Nesze!szer

A babák rosszabbul élnek, mint 100 éve!

2011. január 28.

 
A filmtörténet egyik legcsodálatosabb pillanata, amikor az Amélie csodálatos életének egyik hőse, Dominique Bretodo rátalál a gyerekkori kincsekkel megrakott ládikára, és mosolyogva felzokog. Magam is hasonlót éreztem, amikor a napokban a londoni Victoria Albert Childhood Museumban jártam...
 
Az angol írónő, Pamela Travers regényében, a Csudálatos Mary visszatérben két kis csöppség egy napon arra ébred, hogy nem értik az állatok, a napsugár és a szellő nyelvét... felnőttek. Valami hasonló történik velünk is, amikor kamaszodni kezdünk, és egyszer csak úgy érezzük: a szamárfüles Mesebolt kötet, a süteményfoltos Gazdálkodj okosan!, és a toldozott-foldozott Kockásfülű Nyúl már csak porfogónak jók, így dacosan megszabadulunk tőlük. Na ez az, amit én a saját kölkömnek biztosan nem fogok elnézni: a kacatok képében megjelenő kincseket ugyanis csupán egy évtizeden át kell hibernálni a padlás oltalmazó félhomályában, és máris átváltoznak múzeumba illő leletekké...
A kelet-londoni Gyermekkor Múzeumba belépve ugyanis nyilvánvalóvá válik, hogy minél kopottabb egy baba sminkje, minél bizarrabb transzformáción ment keresztül, annál értékesebb lesz. A bejáratnál gigantikus bébi-portrék fogadják az infantilis látogatót, melyek inkább félelmetesek mint cukik. A traumát kiheverhetjük a gyermek és felnőttméretben egyaránt jelenlévő hintalovon, esetleg a rossznyelvek szerint mini-sztiptízbárra emlékeztető baba-táncparketten: itt a legkisebbek is felfedezhetik a bennük szunnyadó szombat esti lázat. Az emeleten beltéri homokozó mellett sorakoznak a régi-régi játékok, az ötvenesévek matrózegyenruhás kutyáitól egészen a kilcencvenesével Game Boy-áig. A legizgalmasabbak azonban minden bizonnyal a százéves babaházak, amelyek közül némelyik nagyobb egy átlagos lakótelepi lakásnál.
 
A régi babaházak tulajdonképpen olyanok, mintha egy hatalmas gardróbszekrényben minden egyes polcot más-más tapétával dekorálnánk ki, és utazgatásaink során minden olyan szuvenírt megvásárolnánk, amikről igyekszünk édesanyáinkat lebeszélni nyaralásokon: apró tányérka a kiskonyhába, csöpp kaktusz a szalonba, horgolt szegélyű zsebkendő függöny gyanánt. Olyan luxus ez, amelyről a plasztik-fantasztik világban élő Barbie és Ken nem is álmodnak. A kedvencem egy anyáról leányra szálló kis palota volt, melynek egyes emeletei összecsukva utazóládává alakíthatók, így a gyerekeknek az üdülés alatt sem kellett nélkülözniük kedvenc porcelán-családtagjaikat. 
A Victoria Albert Childhood Museum a londoni metró piros, Central vonalán közelíthető meg: Bethnal Green megálló közelében áll a régi pályaudvarra emlékeztető épület. A belépés ingyenes, és fotózni is lehet. Úgy sétálj a mozaikokkal kirakott padlózaton, hogy valamikor réges-régen egy női börtön rabjai kanyarintották a fekete-fehér csigavonalakat. Hiába, a felnőttek is szeretnek játszani...
 
Steiner Kristóf
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr322620240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blondiíri 2011.01.29. 09:05:37

Ez klassz volt, írjál még!

baliquez 2011.01.29. 09:51:33

Kecskeméten a Szórakaténusz Játékmúzeum hasonló, érdemes megnézni.

Kelly és a szexi dög 2011.01.29. 10:05:58

" a saját kölkömnek biztosan nem fogok elnézni"

Miről beszélsz? A bikucid nem tud neked gyereket szülni, max Kula bácsit...

salamander 2011.01.29. 10:29:04

Szedd össze magad, értsd meg: akinek levágták a lábát annak nincs lába.

Ne álmodozz gyerekről mert neked a gyerekek körül semmi keresnivalód nincs.

Te az aesthesis rabja vagy, Platón pedig azokat megbízhatatlannak nyilvánítja.

Mit akarsz Te a gyerekektől?
Te magad is csak egy gyerek vagy és az is maradsz. Fogalmad sincs mit jelent szülőként viselkedni. Ugyanakkor erőszakos vagy, de sajnálatból kapod a megértést azoktól akik maguk sem mernek szembenézni a nagy természeti igazságokkal, mert jórészt mindenki csak egy "Das Man" -, ahogy Heidegger írja.

Te így születtél, ne akard a többség életét élni, mert az neked úgysem felel meg.
Menj, fesd magad, élj, legyél megasztár, s nézzen akinek rád van gusztusa.

Üdvözöllek,

Egy megértő személyiség, aki nem liberális, de más fénytörésben kritizálható.

Szeptim 2011.01.29. 10:47:16

@salamander: te saját magadról írsz :D

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.01.29. 10:58:44

@salamander: szerintem meg te vagy erőszakos és mérhetetlenül ostoba, hogy egy ilyen írás alatt a gusztustalan, 9sszefügéstelen, értelmetlen fröcsögésedet erőlteted. Menj valahova máshova trollkodni és gyűlölködni, ez nem az a blog, egy kicsit eltévedtél.

Az írás nagyon jó, szinte láttam magam előtt a kislányt, ahogy az előkelő család indul Brightonba nyaralni és a hintóba beteszik a babaházat rejtő utazóládákat...

bean 2011.01.29. 11:32:02

Ebben a muzeumban vannak az eredeti E.H. Shepard-fele Micimacko illusztraciok.

Pángalaktikus-gégepukkasztó 2011.01.29. 12:15:47

Nincs is szebb mint amikor egy felnőtt férfi a babázás örömeiről ír...
...jah, bocsi, a férfi és a felnőtt túl nagylelkű volt, talán a buzi-gyerek közelebb áll a valósághoz.
Amúgy semmi bajom a melegekkel, se zsidókkal, de egy ilyen hasztalan-ingyenélő-takony-majom-buzi-bipsi pöcstől kiráz a hideg! Mit rakott le a srác eddig az asztalra ami értékelhető lett volna???

madz 2011.01.29. 12:18:48

@Pángalaktikus-gégepukkasztó: például ezt a posztot.
nem tudom, hogy jön ide az, hogy ki buzi meg ki nem, de ha ez összefüggésben van az íráskészséggel, akkor szeretnék sokkal több buzit az újságírásba.

Pángalaktikus-gégepukkasztó 2011.01.29. 12:22:37

@madz:
nyugi, szerintem van ott elég már:))
Szóval ez a poszt lenne az amire büszke lehet? És ez már az újságírás??
Aranytollat neki!!!

madz 2011.01.29. 12:25:55

@Pángalaktikus-gégepukkasztó: a blog.hu összes blogjának összes szerzőjét lekáderezted már, mit tett le az asztalra, mielőtt írt egy posztot?
és miért nem?

Pángalaktikus-gégepukkasztó 2011.01.29. 12:35:56

@madz:
talán mert nem az összes többiről írtam véleményt, hanem róla! De hogy is jön ez a kérdés ide??
Ettől függetlenül, a srác egy értéktelen, tipikus celeb alkat, csak nagyobb hátszéllel.

steinerkristóf 2011.01.29. 12:37:50

Sziasztok. :) Köszönöm az összes kommentet, és azt is, hogy elolvastátok az írásomat. Természetesen nem "védekezem", csak válaszolok a felmerült kérdésre:

Ha jól emlékszem, 2004 óta írok az magazinnak, akkoriban még nem a saját nevemmel jelentek meg a cikkeim. Az ott megjelent írásaim alapján kertestek meg más lapoktól a későbbiekben, és már a Vivás időszak alatt elkezdtem írni más, független lapoknak, pl a PEP magazinnak, aminek egy évig a felelősszerkesztője voltam. Miután eljöttem a tévétől és elköltöztem, írásaim jelentek meg a Nők Lapja Évszakokban (az iraeli nőkről), az Elle magazinban (Sylvia Plath lányáról), és rendszeresen jelennek meg interjúim a Cosmopolitanben és mostanság a Marie Claire-ben. (Anne Hathaway, Rachel McAdams, Jake Gyllenhaal, stb.) A Life.hu rendszeres szerzője vagyok, a HVG Life and Style szakmai kiadványaiban alkalmaanként 3-4 írásom szerepel (az alkohol és az irodalom, az arany szerepe a társadalmunkban az elmúlt évezredek során, stb), és írtam egy könyvet 27 novellával, ami a Jaffa kiadónál jelent meg, és itt olvashatsz róla kritikát. www.revizoronline.com/hu/cikk/1993/steiner-kristof-gumimatrac-a-gangeszen/

Természetesen nem hibáztatok senkit, aki nem tudja rólam ezeket a dolgokat, miután a tévék a 4 évvel ezelőtti Vacsoracsatákat ismétlik, a bulvárlapok pedig arról írnak, ami számukra érdekes. Így mindenkiről olyan kép "jön át", amilyet látni szeretne. A teljesebb képért bizony kiváncsinak kell lenni. A világra, a benne élő emberekre, egymásra.

Mindenkinek szép napot. :)

steinerkristóf 2011.01.29. 12:39:15

Az elején lemaradt egy szó: "2004 óta írok az Exit magazinnak", sorry. x

salamander 2011.01.29. 12:53:54

@Réka ‎:
Kedves Réka!

Hát bizony most utolértél, bocsánatot kérek Tőled. Valóban erőszakos vagyok, mint mindenki aki vélt, vagy valós igazát védi. Nem akartam megbántani Steiner Kristófot, sem a rajongóit.

Tekintsétek tárgytalannak amit írtam. Valóban felesleges írogatni ilyen kommenteket, a lényege úgy sem tud átmenni.

További szép napot, élvezzétek egymást.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.01.29. 12:56:21

@salamander: annyi szent, hogy Kristóf írását sokkal jobban élveztem, mint a tiédet :) viszlát!

fénycsepp 2011.01.29. 13:02:45

hogyaza..egy egész hónapot töltöttem Londonban, és nem voltam itt...szerintem a Lonely Planet meg sem említette, csak magát a fantasztikus V and A múzeumot.

Komoly felnőttnek tartanak, de imádom a babaházakat:)

amúgy miért ne lehetne a szerzőnek saját kölke? hallottam már homoszex. párokról, akik gyereket gondoznak vagy adoptáltak. Ha most valaki azt mondja, a kölykök is 'megbuzulnak', azoknak azt üzenem, hogy a homoszexuálisok hetero szülők gyerekeik. Na akkor hogy is van ez??:D

babsz 2011.01.29. 13:16:11

Ez iszonyú mézesmázas lett, mint a díványos meg nőklapjás cikkek. És főleg közhelyes.
A jó írás velejes, frázismentes, míves és legfőképp tartalmas. Kezdetleges gondolatokra nem lehet cikket építeni. Ehhez hasonló szinten nyolc évesen gondolkodtam. (Nyolc, és nem 8, mellesleg.)

BaSa · http://basa.blog.hu 2011.01.29. 13:24:50

Szerintem jó lett az írás. :-)

fourgee 2011.01.29. 13:28:13

@steinerkristóf: "Az elején lemaradt egy szó: "2004 óta írok az Exit magazinnak", sorry. x"

Ésa "felelős szerkesztő" kétszóbárlehetszóköznélkülisegybeírnibárígynagyonfurcsánnézki. :)

steinerkristóf 2011.01.29. 13:49:30

Fourgee: lehet, hogy ezért nem voltam soha olvasó szerkesztő. :) Így, külön. Köszönöm a javítást.

salamander 2011.01.29. 14:11:41

@Réka ‎:

Én nem írtam semmit amit írtam csak replika volt.
Élvezd tovább Kristófot, hiszen ez alkotmányos alanyi jogod.

További sok azonos, és transznemű élvezetet kívánva, üdvözöllek.

post scriptum:
Csak remélni merem, hogy erre már nem válaszolsz.

steinerkristóf 2011.01.29. 14:23:25

Ennek az egésznek semmi értelme... nem is ismeritek egymást, és szombat délben azzal töltitek az időt, hogy egymást piszkáljátok. :) Nekem meggyőződésem, hogy mindketten (és mindenki más) fényes, csodás és fantasztikus lélek, és az egyetlen oka annak, hogy egymás hibáit keressük ahhelyett, hogy egymás ragyogását csodálnánk az, hogy kicsit össze vagyunk zavarodva ebben a fura világban. Minennek és mindenkinek helye van, és mind egy lélek vagyunk. Szép hétvégét mindenkinek, találkozunk a következtő írásom alatt. :) x

Boo 2011.01.29. 15:21:45

Hát ez olyan szar lett, hogy nem is jövök ide olvasni többet, akárhogy tolják a címlapon. pfff. Kár hogy a képek közé ékelődött pár betű is. Elrontotta az egészet.

66th Zealot platoon 2011.01.29. 15:26:40

@steinerkristóf: jol van, most mar abbahagyhatod a szintetikus drogokat, ez a hozzaszolas mar kicsit eros lett.

ergerberger 2011.01.29. 15:34:53

"Hiába, a felnőttek is szeretnek játszani..."

Na de egymás pöcsével?!

gyermekeim 2011.01.29. 15:52:31

Akinek a babamúzemmal kapcsolatban a buzizás és egyéb borzalmas kifejezés jut eszébe, az elfelejtette, hogy ő is volt gyerek, vagy neki nincs gyereke.
Én is voltam a londoni Játék Múzeumban vagy 30 évvel ezelőtt. Óriási élmény volt. Nemcsak babák és babaházak berendezésekkel, de kardos katonák és fa lovacskák, stb. A múzeum 6 emelete mutatték be a régmúlt csodáit. És a látogatók megtöltötték az épületet: Felnőtt nők, férfiak, apukák, anyukák és nagyszülők a gyerekekkel.
Akik a fröcsögő kifakadásokat írják azok irigylik azokat, akik már voltak ott, és ők még nem.

gyermekeim 2011.01.29. 15:53:09

Akinek a babamúzemmal kapcsolatban a buzizás és egyéb borzalmas kifejezés jut eszébe, az elfelejtette, hogy ő is volt gyerek, vagy neki nincs gyereke.
Én is voltam a londoni Játék Múzeumban vagy 30 évvel ezelőtt. Óriási élmény volt. Nemcsak babák és babaházak berendezésekkel, de kardos katonák és fa lovacskák, stb. A múzeum 6 emelete mutatték be a régmúlt csodáit. És a látogatók megtöltötték az épületet: Felnőtt nők, férfiak, apukák, anyukák és nagyszülők a gyerekekkel.
Akik a fröcsögő kifakadásokat írják azok irigylik azokat, akik már voltak ott, és ők még nem.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.01.29. 16:02:13

@steinerkristóf: ez szép volt, lehet tanulni a példádból és felülemelkedni a bármilyenfajta gyűlölködésen. Én legalábbis megpróbálom :)
és igen, legyen még írás!

bungics (törölt) 2011.01.29. 16:38:55

Kedves Kristóf!
Az írás nagyon jó, kellemes volt olvasni. Gratulálok az eddigi tevékenységedhez, igazán elismerésre méltó! Nagyon tehetséges és igazán színes egyéniség vagy! Sajnos nagyon kevés ilyen emberrel találkozunk manapság. További sok sikert!

egy maréknyi dollár 2011.01.29. 17:28:58

Kedves Kristóf, több képet nem tudnál feltenni?
Nagyon hangulatos kis írás!

Molinaseca 2011.04.11. 21:23:32

Jajj, Istenem..
hiába a szádra ne vedd, én tudom, de most kikívánkozott.
Én úgy szeretném, ha a Steiner Kristóf melegsége már egyáltalán nem lenne téma. Unalmas, és szerintem ő unja a legjobban. Mármint, hogy ez a téma folyton előkerül, mint az ő része, munkássága, tulajdonsága.Valójában én is azt szeretném, hogy az, hogy ki kivel bújik ágyba, sokadlagos kérdés lenne, a többi rakás tulajdonság és tevékenység mellett, ami egy ember életét alkotja. Amúgy, abban érzek némi nevetséges ellentmondást, hogy valaki, hőbörgő hetero-ként trillázgat, szörfölget a neten, és hoppá, itt ez a neszeszer blog, benézek valami új rúzs árnyalatért :D
És ha már itt ez a majomgyerek Steiner Kristóf, dolgozott itt egy keveset, jól kiosztom, ha már úgyis itt járok. amúgy nincs bennem felgyűlve a gyűlölet, frusztráció és meg nem értettség, áhh, dehogy. Véletlen beugrottam, véletlen kiosztottam, meg szétnéztem a szemránckrémek között.
Néha, a melegek ("buzik") nevetségességét firtató hetero-k a röhejesebbé válnak, mint bárki..

beautyka 2011.04.12. 12:49:35

@Molinaseca: Lájkoljuk a hozzászólásaidat! Köszönjük!
süti beállítások módosítása