Nesze!szer

Érezd jól magad az irodában is! A WELL irodák itthoni nagykövete

2022. szeptember 22.

 

regina_isza0165_korr_1_1.jpg

 

Létezik olyan iroda, ahol jó dolgozni? És nemcsak akkor, ha az ember imádja a munkáját? És még egészséges is az akár napi 8-10 óra ott? Igen, létezik. Sőt, létezik egy minősítés, amely pontos adatok ismeretében szerezhető csak meg. Ez a WELL iroda, vagy akár épület is lehet, amely az ideális körülmények megléte ismeretében adható csak. Kurucz Regina az, aki elsőként ért ehhez Magyarországon és már tanítja is. Csoda érdekes dolgokat mesélt, azóta én is egy WELL irodában töltött munkáról álmodom.... de inkább jöjjön egy interjú arról, mi is ez valójában.


A szuper csinos és mosolygós Reginával egy szép őszi reggelen találkozunk egy építészeti irodában. Regina sokáig itt dolgozott, ma már külsősként tart itt workshopokat és dolgozik projecteken.
- Eredetileg építészmérnök vagyok. Mindig az volt a vágyam, hogy szép, igényes projekteken dolgozhassak és hasznosíthassam az  angol és német nyelvtudásomat is. Az itt töltött 8 év alatt bőven jutott erre lehetőségem, dolgoztam többek között az Árkád 2 épületén, vagy a Chinoin speciális anyag raktárán és irodáján, szóval nem volt okom a panaszra. Aztán megházasodtam és jöttek a gyerekek.

regina_szoknyas_1.jpg


- Gondolom,ezen a ponton jöttél rá, hogy a család és a 8 órás munka összeegyeztetése nem a legkönnyebb?!


 - Pontosan. Egy évet töltöttem otthon, de a tanulás, fejlődés vágya mindig bennem volt és ezt a másfajta idő is csak erősítette. Mindig érdekeltek a számok, ez a világ és kezdtem kacsintgatni a fenntarthatóság irányába is. Anyukám is támogatott, hogy tanuljak, de azért azzal tisztában voltam, hogy környezetvédelmi szakember azért sok van a piacon. Így valahogy a számok világa iránt érzett érdeklődésem és a fenntarthatósági vonzalmam egyszer csak egy alakban öltött testet, mert megtaláltam ezt a fantasztikus minősítési rendszert, a WELL Building Standardot, amely ezek mentén dolgozik. Annyi mindenből áll össze, de mind csak afelé mutat, hogy miként teremthet az adott építő vagy építtető egészséges munkakörnyezetet a dolgozójának.

 - Mi az, amit ez az új irány hozott az életedbe?


- Huh, nagyon sok mindent. Nekem ez egy hazatalálás szinte. Ötvöződik a számok szeretete, a környezetért érzett felelősségem  és az építészmérnök alapom. Azt érzem, hogy a WELL minősítés egy olyan rendszer, ami egy új szint valahol a tudatosabb építészetben, gondolkodásban. Ha csak belegondolsz abba, hogy a pandémia hogy áthelyezte a fókuszt az irodák esetében, milyenségében is... akkor érted,hogy a WELL-ben valahol ott volt már ennek a csírája, magja, hogy figyeljünk jobban egymásra,,a környezetünkre,  érezzük jól magunkat,, döntsünk okosan, felnőttként. Gondolj csak bele, ebben a minősítési rendszerben az is benne van, hogy milyen minőségű vizet adhatnak a csapból, vagy hány méterre kell lennie a vízvevőhelynek egy munkatárs asztalától. Apró, pici, de nagyon fontos dolgok, momentumok ezek, a tiszta levegő például. Először két évig teszteltük egy ötven fős építészirodában a minősítés ajánlott megoldásait és csak a pozitív tapasztalatok után vágtunk bele az igazi minősítési folyamatokba. Egyébként a rendszerben benne foglaltatik a higiénikus, érintésmentes környezet gondolata és a vészhelyzeti készültség is, ami gyakorlatilag pandémia néven be is jött az életünkbe és ez a standard így az elsők között tudott bevált, hasznos megoldásokat kínálni. Azóta a minősített épületekben mindenképp készítünk vészhelyzeti tervet és nem csak tűzesetre, ami Magyarországon egyébként is nagy hangsúlyt kap, hanem négy másik vészhelyzetre is, például a klímaváltozásból eredő vészhelyzetekre is.


- Nagyon alapos és megfontolt vagy, azt érzem. És hogy tényleg fontos neked, hogy az épületek, amelyek a WELL rendszerbe kerülnek - igazán a minőséget képviseljék!


- Igen,ez így igaz. Nagyon sok szakemberrel kerültem kapcsolatba az évek alatt, hihetetlenül jó gárdával dolgozunk, dolgozom. A magyar WELL AP tanácsadók legintenzívebb csoportja a HuGBC Magyar Környezettudatos Építés WELL munkacsoportja, melynek hat tagja WELL AP szakember, a többiek pedig a környezetvédelemben jártas kollégák.

- Hogy nézitek, hogy egy épület egészséges-e?!

- Azt, hogy egy épület egészséges-e, holisztikusan szemléljük. Tíz témakörben vannak kötelező és választható megoldások. A tíz témakör a következő: Levegő, Víz, Táplálkozás, Fény, Mozgás, Hőkomfort, Akusztika, Anyaghasználat, Szellemi egészség és Közösség. Érdekesség, hogy a Mozgás témakör neve korábban Fitnesz volt, és a névváltozás jól tükrözi, a középpontba az került, hogy az emberi test folyamatos mozgásra van tervezve és ezért nem a napunkba, hanem minden tevékenységünkbe be kell építeni a folyamatos mozgást.  (Például az irodai munkaállomásoknál 25%-ban kötelező az ülő-álló munkavégzést támogató asztal és az ergonomikus szék.)
A Fény témakör is roppant izgalmas számomra, mert alapelv, hogy mindannyian fény által vezérelt élőlények, emberek vagyunk. Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű fény a nap minden szakaszában, ami követi és segíti az emberi cirkadián ritmust. A többi minősítéstől eltérően a WELL jó gyakorlatait nem csak a tervezés során alkalmazzuk, hanem az üzemeltetés és a használat során is figyelni kell a megvalósításra, például a levegő és vízszűrők cseréjét, karbantartását nyilvántartásban kell vezetni.
A minőséget egyrészt garantálja az, hogy a dokumentációt a WELL USA-beli központjában ellenőrzik,
másrészt szigorú helyszíni mérések is vannak. Egy épület csak akkor szerezhet WELL Certification minősítést, ha megfelel a szigorú helyszíni levegőminőség, vízminőség, megvilágítás, hőkomfort és akusztikai méréseknek, határértékeknek. Elárulom neked, hogy a legnagyobb gond a levegőminőséggel, a szálló por koncentrációval van. De nem kell kétségbe esni, szerencsére van megoldás.
A „nagy” minősítésen kívül nemrég indultak kisebb WELL minősítések is, amik egy-egy témára fókuszálnak, ilyen az egészséges üzemeltetést vizsgáló Health-Safety Rating, a folyamatos környezetiminőséget  monitorozó Performance Rating és előkészületben van az esélyegyenlőséget támogató Equity Rating, aminek megjelenése jövőre várható.

well_comfort_munkaallomas_02.jpg

 

- Ez itthon hogy működik?


- A magyar piacon kihívás, hogy a minősítés angol nyelvű, ezért a HuGBC WELL Munkacsoport célja, hogy minél több információt adjon a felhasználók nyelvén, magyarul. Ezért idén elindítottuk a wellstandard.hu oldalt, amin magyar épületek és tapasztalatok olvashatók, illetve nemzetközi példákat is bemutatunk magyar nyelven.Mint látod a rendszer elsőre igen összetett, de szerintem gyorsan meg lehet szeretni az előnyei miatt. Célkitűzésünk volt, hogy láthatóvá, érthetővé tegyük a WELL témaköreit és megoldásait, ezért idei kiemeltprojektünk volt a WELL  munkaállomás, ami mellett most beszélgetünk. (És nagyon komfortosan érezzük magunkat!) Ezen a munkaállomáson hat jó gyakorlatot mutatunk be a WELL irodák világából. A legfontosabb a jó beltéri levegőminőség. Itt bemutatjuk, hogy lehetőség van mindenkihez egyénenként friss levegő bevezetésére, így a belélegzett levegő nem más tüdejéből érkezik. Egy másik kiemelt témánk az ergonómia, amit ülő-álló asztallal, álláskönnyítő szőnyeggel vagy üleptámasszal támogathatunk. A cirkadián ritmus támogatására biodinamikus világítást mutatunk be, aminek színhőmérséklete és intenzitása a nap során változik. A növényfal, amit itt látsz valójában egy levegőtisztító berendezés, ami megsokszorozza a növények levegőtisztító hatását (és nekem már zöldet látni is jól esik!) A mentális egészséget sem hagyhattuk ki a koncepcióból, mert tudjuk, hogy hiába biztosítjuk a legjobb levegőminőséget, ha a felhasználó felületesen lélegzik. Ezért napi 10 perc mindfulness gyakorlattal segítjük a munkaállomásnál dolgozó embert.

- Mi az, amit az ember megtehet az otthona "wellesítéséért"?

- Szerintem az otthonunkban is első a jó levegőminőség. Most sok ajánlásban elhangzik, hogy  az energiatakarékosság miatt szellőztessünk kevesebbet. Én ezzel nem értek egyet, mert számos megbetegedést okozhat egy alulszellőztetett lakás. Az egészségünk érdekében ajánlott legalább kétóránként alaposan, kereszthuzattal átszellőztetni a lakást. Erre az időre energiatakarékossági okokból praktikus kikapcsolni a fűtést vagy lejjebb tekerni a termosztátot és szellőztetés után visszaállítani az eredeti értékre. A jó levegőminőség érdekében ajánlott otthon is természetes vagy Ecolabel minősítéssel ellátott tisztítószereket használni. A "rossz szagok" illatosítása, elfedése helyett azok okát kell megszüntetni, pl. alapos takarítással, szivárgás- vagy penészmentesítéssel, elszívás beépítésével, a dohányzás mellőzésével, a nyílt égésterű készülékek zárt égésterűre cserélésével. Az új bútorok számos káros kipárolgás forrásai lehetnek, pl. un. VOC párologhat ki ragasztóanyagokból, festékekből és lakkokból. Ezt kiküszöbölhetjük használt bútorok vagy minősítéssel rendelkező új bútorok vásárlásával. Okos otthonokban lehetőség van levegőminőség szenzorok beépítésére is. Egyre gyakoribb a szobákba, nappalikba telepített VOC vagy szén-dioxid érzékelő és a fürdőszobákba épített páratartalom érzékelő. Ezekkel a szenzorokkal a mesterséges szellőzés energiatakarékosan vezérelhető.
- És akkor mi a jövő a WELL-el rövid távon?
- Most a legfontosabb, hogy szeretnénk a munkaállomás koncepcióját minél több emberhez eljuttatni, ezért ezután az első állomás után kéthetente új helyszínen jelenik meg az asztal és akár ti is foglalhattok időpontot és elvisszük a ti irodátokba kipróbálásra.  A tíz témakört legközelebb október 12 és 13-án egy kétnapos WELL AP képzés keretében mutatjuk be részletesen. Erről információ a HuGBC weboldalán található (ITT nézz utána!) Well, én  kitartó vagyok és teszek a WELL-ért minden nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr3117934912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása