Március 8-án az egész országban számos módon kedveskednek a hölgyeknek, hiszen ez a nap
dedikáltan rólunk szól - a másik 364-ről ne beszéljünk!. A kezdetben még a szavazati jogokhoz és az esélyegyenlőség megteremtéséhez kapcsolt kezdeményezés mára átalakult és igazi ünneppé vált, ahol az érdemeinket taglalják. Március 8-án 18:30-kor az N28 Wine&Kitchen egy izgalmas, nőnapi borkóstolót szervez, ahol a Turay pincészet még kereskedelmi forgalomban nem kapható, exkluzív tételeit tölti pohárba.
A Neszmélyi borvidék a maga alig 1000 hektárjával jelenleg Magyarország legkisebb borvidékei közé tartozik. Bár a köztudatban kevésbé ismert, nemcsak nagyszerű éghajlattal és talajadottságokkal rendelkezik, de meseszép is. A Turay Családi Pincészetet működtető Turay család története pedig egészen a 17. századig nyúlik vissza. A pincét eredetileg a kapucinus rend építette hozzávetőleg 250 évvel ezelőtt. A birtokot bioorganikus gazdálkodás szerint művelik, a szüret kézi szedéssel, kíméletes feldolgozással történik és ennek köszönhetően kiváló minőségű színmustból alkothatnak. Az alkotás során pedig azon filozófiájukat tartják szem előtt, mely szerint „a terroir beszél, mi hallgatjuk”. Turay Kamill, a pince vezető borásza személyesen látogat el a kóstolóra, hogy ott Tamás Tibor, az N28 sommelier-je szakmai támogatásával bemutassa a még kereskedelmi forgalomban sem kapható tételeket. „A birtokon sokféle szőlőfajtát termelünk: rozália, olaszrizling, generosa, hárslevelű, pinot
noir, cabernet sauvignon, a legújabb telepítést azonban teljesen rezisztens fajták alkotják: solaris,
borsmenta, olaszrizling és kékfrankos. A legfontosabb cél, hogy a biodinamikus szemleletet a lehető
legjobban megtanuljam és alkalmazni tudjam a szőlőben, a teljes birtokon és a pincében is. Hamarosan
kezdődik az év, a metszéssel már készen vagyunk, reméljük, hogy az idei is olyan kiemelkedő év lesz,
mint a tavalyi.”
Az N28 koncepciójának alapja, hogy minél szélesebb körben mutassák be az olyan hazai borászatok
kínálatát, ahol kistételes, néhol csupán pár száz, maximum ezer palackkal készült kuriózumokat
készítenek, amihez máshogy nem jutna hozzá a borkedvelő közönség. Ráadásul ezeket nem csak
helyben, pohárral lehet fogyasztani, hanem a polcokon sorakozó csodás palackok polci áron meg is
vásárolhatóak, így, ha beleszeretünk egy tételbe, azonnal haza is vihetjük magunkkal. Jelenleg közel
150 minőségi magyar bor, pezsgő és desszertbor sorakozik a borshopban, melyek zöme organikus
szemléletű, certifikált natúr bor vagy természetközeli gazdálkodást végző kicsi pincészetek borai.
Kivétel nélkül magas minőséget képviselnek. Az N28 számára fontos, hogy olyan borászokkal dolgozzon
együtt, akik nem profit, hanem minőség orientáltak és a szőlőre inkább kedvesükként tekintenek, mint
bevételi forrásra. Az N28-ban pedig az ételt a borokhoz párosítják, nem pedig fordítva.
„Azért is örülünk most ennek a kóstolónak az N28-ban, mert ugyanazt képviseljük. Nálunk sincs bor
gasztronómia nélkül és nincs gasztronómia bor nélkül: a húgom, Turay Sára mestercukrásznak tanult és
akként dolgozott, most már a pincénél vezeti a bisztró stílusú vendéglátást. Számunkra ezért rendkívül
fontos, hogy a boraink ételekkel együtt (is) értelmezhetőek. Partnereink nagy része a
csúcsgasztronómiában található, ahol a bor és étel párosa igazi művészeti alkotás” - mondta Turay
Kamill.
Részletek és kóstolható tételek: https://www.facebook.com/events/932024098160435/?ref=newsfeed