Nesze!szer

Boldogságterv: több, mint egy egynyári olvasmány

2017. augusztus 13.

 

coffee-2242218_640.jpg


Nem hiszek a véletlenekben. Azt gondolom, a lelkünk rendszeresen rezgéseket küld a Világmindenség felé-sokszor már az előtt,hogy tudatában lennénk szükségleteinknek-,hogy aztán a megfelelő helyen és időben egyszer csak felbukanjon a megoldás. Gretchen Rubin Boldogságterv című könyvére akkorleltem rá, amikor rádöbbentem, rohamtempóban száguldanak az évek, miközben én mégsem azokra a dolgokra koncentrálok, amelyek igazán boldoggá tesznek. Figyelem: spoilerezek!


Az írónő hasonló cipőben járt, amikor a fejébe ötlött a Boldoságterv gondolata, ami feltárja előttünk azt a tizenkét hónapig tartó utazást, amely során Rubin a boldogságot kereste. Ha csak két dolgot emelhetnék ki, miért érdemes elolvasni a könyvet, az egyik az őszinteség lenne. Merthogy Gretchen elismeri, hogy a boldogságterv megvalósítása során korántsem ment minden zökkenőmentesen, vagyis nem ringat minket hamis illúziókba. Más részről, ez nem az a típusú könyv, ami szerint el kellene adnod a vagyonod és Timbuktuba költöznöd ahhoz, hogy boldog lehess. (Kivéve, ha a szíved mélyén érzed, hogy pontosan ezt kell tenned.) Éppen ellenkezőleg; nagyon sok inspirációt ad, hogyan tudjuk megváltoztatni az életünket úgy, hogy minden marad a régiben, mindössze új szokásokat vezetünk be és a körülmények hibáztatása helyett a hozzáállásunkat formáljuk. Röviden löketet ad ahhoz, hogy többet hozzunk ki jelenlegi élethelyzetünkből a rendelkezésre álló szabadidőnk, illetve egyéni
elfoglaltságaink szerint.
+1 Senkire nem akarja ráerőszakolni saját boldogságtervét, éppen ellenkezőleg, mindannyiunkat arra sarkall, alkossa meg személyes receptjét és aszerint találja meg a boldogságot.
Mondanom sem kell, én magam már oda-vissza átrágtam magam a könyvön, jegyzeteltem, aláhúztam, majd némi személyre szabás után megszületettek „parancsolataim”, amiket azóta kinyomtattam, reggelente pedig rendszeresen elolvasom.

Tizenegy parancsolat
1.Légy Dóri!
2.Engedd el!
3.Viselkedj úgy, ahogy érezni szeretnéd magad!
4.Tedd meg most!
5.Légy udvarias és igazságos!
6.Élvezd a folyamatot!
7.Fogyjon, amid van, ne halmozz!
8.Azonosítsd a problémát!
9.Légy derűs!
10.Tedd, amit tenned kell!
11.Csak a szeretet fontos!
Felnőttségem titkai:
1.Mások, nem úgy látják a hibáimat, mint képzelem.
2.Segítséget kérni szabad.
3.A legtöbb döntéshez nem kell alapos felkészülés.
4.Jót tenni jó érzés.
5.Mindenkihez kedvesnek kell lenni.

6.Mindig legyen nálad pulcsi.
7.Sok kicsi sokra megy, ha minden nap elvégzel egy keveset, sokra viszed.
8.Ha valamit nem találsz, takaríts!
9. Te döntöd el, mit csinálsz, de azt nem, hogy mit szeretsz csinálni.
10. A boldogság nem mindig boldogít.
11. Többet ér, amit minden nap megteszel, mint amit hébe-hóba.
12. Nem kell mindenhez tökéletesen értened.
13. Ha nem hibázol, nem vagy elég elszánt.
14. Ne hagyd, hogy a tökéletes a jó ellensége legyen!
15.Befektetés nélkül nincs haszon.
Nesze!Dóri

 

boldogsagterv.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr112726588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása