Nesze!szer

Egy fesztivál Pokorny Liával ami önmagunk megtalálásáról szól

2023. július 20.

 

gyorfi-forgacs_beata_img_1643.jpg

 

Pokorny Lia fesztivált szervez, hallottam valahol. „Érdekes!” - mondtam magamban, és nyilván utána is néztem, gondolván, Lia azért nem egy ugrálós- bulizós ugyanolyat csinál, mint amiből már sok van. A Kenyér Show Szeretet gasztrokult fesztivál a hónap végén lesz, a gyönyörű Zala megyében. Most jól meg is kérdeztem erről az egészről, mit is kell tudjak:

 
- Lia, honnan jött az ötlet, hogy összehozz egy fesztivált? Ültél otthon kedd reggel és egyszer csak beugrott?

- Jaj, hát nem egyedül találtam én ki, hanem a csodás tettestársaimmal. Az úgy volt, hogy Gönczi Dorka mediátor barátnőmmel sokfelé járunk és tavaly voltunk Zalaszentlőrincen pár napot pihenni. Ez a környezet, a házigazdák kedvessége, és a táj kincsei úgy elvarázsoltak bennünket, hogy gyakorlatilag azóta emlegetjük, vissza kéne menni oda, és valamit kezdeni ezzel a csodával. Ez egy olyan hely, ami elcsendesít, és ezt az elcsendesedést vissza kell hozni valahogy a világba, megmutatni, hogy ilyen is van és így is lehet csinálni, élni, létezni. 

- Ez az egész benned is valamiféle változás?

- Őszintén szólva azt kell mondjam, egyre kevésbé hangsúlyos az a fajta "kőszínházas" lét számomra, ami korábban a mindennapjaim része volt. Most már inkább az interaktív, bensőséges színészség foglalkoztat és belekóstoltam a drámapedagógiába is, ami magával ragadott. Dorkával csapatépítő tréningeket tartunk és sok-sok fantasztikus dolgot tapasztaltunk már meg közösségekben. Ez adta a támpontot a gondolkodáshoz és a csapatépítőink kitalálásához. Mert látjuk, milyen fantasztikus változásokat hoz a "munkánk" a közösségek életében is. Úgy döntöttünk, csinálunk egy olyan fesztivált, ami jó értelemben egyfajta antifesztivál tulajdonképpen. 

- Tehát arra gondolsz, hogy nem olyan fesztivál, ahol "kiütjük" az agyunkat, hanem ahol töltődünk magunk is?

- Pontosan. Ide nem sok embert várunk, hanem inkább keveset, pont eleget. Három napról beszélünk, amikor Varga Zsolt kommunikációs szakemberrel (a Válótársas és a Munkatársas című előadások ötletgazdájával), Ötvös Andrással, Gönczi Dorkával és velem találkozhatnak az emberek. De ez nem egy teátrális találkozás lesz, mi természetesen töltjük együtt a napokat. A résztvevők velem sütik a kenyeret, készítjük a rétest, és közben megpróbálunk mutatni valami olyat ebből a közösségi létből, amit már hajlamosak vagyunk elfelejteni megélni. Különösen a covid óta a világunk felbolydult és az egyedüli bázis, ha magunkat feltérképezzük  és tudatosabban éljük, akkor itt feltölthetjük a raktárkészleteinket ebben a borostyános, ősfás, szépséges környezetben, akár a délutáni programok önismereti játékaival, a drámapedagógiával vagy a közösen elfogyasztott levendula szörppel. Gyakorlati szinten is tanulni lehet a mediátroroktól, Dorkától és Zsolttól. Még bérletet is lehet venni a 3 napra, de ha valaki csak egy estére tud csak jönni, abban is lesz élmény és kikapcsolódás.

- Felnőttbarát a rendezvény. Mit jelent ez?

- Igazából azt, hogy picit foglalkozzon mindenki önmagával. Ezen a csendes fesztiválunkon önmagunk leszünk a fontosak.  A kapcsolódás magunkkal és másokkal nem egyszerű dolog, és persze elengedhetetlen. Kíváncsi vagyok, milyen ez a kapcsolódás, amikor ez három napon át tart. Nem hiszem, hogy aki a hagyományos értelemben szeretne bulizni és ezáltal kapcsolódni, az nálunk találja meg, amit keres, viszont aki értékes és egyedi tartalomra, előadásokra és koncertre vagyis és általunk és a közönséggel közösen készített gasztronómiai csodákra , annak Zalaszentlőrincen a helye. Nagyon várom már azt a néhány napot, izgatott vagyok, olyan gyermeki várakozással. Sok fesztivál inkább menekülés, hogy az alatt az idő alatt ne kelljen gondolkodni, én mégis azt mondom, kérdezd meg magadtól: meddig akarsz még bujkálni? Gyere, induljunk el azon a úton, amely egészen máshogyan tölthet fel. Személy szerint azokon a játékokon, amelyeket majd ott is játszunk, minden alkalommal nekem is bombasztikus felismeréseim voltak. Megértettem, hogy nekem mennyi munícióm van lelkileg és van reményem, remény a mindennapokhoz. Ez egy olyan fesztivál, ami azt mutatja meg, hogy nem az életem mellett kell élni, hanem az életemben. Minden ilyen, ami ebben támogat, az jó. Merj belenézni a kútba, ami ott van benned, ott az erőforrásod, ne félj meglátni és engedd magadhoz közel! Zalaszentlőrincen erre lesz lehetőség, ígérem.

kenyershow_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr4418164204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása