Nesze!szer

Vedd könnyen a dolgokat!

2016. július 14.

 

 

dulcolax_nyit.jpg

 

Egy igen fontos, ám sokak számára kínos témáról szeretnénk beszélni veletek. Bármilyen meglepő, de sajnos a magyar hölgyek nagy része székrekedéssel küzd, mely szinte népbetegségnek számít. Szeretnénk néhány tévhitet eloszlatni és tanácsot adni, ami segítséget nyújthat nektek a mindennapokban a témában.

Tévhitek:

Sok rostot kell fogyasztani és nem lesz gond – minden szervezet más és más, ez nem mindenkinél működik, sajnos.  A székrekedéssel küzdő emberek nem mozognak – nem mindig igaz, de a mozgásszegény élet súlyosbíthatja a problémát. Ha sokat iszol, nem lesz gond –  ez akkor segít csak, ha a kiszáradás szélén volt a szervezet. A víz-fogyasztás igen fontos egészségünk érdekében, ám nem mindig ad szabad utat annak, aminek kellene.

A hashajtó segít a fogyásban – a székrekedés kezelésére alkalmas, viszont nem rendeltetésszerű alkalmazása anyagcserezavarokhoz vezethet. 

Mikor is beszélhetünk székrekedésről?

A székletürítés gyakorisága mindenkinél eltérő lehet, de orvosi értelemben akkor beszélünk szorulásról, ha hetente 3 alkalomnál ritkábban van spontán székletürítés. Azonban amíg csak lehet, szeretünk erről a témáról nem tudomást venni. 

A Dulcolax forgalmazója, a Boehringer Ingelheim tavaly 500, 30 évnél idősebb nő körében végzett hazai reprezentatív kutatást ebben a témában, melynek eredményei alapján a megkérdezettek fele 3–4 napot, minden 14. ember pedig akár több mint egy hetet vár a szorulás gyógyszeres kezelésének megkezdése előtt, elviselve a nyomasztó tüneteket. Amennyiben azonban a székletürítési nehézség hosszabb távon áll fenn, vagy a kezelést követően hamarosan újra visszatér, krónikus székrekedés állapítható meg, amely kapcsán mindenképpen forduljunk kezelőorvosunkhoz, aki segít kiválasztani a megfelelő terápiát. 

A székletürítés lelkileg az elengedés és a szorongás problémakörét jelenti, melyről Freud folytatott értekezéseket: anális korszaknak nevezi, amikor a gyermek megtanulja szabályozni a produktumait. Szerinte ebben a korban dől el, hogyan tudunk elengedni, mennyire válunk adakozóvá, hogyan viszonyulunk a rendhez, szabályokhoz. Mintha a széklet ürítés szabályozási folyamatának az alakulása szimbolikusan megjelenne később más területen is. A székrekedés Freud rendszerében a visszatartásra, az elengedés nehézségeire utal. (Érdekes, hogy az úgynevezett anális karakter a mai napig beazonosítható: zsugoriság, kényszeresség, tisztaság mánia, makacsság, konokság jellemzi.)

Sokan hajlamosak saját magukat hibáztatni: össze-vissza eszem, állandóan rohanok, a héten megint nem jutottam el tornázni, ma sem ittam eleget – hangzanak az önvádak. Ezek azonban csak részben igazak és sajnos sok esetben nem segítenek megoldani a problémát, mi több a folyamatos önmarcangolással pszichésen tovább súlyosbíthatjuk saját helyzetünket. Ez persze nem jelenti azt, hogy az egészséges életmód – rost gazdag táplálkozás, sok folyadék, rendszeres mozgás – nem fontos ” -– mondja Dr. Piczkó Katalin pszichiáter. „Emellett sokan kínosnak érzik a témát, így nem mernek segítséget kérni, amely szintén fokozza a szorongást és negatív hatással van az anyagcserére.” - ergo fokozódik a szorongás, tehát még nehezebben távozik az, aminek kéne.  Jó, de akkor mi okozza a problémát? - kérdezzük ugye jogosan! 

Nem túl örömteli hír, de az életmódon és a lelki tényezőkön túl az életkor is hatással van az emésztésre, hiszen ennek előrehaladtával eleve lassul a folyamat. Idővel a vastagbél izmainak hatékonysága csökken, sőt a hölgyeknél még a terhesség és a menopauza alatti hormonális változások is beleszólhatnak. Továbbá egyes betegségek – a pajzsmirigy-túlműködés, a cukorbetegség, illetve a Parkinson-kór – valamint bizonyos fájdalomcsillapítók, vérnyomáscsökkentők, savkötők, depresszió elleni gyógyszerek mellékhatása is lehet a szorulás. Mire figyeljünk tulajdonképpen? A „normális” székletürítési tartomány a napi kettő és a heti három alkalom között van. Az ennél kevesebb mennyiség általában már számos kellemetlenséget okoz. Az érintettek többsége puffadásra, szélgörcsre (50%), kemény bogyós székletre (54%), fájdalmas székletürítésre (45%), rossz közérzetre panaszkodik (42%), amely a megkérdezettek 43%-ának mindennapi életére is nagyban rányomja bélyegét. A fent említett kutatás során a hölgyek 76% jelölte meg az életstílusát okként, míg a második helyen a diéta végzett! 

És ha már túl vagyunk a szilva-lekvár, joghurt, lenmag témakörén, akkor...."Az emberek több mint fele - ha végre elszánja magát - a gyógyszerészétől kér tanácsot a megfelelő hashajtó kiválasztásában. Ez valójában nem meglepő, hiszen ők a szakmai tudásuknak köszönhetően hiteles és gyors információforrásnak számítanak a megfelelő készítmény azonnali elérhetősége mellett. Emellett 37% próbál a családtagoktól, barátoktól információt szerezni, míg az embereknek csak az egynegyede az, aki orvoshoz fordul problémájával” – mondta el Dr. Bölcs Judit, gyógyszerész..

 

 

guttalax_2.png

 Vény nélkül kapható gyógyszerek.

A Dulcolax bevont tabletta és végbélkúp hatóanyaga a biszakodil. A Guttalax cseppek 
hatóanyaga a nátrium-pikoszulfát.

1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 6. Tel.: 06-1- 299-8900

Orvosi információ: medinfo.hu@boehringer-ingelheim.com

A székrekedés kezelésére szerencsére különböző gyógyszerformák elérhetőek.Amit teljes bizalommal tudunk ajánlani neked, az a Dulcolax-Guttalax termékcsalád. Készítményei megoldást kínálnak a tabletta, a csepp vagy a kúp gyógyszerformát előnyben részesítőknek is. A termékcsalád kíméletes megoldást nyújt a problémára és sokkal könnyebb napoknak nézel elébe.

Ne hagyd szenvedni magad, ha lehetőséged van gördíteni a dolgokon! 

 

 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr438885786
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása