Nesze!szer

Vidám vasárnap

2022. május 22.

 

konfliktus_nok.jpg

 

A nőre élettani szempontból másként hat a konfliktus, mint a férfira: akár veszekedésbe is fordulhat a beszélgetés, jó eséllyel meg fog könnyebbülni, és miután kiadta az indulatait, a megérdemelt pihenés vár rá. A felzaklatott férfi azonban ilyenkor megkezdi bolyongását a lakásban. Szeretné lenyugtatni magát és a magas a stresszhormon szintjét, úgyhogy a konyha felé veszi az irányt, és enni kezd. Az emésztés folyamata éjszaka negyed olyan gyors, mint nappal, tehát amikor a férfi megpróbálja magát az evéssel egyensúlyba hozni, csak még jobban megterheli a szervezetét. Az időközben elfogyasztott alkoholról ne is beszéljünk. Esténként tehát a nő és a férfi élettani szempontból tulajdonképpen ellenérdekeltek. A nő tele van mondanivalóval, a férfi viszont szíve szerint – a szó szoros értelmében – nyugalomra vágyna. A nő érzékeli ezt az ellentétet, és általában 'el' kapcsolati üzenetként értelmezi. - Már megint azt a rohadt tévét bámulod? Tényleg ebben a dögunalomban kell eltöltenünk minden esténket? Szerinted én arra vágyom, hogy így éljek? Téged semmi nem érdekel, ami velem történik? Jóformán nincs is közöttünk kapcsolat, azt sem tudod, hogy mi van velem, ez nem is házasság!
A férfihez megérkezik az 'ellene' kapcsolati üzenet. Amit a nő az első mondatával tesz, azt a szakirodalom úgy nevezi, hogy durva nyitás. John Gottman kutatási eredményei szerint egy durva nyitást követően mindössze tíz százalék a valószínűsége, hogy a beszélgetés jó véget fog érni. Az esetek kilencvenhat százalékában egy negyedórás beszélgetés első három percéből megjósolható a végkifejlet!
Pál Feri

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr7017836417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása