Nesze!szer

Vidám vasárnap

2015. december 19.

 

feldmar_advent_4.jpg

 

Én azt szeretném, ha hatalom és félelem helyett tisztelet lenne, sajnálat helyett pedig szolidaritás. Ha valakitől félek, az nem tisztelet. Ha valakit sajnálok, az nem szolidaritás. Sokan el sem tudják képzelni a félelem nélküli tiszteletet és a szánalom nélküli szolidaritást. Az a dolgunk, az etikai kötelességünk, hogy kifejlesszük magunkban a félelem nélküli tisztelet és a szánalom nélküli szolidaritás képességét. Mi szükséges ehhez? Szuverenitás, önbizalom, emancipáció, jó tapasztalatok, sikerélmények, elfogadó környezet, sok gyakorlás. Sokan azért nem hiszünk mindebben, mert attól félünk, hogy anarchiához vezet, ha a félelem, a megfélemlítés, a megszégyenítés, a hatalom, mint eszközök nem működnek.

Tisztában vagyok azzal, hogy nem lehet megszabadulni a hierarchiától. Azonban egy egészséges hierarchiában minden szintnek megvan a megfelelő funkciója, aminek a gyakorlásához megvan a megfelelő jogosítvány, és nincs szükség erőszakra. A tisztelet pedig nem a gyermek, az alantas, a szolga, a préda tiszteletét jelenti a felette álló felé, hanem az egyenrangú felek kölcsönös tiszteletét. Ez minden valódi szolidaritás alapja.

Feldmár András

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr268182156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása