Nesze!szer

Mindjárt jönnek Magyarország legjobb éttermei!

2022. május 10.

 

scs_2796.JPG

 

Egy hét múlva rendezik meg az Audi - Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát, mely a
magyar gasztronómiai élet legjelesebb díjátadó eseménye. A Dining Guide 2005 óta minden
évben megrendezi az Év Étterme Gálát, és ott kerül bemutatásra az adott évre vonatkozó
éttermi minősítését tartalmazó kiadványa az Audi - Dining Guide TOP100 Étteremkalauz. Az
elmúlt tizennyolc évben a magyar vendéglátóhelyek modernizációjával együtt az éttermi
tesztelési metódusok és a Dining Guide szempontrendszerei is folyamatosan változtak,
igazodtak a minőségi vendéglátással szemben támasztott igényekhez.
Újdonság 2022-ben, hogy az Audi - Dining Guide TOP100 Étteremkalauz a saját értékelési
rendszerének megfelelően nem csak az éttermek, cukrászdák, alternatív vendéglátóhelyek
tekintetében ad majd eligazítást, hanem összeállította a véleménye szerinti legjobb hazai
bárok TOP10-es listáját. A másik újítás 2022-ben, hogy a több évben is a legjobb minősítést
elnyerő, kimagasló és kiegyensúlyozott teljesítményt felmutató vendéglátóhelyek számára
egy új kategória is bevezetésre kerül, a DINING GUIDE BEST OF THE BEST osztály.
Hogyan tesztel a Dining Guide?
„Az elmúlt évekre vonatkozólag már teljes biztonsággal elmondható, hogy felkészültségünk,
látásmódunk és magatartásunk is egyenértékű az európai étteremkalauzok színvonalával. A
Dining Guide tesztelői nemzetközi tanácsadók tapasztalatait is felhasználva professzionális,
precíz metódusok és vizsgálati kritériumok alapján állítják fel a magyar éttermekre
vonatkozó listájukat, ajánlásaikat.” – számol be a Dining Guide szempontrendszeréről
Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója.
Az idei kiadvány készítésekor kb. 600 vendéglátóipari egység került látómezőbe, az időszakot
jellemző étterembezárásokból, átalakulásokból adódóan 454 hely került meglátogatásra. A
tesztelési időszak 2021. augusztus 11. és 2022. május 04. között zajlott. A Dining Guide az
éttermek látogatásait megelőzően a vendéglátóegységekre vonatkozó, az adott helyek
megismerését segítő adatok begyűjtését végzi, amelyek a séf biográfiájától kezdve, az
egységről, a fellelhető fogyasztói véleményekről, tapasztalatokról és minden releváns
információra vonatkozhatnak. A teszteléseket anonim inspektorok (éttermi ellenőrök)
végzik. A listák folyamatosan frissülnek, és a tesztidőszak végére alakul ki a végleges éttermi
sorrend.
„Ez egy bonyolult és nagyon érzékeny, összetett folyamat. A TOP100-ban lévő éttermeket
többször is meglátogatjuk. A TOP25-ben lévő éttermeket 4-6 alkalommal is teszteltük, és volt
olyan vendéglátóegység, ahol 8 alkalommal is jártunk” – avat be a részletekbe Herczeg
Zoltán. „Az éttermek pontszámát, az egységek sorrendjét egymáshoz viszonyítva határozzuk
meg.”
A Dining Guide az elmúlt években külföldről érkező 2-3 Michelin csillagos séfek segítségével
állította fel a TOP10 ranglistáját és ők határozhatták meg azt is, hogy az adott évben mely
étterem nyeri el az Év Étterme Díjat. A külföldi séfek az éttermi tesztelések utolsó fázisában
érkeztek Magyarországra, és a TOP20 étterem tesztelése után hozták meg a döntésüket. Ezt
a feladatot az elmúlt hat évben és az idén is Fausto Arrighi, a legendás Michelin Guide

exdirektorának segítségével végezték el, aki vezető tanácsadói jelenlétével segíti a munkát. A
Michelin-nél 36 évet eltöltő igazgató/inspektor az élete folyamán több mint 10 000 étterem
teljesítményét mérte fel, és ezernél is több Michelin csillag kiosztásában segédkezett.
Egyre népszerűbb a hazai bárkultúra
A kiadvány az idei évben külön fejezetben, egy TOP10-es listával és az Év Cocktail Bárja díjjal
értékeli az elmúlt években tapasztalható hazai bárélet fejlődést. A magyar bárkultúra mára
már nem csak a külföldi vendégek igényeinek kielégítést hivatott beteljesíteni, hanem a
hazai értő és a műfajjal most ismerkedő közönség egyre erősödő táborát is jól szolgálja.
„A világ és a hazai gasztronómia állapotát az elmúlt időszak történései, az időszakos
étterembezárások különösen rossz helyzetbe hozták. A magyar vendéglátást már évek óta
jellemzi, hogy sok az új nyitás, és ezzel együtt sajnos a sok étterembezárás is. A világjárvány
okozta negatív hatások és az ukrajnai háború nagy problémát okoznak az egységek számára.
A legnagyobb feladatot az jelenti számukra, hogy megfelelő minőségű és számú munkaerőt
találjanak. Jó hír, hogy ebben a nagyon nehéz helyzetben a hazai TOP éttermek száma
növekedett és a budapesti bárkultúra is virágzik. Azt látjuk, hogy a legkönnyebben,
leggyorsabban a magas minőséget, de azt igényes, színvonalas módon közvetítő éttermek,
valamint a közkedvelt, szerethető vendéglátóhelyek és bárok szerezték vissza a pozícióikat. A
tavalyi év második felében nagyon sokak forgalma elérte, vagy meghaladta a 2019-es év
rekordszámait” – mondja Herczeg Zoltán.
Új kategória az eseményen
Az Audi - Dining Guide TOP100 Étteremkalauz idei évben bevezetett nagy újdonsága, hogy a
nemzetközi gyakorlatokhoz hasonlóan egy új kategória létrehozásával a DINING GUIDE BEST
OF THE BEST minősítéssel, a legjobbak legjobbjai besorolással ismeri el azoknak az
egységeknek a példaértékű munkáját, amelyek az azt megelőző évek Étteremkalauzaiban
minimum 3 évben is a kategóriájuk legjobb helyezését érték el. Az új kategória, a DINING
GUIDE BEST OF THE BEST besorolás az éttermek tekintetében az elmúlt 3 év, az ÉV ÉTTERME
díját elnyerő Stand Restaurant-ra, a cukrászdák tekintetében pedig az elmúlt 4 év, az ÉV
CUKRÁSZDÁJA díj birtokosára a Mihályi Patisserie-re vonatkozik. A DINING GUIDE BEST OF
THE BEST helyezését az adott vendéglátóhely addig birtokolja, amíg az egység szakmai
munkájának vezetése és az egység helyszíne változatlan marad, illetve természetesen fontos
szempont, hogy a teszteléseken mutatott teljesítménye a Dining Guide pontozási
rendszerében 90 pont feletti számot mutat. A Best Of The Best díjjal elismert vendéglátóhely
a kategóriája TOP10-es mezőnyéből kiemelve külön besorolás alá esik. Az új kategória
létrehozása egyben azt is eredményezi, hogy mindenképpen új egység kapja az AUDI-
DINING GUIDE ÉV ÉTTERME DÍJAT.
Különleges gálavacsora
Az Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála minden évben a gasztronómiai élet
csúcseseményének számít. A Gálákon az adott év TOP10 listájára kerülő éttermek és a
Díjazottak által összeállított ételeket kóstolhatják a résztvevők. Az idei évben két olyan
sikerrel is büszkélkedhet hazánk, amelyet mindenképpen szerettek volna megjeleníteni a

gálán. A Bocuse d’Or európai döntőjét hazánkban rendezték tavasszal, a magyar csapat az
előkelő második helyezést szerezte meg. Táljaikat, a versenyszabályzatnak megfelelően csak
a zsűri kóstolhatta. A 2022-es Audi-Dining Guide Év Étterme Gálán a hazai Bocuse D’Ore
Európa bajnoki ezüstérmes csapata először készítik el a magyar csapat hústálját,
pontosabban annak egy kicsit egyszerűbb változatát összesen 500 adagban.
Örömteli híre volt a magyar gasztronómiának az is, hogy az idei Oscar Gálát követő
fogadáson egy magyar séf is prezentált négy magyar fogást. Az Oscar gálákat követő
vacsorák gasztronómiai kínálatát évtizedek óta Wolfgang Puck határozza meg, adta magát,
hogy budapesti éttermének séfjét is bevonja Los Angelesben a munkálatokba. Maga
Wolfgang Puck és a Spago Budapest séfje, Szántó István is ott lesznek az Audi-Dining Guide
Év Étterme Gálán, és mind a négy fogást elkészítik majd a vendégeknek. A vadas, a
csirkepaprikás “Hortobágyi” módra, a somlói galuska és az Eszterházy-torta – épp úgy
készülnek majd, ahogy Los Angelesben néhány héttel korábban.
Az idei gála újítása, hogy a TV2-n keresztül 25 páros belépőjegyet is kisorsolnak a szervezők a
gasztronómia iránt érdeklődő nagyközönség között.

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr3817827597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása