Nesze!szer

Te hogy készíted az oldalast?! A Fiktívben 16 óra után lesz kész!

2023. május 05.

 

foto06.jpg

 

Oldalas? Mondta gyermekem egy este, amikor ismertettem vele a másnapi programomat, melynek sorában az oldalas kóstolása is szerepelt. Ugyanis a sertésoldalas a magyar konyha egyik legkedveltebb alapanyaga, ikonikus fogásnak számít a legtöbb család asztalán. Ráadásul igazi közös nevező a gasztronómiában, hiszen egészen másféle fűszerezéssel és elkészítési móddal például a barbecue- rajongók egyik legnépszerűbb étele is. Ezt a sokszínűséget ünneplte a Fiktív Gasztró Galéria, amely az oldalast emelte a vendéglátóhely signature fogásává, négy, markánsan eltérő fűszerezést
használva. És milyen jól tették! 

Mi a közös a magyar nagymamákban, a hétvégi amerikai barbecue-sütögető családfőkben és a mexikói habanero-rajongókban? Mindannyian az oldalast tartják a világ egyik legjobb ételének. A Fiktív Gasztró Galéria csapata négy, markánsan eltérő fűszerezéssel mutatja meg, milyen változatosan készíthető el a húsrajongók egyik legkedveltebb fogása. A signature fogássá nemesített, különleges oldalasokat csütörtökön sajtóebéden mutatta be a Fiktív csapata.
A minőségi, magyar alapanyag, a gondos előkészítés és a türelmes sütés jelenti a garanciát az egyedülálló ízélményre. Kizárólag a Tolna vármegyei Nagydorogról, egyetlen őstermelőtől vásároljuk az alapanyagot és nagy hangsúlyt fektetünk a hús előkészítésére, fűszerezésére. Ahhoz, hogy kívül igazán ropogós, belül pedig omlós és szaftos legyen az oldalas, lassan, alacsony hőmérsékleten hőkezeljük” – mondja Rácz Kálmán konyhafőnök.
A konyhafőnök hangsúlyozta: az előkészítésre minden esetben nagy hangsúlyt fektetnek. A pácolásra
szánt darabokat gondosan formázzák és aprólékosan tisztítják meg a csontos alsó részt is. Ezt követi a pácolás, amit szintén nem kapkodnak el: két szakaszban végzik.
Az első szakaszban érlelő pácolást alkalmazunk, hogy a hús finom, omlós legyen. A második fázisban történik a fűszeres pácolás, amely megadja az étel végső karakterét. Ezután elengedhetetlen a pihentetés, legalább egy éjszakán keresztül” – magyarázta Rácz Kálmán.
Az egyedi fűszerezésű húst aztán nagy odafigyeléssel 16 órán keresztül hőkezelik (jó, itthon nem így mondjuk ezt), alacsony hőmérsékleten. A végeredmény pedig minden esetben magáért beszél, legyen szó akár a whisky-s barbecue, akár a mézes-mustáros, akár a csípős-fűszeres verzióról (ez brutttálisan finom), vagy éppen a „smoke and smell” házi füstöléssel készült, lecsókrémmel tálalt oldalasról. Azt kell mondjam, mindet megkóstoltam és a végén annyit mondtam: nagyon jó döntést hoztam azzal, hogy eloldalogtam erre a rendezvényre és megkóstoltam Rácz Kálmán és a Fiktív oldalasait. Otthon nem tudom ezt a 16 órát megoldani, de nem is kell reprodukálnom, megyek újra a Fiktívbe!... csak viszem már a gyereket is magammal. 

 

foto03.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr4918115446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása