! :)))))))))

Dantie 2011.05.03. 16:35:22

Ja, fotót én is szeretnék! :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.05.03. 16:48:38

@Beautyqueen:
Ez nem az elfogadásról szól. Az erőltetett exhibicionizmusnál eleve az illető célja, hogy foglalkozzanak vele. Legjobban akkor csesznénk ki vele, ha nem foglalkoznánk vele, akkor hagyná a francba a frizuráját. És egyébként a meleg és a díszbuzi között óriási a különbség.

baliquez 2011.05.03. 17:01:52

Amíg Londonban éltem Payam mesterhez jártam a Bond Streetre. Női fodrásszalonja van, és eredetileg azért tértem be oda hogy ajánljon valami hajtápot mert eléggé elkezdett töredezni meg fakulni a séróm - nem kicsit stresszes melóm volt akkortájt. Valami ananászos-sheavajas-kókuszolajos sampont adott, nagyon meg voltam vele elégedve, szóval mikor arra jártam betértem hajvágásra. Olyan baromi jól sikerült hogy onnantól eszembe sem volt máshova menni, és londoni árakhoz képest nem is volt nagyon drága. Mielőtt visszaköltöztem Magyarországra még bementem elköszönni - mondta hogy én voltam hosszú évek óta az egyetlen férfi ügyfele, és bevallotta hogy mikor bejelentkeztem már előre örült mert félt hogy kijön a férfifrizura gyakorlatból :) Hatalmas arc, nagyon ajánlom mindenkinek.

Csináltam akkor pár fotót a hajamról és itthon azzal megyek fodrászhoz - úgyis mindig megkérdezik hogy milyen legyen, arra meg mit lehet válaszolni? Mintha fogtechnikus kérdezné hogy milyen legyen a fogszabályzó.

Kristóf neked is ajánlom nyárra a nyári illatomat, finom luxusszappan-illata van és kifinomultabb mint a citromos-vizes vonal: www.fragrantica.com/perfume/Prada/Infusion-d-Homme-3794.html

Toussaint L'Overture 2011.05.03. 17:21:57

Kisöcsi!
Azért a helyesírás szabályai rád is kötelezőek.

Czecz = Czetcz
hunyadi = Hunyadi

evicacica 2011.05.03. 17:22:27

@Beautyqueen: na ne felj, egy reszuk eleve nem olvasta az irast, kizarolag fikazni jott ide - ezt a tipust nem is minositenem, mert azzal az o szintjukre sullyednek. Amelyik meg olvasta, remelem raerez ennek az aldasos tevekenysegnek az izere, hatha igy egyszer csak bevillan neki, mennyi korlatot epit maga kore. Es hogy az kimondottan karos az egeszsegre.
Biztos vagyok benne, hogy Kristofot egyaltalan nem bantja ez, mivel elfogadja oket olyannak, amilyenek: korlatoltnak es rosszindulatunak. Elfogadja, mivel tudja, hogy ez az egyetlen mod, amivel embertarsaink fele fordulunk. Remeljuk ok is megismerik egyszer, mennyivel jobb gyulolet nelkul elni.
Egyetertek veled: folytasd Kristof, szerintem nagyon jol irsz!

suo tempore 2011.05.03. 17:47:43

bár a téma nagyon nem érdekelt, valamiért mégis jó volt olvasni

twinkedli 2011.05.03. 17:50:24

ki a faszt érdekel ez?

ebedli 2011.05.03. 17:59:24

@R. Daneel Olivaw: Mondd már el mi az pontosan amitől a falnak mész?

Nekem sem tetszenek az amputáltak, a torzak, de a túl szépek sem, viszont azért vagyok ember és nem állat, hogy tudjak uralkodni magamon. Ha valamit nem viselek el, azt nem erőltetem. Pláne nem megyek miatta a falnak.

Szörnyű hír, kedves névbitorló idióta: a baj veled van.

Kassian 2011.05.03. 17:59:38

@twinkedli: Pl. téged, mert elolvastad.

Neurotic 2011.05.03. 18:03:49

nekem nagyon tetszett az írás, kellemes, őszinte, kicsit modoros, de összességében jó, élvezhető

fejvadász 2011.05.03. 18:15:08

aranyos gyerek ez. ......csak sunázni nem szeret.

pandacsökiboborján 2011.05.03. 18:15:41

kimaradt belőle a kopasz kutya.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2011.05.03. 18:40:14

Évekig jártam minden pénteken a fodrászhoz, nullásgéppel letolatni a szakállamat-hajamat, nyolcszázért. Aztán egyszer leültem, osztottam-szoroztam, elmentem a legközelebbi boltba, vettem háromezeré' egy Philips hajvágót...

Azóta minden pénteki doboz cigi ingyen van. :D

56.hope.road 2011.05.03. 18:41:38

Kristóf meleg? Ja. Kristóf zsidó? Ja. Na és? Kristóf egy intelligens ember.
Én hetero vagyok, magyar, sváb, tót,...stb. felmenőkkel.
Kitől kell bocsánatot kérnem?

flórenc 2011.05.03. 19:21:33

nagyon szeretem ahogy írsz,ez a "szösszenet"nagyon jó és sajnálom azokat akik nem értik,és csak odáig jutnak hogy fizetned kellet

steinerkristóf 2011.05.03. 19:56:33

Én csak annyit mondok, hogy mindenkinek köszönöm, aki olvas. :) A buzizóknak ezt küldöm szeretettel: steinerkristof.com/tiz-tevhit-a-meleg-kapcsolatokrol
A zsidózóknak ezt: steinerkristof.com/a-nagy-utazas
Azoknak pedig, akik képet szerettek volna, ezt: www.life.hu/sztarszerzok/20110429-steiner-kristof-kopasz-kisherceg.html :) Bár nem épp egy előnyös felvétel. Facebookon van pár jobb is, ott is szeretettel látok mindenkit. És mégegyszer köszönöm, hogy "meghallgattatok". x

baliquez 2011.05.04. 08:17:17

Hmm. Ahogy elnézlek már csak egy kockás Fred Perry ing, egy fekete Wrangler csőfarmer és egy pár 1940 Martens kell a fullos szkinhed outfithez.

R. Daneel Olivaw 2011.05.04. 10:17:51

@ebedli:

Hátrébb az agarakkal, kisfiam. Te nevezel engem idiótának, aki két sort nem tud értelmezni? :) Konkrétan leírtam: az affektálás és a divatbuziság az, amitől a falnak megyek. Ez egyébként egy kifejezés, mielőtt rákérdeznél, és nagyjából annyit tesz: zavar, bosszant, nem találom kellemesnek/vonzónak/esztétikusnak. Másrészt nagyon büszke vagyok rád, amiért tudod türtőztetni magad - noha abban egyáltalán nem vagyok biztos, hogy nem vagy állat, tekintve, hogy ez az idiótázós stílus nemigen vall emberre, kultúremberre végképp nem, pedig nagy érzékenységedben, hogy ti. nekiállsz itt fogadatlan prókátorkodni ennek bizonyítására irányuló törekvést vélek felfedezni.
Aztán: névbitorló??!! Mert nicknek egy kedvelt könyv kedvelt képzeletbeli figuráját választottam, részben tisztelgésül az egyik legnagyobb író előtt? Nem vagy tisztában a fogalmakkal sajnos....
Hogy ha nem viselsz el valamit azt nem erőlteted, ez dicséretes, de a kontextus a témával hibádzik.

A helyzet tehát az, kedves ok nélkül kötözködő frusztrált kis barátom: baj veled van. Próbáld más módját találni a frusztráció levezetésének, mert azzal, hogy nekiállsz ilyen balfék módon beszólogatni, egy dolgot bizonyítasz mindössze, mégpedig azt, hogy idiótával nem e fórumon találkozol, hanem amikor a tükörbe nézel... ;)
süti beállítások módosítása