Nesze!szer

Steiner Kristóf heti útjelzője

2013. július 21.

kristóf ill.jpg

Egy ősi kabbalista mondás azt mondja: "Találd meg a tanítód, és szerezz egy barátot." Ez persze fordítva is igaz: minden jó barátság során nap mint nap tanulunk valamit. De vajon hogyan ismerhetjük fel életünk során a valódi mentorainkat?

Bármily bölcsek, intelligensek, vagy szociálisan érzékenyek vagyunk, tanárok nélkül nem lehetünk sikeresek - sem a spirituális utunkon, sem a hétköznapjaink során. Ahogy a szüleink beszélni, az óvónénink szavalni, az osztályfőnökünk számolni és olvasni tanít minket, ugyanígy szükségünk van valakire, aki a szellemünket "okosítja". Valaki, akitől ihletet és visszajelzést kapunk. Valaki, aki jól ismer bennünket - a hibáinkkal együtt -, és mindent megtesz, hogy támogasson. Valaki, aki nem csak prédikál, hanem olyan életet él, amelyet példaértékűnek tekinthetünk.

kristóf ill2.jpg

"Ha fejlődni szeretnél, kulcsfontosságú, hogy olyan spirituálisan érzékeny emberekkel vedd körül magad, akik támogatnak az utadon. Az igaz barátság olyan, mint az oxigén: mindannyiunknak szükségünk van rá az életben maradáshoz. Sokan annyira rettegnek attól, hogy levegő nélkül maradjanak, hogy "oxigén-maszkot viselnek": képtelenek egyedül dönteni, és teljes mértékben mások döntéseitől, elvárásaitól függenek. Mások úgy vélik: nekik nincs is szükségük levegőre." véli Yehuda Berg, a Kabbala ereje című könyv szerzője, aki szerint a "barátság függőség" és az elszigetelődés azonban egyaránt helytelenek. A középutat kell választanunk és kölcsönösen egymástól függőnek kell lennünk, a saját két lábunkon állva. Nézz szét magad körül. Vajon megfelelő emberek társaságában vagy-e, akik segítenek az úton?

"Mind tanárok vagyunk valaki számára. Ez pedig azt jelenti, hogy a legjobbat, a legtöbbet nyújtjuk, akkor is, ha néha nincs kedvünk hozzá." folytatja Yehuda. Ha valamelyik barátod felbosszant, irritál, vagy nem értesz vele egyet, jusson eszedbe, hogy minden, amit másokban látsz, a saját egód tükörképe. Amikor valami különösen zavar másokban, az a saját hibád kinagyított képe. Ilyenkor az élet utat mutat neked, nem véletlen találkoztál ezzel az "idegesítő" emberrel. Most ő a legjobb tanárod. A bölcs ember mindenütt tanul."

Akiket buddhizmusban a bódi szatváknak, a keresztény kultúrában pedig a szenteknek nevezünk, azok a kabbalában a cáddikok. Megvilágosult lelkek ők, akik bár már elhagyták a fizikai világot, máig reményt, inspirációt jelentenek millió és millió ember számára. Mindegy, hogy a te választott mentorod Jézus Krisztus, Milarepa, Mohamed, vagy éppen Simon Bar Johai rabbi, a Zohar szerzője, a lényeg, hogy érezz vele lelki közösséget, okulj a tanításaiból. Honnan tudod, hogy ki a te "cáddikod"? Amikor találkozol egy élettörténettel,egy írással, vagy akár egy idézettel, amellyel kapcsolatban úgy érzed,, hogy közvetlenül a lelkedhez beszél, könnyen előfordulhat, hogy valamelyik előző életed során a cáddik tanítványa voltál. Hallgass a megérzéseidre.

Amíg pedig megtalálod a mesteredet, ne felejtsd el: valójában minden ember a tanítónk, egy életen át.

Fényességes hetet!

kabbalahungary.net
steinerkristof.com

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr275416989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása