Nesze!szer

Steiner Kristóf heti útjelzője

2013. augusztus 04.

keep calm kisherceg.jpg


Parancsolj boldogságot!

Exupery gyerekkönyvnek "álcázott" felnőtt meséjében, a Kis hercegben a főhős megismerkedik egy kisbolygó uralkodójával, akinek meggyőződése, hogy neki bizony az egész világ engedelmeskedik. "Parancsolja meg uraságod a napnak, hogy nyugodjék le!" szólítja fel a Királyt a Kis herceg, aki így felel: "Majd ma este 7 óra 45 perckor! Meglátod, milyen híven engedelmeskedik nekem."  Majd így folytatja: "Ha egy generálisnak azt parancsolnám, hogy szálljon virágról virágra, mint egy lepke, írjon egy tragédiát, vagy változzék tengeri madárrá, és a generális nem teljesítené a parancsot, ki lenne a hibás? Ő vagy én?"

Ezekben a sorokban hatalmas bölcsesség rejlik: ha képesek vagyunk arra, hogy ne a tőlünk független körülményeket próbáljuk megváltoztatni, hanem a saját hozzáállásunkat, szó szerint a világunk királyának érezhetjük magunkat. Ezt a fajta öntudatosságot a kabbalisták úgy nevezik: a "prokatív formula". Amilyen egyszerű, olyan hasznos: drámai élethelyzetekben és hétköznapi bosszúságok során egyaránt kapóra jön. Írd fel magadnak ezt a négy, egyszerű lépést, és próbáld ki: az irodából hazafelé jövet, a legnagyobb dugóban állva, a bankautomata előtti hatméteres sorban, vagy amikor a párod üvöltve nézi a meccset, míg te épp lazítani próbálsz egy csésze zöld teával a kezedben.

1. Szembesülök a kihívással.
2. Felismerem, hogy az ellenségem nem maga az adódó nehézség, hanem a saját helytelen reakcióm a kihívásra.
3. Mintha csak bevennék egy tablettát, "bevetem" az tudatosságot.
4. Ahelyett, hogy reaktív lennék, proaktív leszek: én döntöm el, hogy ingerült, szomorú, vagy épp jókedvű és gondtalan leszek az adott helyzetben.

Ha pedig sikerült visszafognod magad, ne várj cserébe vállveregetést. A mottód legyen: "Megteszem, amit tudok, a többit a Fényre bízom." Ennyi! Nincs más dolgod, mint bizonyosnak lenni abban, hogy a fáradozásaidat értékeli majd az Univerzum. Ha pedig nem látsz látható eredményt, már akkor is jól jártál - hiszen megkímélted magad egy lelkileg és fizikailag is fárasztó idegrohamtól.  Bármily hihetetlenül hangzik, a boldogság tulajdonképpen döntés kérdése: aki egész életében a tőle független körülményektől várja, hogy az élete pozitív fordulatot vegyen, az nagy valószínűséggel sosem lesz boldog. Mindig lesz kit hibáztatni: a politikusokat, az időjárást, a csillagok állását, a szüleinket, a túl híg kávét... de vajon érdemes -e?

Már Mama Cass is megénekelte: ahelyett, hogy arra várnánk, hogy az egész világ a mi kedvenc dallamunkat dúdolja, meg kell tanulnunk a saját nótánkat játszani - még akkor is ha senki sem énekel együtt velünk.





Fényes hetet mindenkinek!

steinerkristof.com

present.jpg




És még egy kis ajándék Yehuda Berg-től


"A kabbalista naprár szerint ezen a héten egy olyan időszak veszi kezdetét, amely a legalkalmasabb arra, hogy magunk mögött hagyjuk a rég beidegződött, pusztító viselkedési mintáinkat, és olyan újakkal helyettesítsük őket, amelyek egyenes következménye lesz egy jobb élet, amilyenre mindig is vágytunk. Egyetlen feltétele a sikernek, hogy proaktívan változzunk, ne pedig csak álmodozzunk róla. Hogy támogassalak abban, hogy a következő hetekben a legtöbbet hozhasd ki magadból, tartok egy 23 napos ingyenes, online kurzust, amely holnap, augusztus 5-én veszi kezdetét. Nem csupán elméleti bölcsességeket tanulunk majd, inkább arra használjuk a tudást, hogy az életünket egy következő szintre emeljük."

Az ingyenes kurzusra ITT regisztrálhatsz
Szeretettel, Yehuda Berg"

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr625445192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása