Nesze!szer

Valami isteni: a tejkaramellás keksz

2012. május 15.

 

 

Ez az édesség igen nagy hatással volt ránk. Alapjáraton mindent kedvelünk, ami tejkaramella krémmel készül, mióta megismertük ezt a műfajt (köszi Lilu!). De ez nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket okoz - nem tudjuk feledni. Mautner Zsófi blogger barátnőnknek köszönhetjük ezt, ugyanis az ő közreműködésével született egy csodálatos könyv, mely a Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület ötlete volt. (És a két cicának is hálásak vagyunk!) Zsófi és a Menedék hozta össze a különféle országokból érkezett, nálunk élő polgárokat Zsófival és főztek ki mindenféléket. Esetünkben ugye sütötték ki ezt a perui kekszet. Az Így főzünk mi nem kapható kereskedelmi forgalomban, később majd letölthető lesz a Menedék honlapjáról. A bemutató sajtótájékoztatón és kiállításmegnyitón volt szerencsénk megkóstolni ezt, a szenzációs nem kifejezés. Szerintünk próbáld ki. Köszi Zsófi a remek receptet és közreműködést a könyvben minden szereplőnek, sokat tanulhatunk egymástól! 

 

 

 

 

Tejkaramellakrémmel töltött omlós keksz
Alfajores
 
Nehéz megfelelő jelzőt találni erre a kekszre, legyen elég talán annyi, hogy olyanokat is levett a lábukról, akik állítólag egyáltalán nem szeretik a kekszeket. Azt hiszem, a róla készült kép önmagáért beszél. Eredetileg a spanyol gyarmatosítók vitték Latin-Amerikába (de az még egy teljesen más változat volt), ma számos országban népszerű, Peruban is az egyik legkedveltebb édes snack. A töltelékként szolgáló tejkaramellakrém dulce de leche néven készen kapható delikátüzletekben, de egyszerűen előállítható házilag is: egy doboz cukrozott sűrített tejet felnyitás nélkül lábasba állítunk, és annyi vízzel öntjük fel, amennyi teljesen ellepi. Három órán át főzzük gyöngyöző vízben, felbontás előtt teljesen kihűtjük. Folyamatosan ellenőrizzük, hogy a víz nem párolgott-e el, és a doboz teljesen víz alatt van-e, különben előfordulhat, hogy a konzervdoboz felrobban.
 
Hozzávalók (25 darab)
 
12,5 dkg puha vaj
4 dkg porcukor
egy csipet só
1 vaníliarúd magjai
22 dkg liszt
3 dkg étkezési keményítő
1 teáskanál sütőpor
3 tojássárgája
15 dkg dulce de leche (készen kapható)
 
A tésztához elektromos kézi keverő dagasztókarjával összedolgozzuk a puha vajat a porcukorral, a sóval és a vaníliával. Összekeverjük a lisztet, az étkezési keményítőt és a sütőport, majd a vajas masszához keverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáit, és tésztát gyúrunk belőle. Fóliába csomagolva egy órára a hűtőbe tesszük pihenni.
 
A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra.
 
A tésztából vékony lapot nyújtunk, és 50 darab 5cm átmérőjű korongot szúrunk ki. Két adagban megsütjük. A sütési idő 15 perc, a keksz épp csak egy kis színt kapjon, de ne piruljon meg. A megsült korongokat teljesen kihűtjük.
 
Két-két korong közé egy kávéskanál tejkaramellakrémet töltünk, összeragasztjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk. Kifejezetten jót tesz neki, ha egy napig áll. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr424506601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Soph 2012.05.16. 16:21:44

Hello! Ez szuperül hangzik, de hol lehet Budapesten konzervdobozos sűrített tejet kapni?

beautyka 2012.05.16. 16:58:58

@Soph:
Mi ilyen kisebb delikát boltokban szoktuk venni, Culinaris pl... de azért van benne az is, hogy tudod házilag elkészíteni! Jó sütést, nagyon megéri!

beautyka 2012.05.16. 17:28:22

@Soph:
De itt van Mautner Zsófi hivatalos válasza is: Dulce de leche kapható a Culinarisban, az Ázsia boltban és a Szép Kis Indiában

homarci 2012.05.16. 19:43:21

A dulche de leche nem ugyanaz, mint a confiture de lait? Mert confiture de lait (bonne maman) kapható sok helyen (Match, Auchan...)

beautyka 2012.05.16. 23:10:55

@homarci:
De, szuper hozzá! Jó étvágyat!
süti beállítások módosítása