Nesze!szer

Nyári agyelszívás - veszélyes a gyereknél vagy sem?!

2023. június 16.

 

nyari_agyleszivas_1.jpg

 

Végre itt a nyár, megkapják a gyerekek a bizit és vagy nagy jelentőséget tulajdonít neki a szülő, vagy sem. Viszont az biztos, hogy a megszerzett tudás veszélyben van, hisz lehet, hogy igen hamar elillan.  A gyerekek és a tanáraik számára egyaránt frusztráló ez a helyzet, amit egy kis odafigyeléssel el lehetne kerülni.
Tény, hogy 2 nyári hónap során akár 5-6 hónap alatt megszerzett lexikális tudást lehet elveszíteni, ha a kanapén heverészve, videojátékok társaságában töltjük a szabadidőnket, és nem tornáztatjuk az
agyunkat. Ezt a jelenséget nevezik a szakemberek summer brain-drain-nek, azaz nyári agyleszívásnak/
visszaesésnek, ami több gyermeket érint, mint hinnénk!Természetesen senki nem szeretné gyermekét a szünidő alatt naponta elvégzendő iskolai feladatokkal terhelni, hiszen a nyár a jól megérdemelt pihenés ideje. Ugyanakkor sokat tehetünk azért, hogy gyermekeink hasznosan, mégis szórakoztató módon töltsék az idejüket, és az izmaik
mellett az agyukat is jó formában tartsák. Egészen meglepő lehet, hogy egy szellemileg (is) aktív
nyarat követően mennyivel könnyebb az iskolakezdés!
"Sok gyermeknek okoz nehézséget a szünet utáni iskolakezdés. Ha a szünidőbe játékos feladatokat, kognitív fejlesztést is beillesztünk, sokkal könnyebb lesz a következő tanév! Ez az időszak a legideálisabb arra, hogy végre behozzuk a lemaradást az iskolában, vagy fejlesszük a tanulási készségeket!” – tanácsolja Dr. Bohács Krisztina, a kognitív képességek fejlesztésével foglalkozó intelligenciakutató, a GEM tanulási központ szakmai vezetője.

  • Tények, statisztikák a nyári tanulási veszteségekről
    A nyári vakáció alatt egy teljes hónapnyi tanulással egyenértékű képesség veszik el
    A nyári időszak alatt 2,6 hónapnyi matematikai képesség veszik el
    2 hónapnyi olvasás veszik el egy nyáron
    6 hétnyi régi anyagok olvasása szükséges ahhoz az őszi kezdésnél, hogy utolérje magát a nyári veszteségből a gyermek
    A jó hír: csupán heti 2-3 órányi munkával mindez megelőzhető
    Szülőként a mi feladatunk, hogy a gyerekeinkben a mindennapi iskolai feladatok hiányában felszabaduló energiát céltudatos tevékenységbe csatornázzuk, hogy tanulási lehetőségeket teremtsünk. Így például a nyár folyamán élvezhetjük a közös fészerépítést és az ahhoz szükséges mérések gyakorlati kivitelezését. Ugyancsak, miközben a gyakorlaton keresztül tanulunk - a tanulást is gyakoroljuk. A tanulás rutinjának megtartása biztosítja, hogy az agy éber és kíváncsi maradjon. Ez életben tartja a tanév során kialakított idegi kapcsolatokat.
    A nyár lehetőséget adhat új tanulási stílusok kialakítására is. Gyermekünk ilyenkor időt szentelhet valaminek, amit mindig is ki akart próbálni, például a képzőművészetnek, a gördeszkázásnak vagy a gitártanulásnak.
    Tippek a szórakoztató nyári tanulásra:
    A természet a világ legnagyobb tanterme
    Egy erdőben vagy parkban tett séta önmagában is serkenti a vérkeringést, ami javítja a gondolkodási folyamatot, mivel több oxigén jut az agyba. Ha már a természetben vagyunk, fedezzük fel a színeket, a levelekben, csigaházakban, virágfejekben rejlő geometriát. Rajzoljuk vagy fessük le, amit láttunk, gyűjtsünk terméseket, szedjünk szét egy pitypangot és beszéljünk arról, milyen részekből áll.
  • Írjunk naplót
    A naplóírás előnyei közt szerepel a tudatosság növelése, az IQ növelése, az érzelmi intelligencia fokozása, a memória és a koncentráció javítása, a kreativitás serkentése, a kommunikációs készség javítása. A naplóírás a gyermekek és a felnőttek számára is módot adhat az érzelmeik felfedezésére. Amellett, hogy ha leírunk valamit, az könnyít a lelkiismeretünkön, megtanít bennünket arra is, hogyjobban kifejezzük magunkat, megfogalmazzuk az érzéseinket, javítva ezzel a kommunikációnkat a körülöttünk élőkkel. Ez értékes készség a gyermekek számára, mind emberileg, mind az iskolai munka szempontjából.


Agyserkentő tábor
A 3-5 hetes nappali  Boost Your Brain  tábor lehetővé teszi, hogy a gyermekek napi öt órában kalandokban gazdag, az iskolai világra nyomokban sem emlékeztető módon, vagány, élvezetes mentális képességfejlesztésben vegyenek részt. A tábor a BrainRx-en, az egyik leghatékonyabb amerikai prémium minőségű agytréning-módszeren alapul, amely világszerte több mint 100.000 embernek segített! Azáltal, hogy gyermekünket beiratjuk egy ilyen táborba, erős képességeket adunk neki ajándékba, amelyek akár az életét is könnyebbé tehetik.


Tanítsuk meg főzni vagy sütni!
A sütés-főzés rengeteg fontos információra tanítja a gyerekeket, a táplálkozástól, a mértékegységek használatán keresztül az időbeosztásig, sőt a művészi tálalásig. Ha sikerül megkedveltetnünk velük ezt a kreatív alkotótevékenységet, az a gyerekek önállóságának növekedését eredményezheti.

Az okostelefon sem mindig átok, sőt! 
Amennyiben a gyerekünk nem akar lejönni a világhálóról, akkor se essünk pánikba. Vannak pozitív módszerek,
amelyekkel a technológia segítheti gyermekünk nyári tanítását. Például a digitális eszközökkel segíthetjük a tinédzserünket online vállalkozásba kezdeni. Megkérhetjük, hogy a nyarat dokumentálja: készítsen fényképeket, videókat és vágjon filmet a családi nyaralásról. Intézzen el valamilyen ügyet úgy, hogy a Google Maps segítségével sétál a helyszínre, miközben megtanulja a navigációt. Tervezze meg a családi nyaralást online eszközök és költségvetési platformok segítségével.


Vonjuk be az egész családot!
Ha mindenki csinálja, sokkal szórakoztatóbb! Játsszunk közösen szókirakót, kártyajátékot, társasjátékot vagy sakkot. Nézzünk közösen dokumentumfilmeket. Menjünk el együtt múzeumba vagy tudományos kiállításra. Látogassunk meg történelmi helyszíneket.

Amennyiben meg akarjuk akadályozni a nyári agyelszívást, a nyári tanulást be kell iktatni a mindennapokba. Bár
a szünidő lehetőséget ad egy lazább rutinra, fontos, hogy a gyerekek folyamatosan tanuljanak, hogy megmozgassák az agyukat. Gyermekeinket jobban leköti, ha a tanulás során minden érzékszervüket használhatják, és sokkal nagyobb valószínűséggel reagálnak pozitívan, ha nem kényszerítjük őket olyan dolgokra, amelyek nem érdeklik őket. Próbáljuk meg az érdeklődési körükbe beleszőni az oktatási ösztönzőket, és a hobbijaikat sokkal inkább a tanulás, mintsem a nyári agyleszívás szolgálatába állítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr9418146358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása