Ez az édesség igen nagy hatással volt ránk. Alapjáraton mindent kedvelünk, ami tejkaramella krémmel készül, mióta megismertük ezt a műfajt (köszi Lilu!). De ez nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket okoz - nem tudjuk feledni. Mautner Zsófi blogger barátnőnknek köszönhetjük ezt, ugyanis az ő közreműködésével született egy csodálatos könyv, mely a Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület ötlete volt. (És a két cicának is hálásak vagyunk!) Zsófi és a Menedék hozta össze a különféle országokból érkezett, nálunk élő polgárokat Zsófival és főztek ki mindenféléket. Esetünkben ugye sütötték ki ezt a perui kekszet. Az Így főzünk mi nem kapható kereskedelmi forgalomban, később majd letölthető lesz a Menedék honlapjáról. A bemutató sajtótájékoztatón és kiállításmegnyitón volt szerencsénk megkóstolni ezt, a szenzációs nem kifejezés. Szerintünk próbáld ki. Köszi Zsófi a remek receptet és közreműködést a könyvben minden szereplőnek, sokat tanulhatunk egymástól!
Tejkaramellakrémmel töltött omlós keksz
Alfajores
Nehéz megfelelő jelzőt találni erre a kekszre, legyen elég talán annyi, hogy olyanokat is levett a lábukról, akik állítólag egyáltalán nem szeretik a kekszeket. Azt hiszem, a róla készült kép önmagáért beszél. Eredetileg a spanyol gyarmatosítók vitték Latin-Amerikába (de az még egy teljesen más változat volt), ma számos országban népszerű, Peruban is az egyik legkedveltebb édes snack. A töltelékként szolgáló tejkaramellakrém dulce de leche néven készen kapható delikátüzletekben, de egyszerűen előállítható házilag is: egy doboz cukrozott sűrített tejet felnyitás nélkül lábasba állítunk, és annyi vízzel öntjük fel, amennyi teljesen ellepi. Három órán át főzzük gyöngyöző vízben, felbontás előtt teljesen kihűtjük. Folyamatosan ellenőrizzük, hogy a víz nem párolgott-e el, és a doboz teljesen víz alatt van-e, különben előfordulhat, hogy a konzervdoboz felrobban.
Hozzávalók (25 darab)
12,5 dkg puha vaj
4 dkg porcukor
egy csipet só
1 vaníliarúd magjai
22 dkg liszt
3 dkg étkezési keményítő
1 teáskanál sütőpor
3 tojássárgája
15 dkg dulce de leche (készen kapható)
A tésztához elektromos kézi keverő dagasztókarjával összedolgozzuk a puha vajat a porcukorral, a sóval és a vaníliával. Összekeverjük a lisztet, az étkezési keményítőt és a sütőport, majd a vajas masszához keverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáit, és tésztát gyúrunk belőle. Fóliába csomagolva egy órára a hűtőbe tesszük pihenni.
A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra.
A tésztából vékony lapot nyújtunk, és 50 darab 5cm átmérőjű korongot szúrunk ki. Két adagban megsütjük. A sütési idő 15 perc, a keksz épp csak egy kis színt kapjon, de ne piruljon meg. A megsült korongokat teljesen kihűtjük.
Két-két korong közé egy kávéskanál tejkaramellakrémet töltünk, összeragasztjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk. Kifejezetten jót tesz neki, ha egy napig áll.