Nesze!szer

Milyen gyakran jó az otthoni torna?

2022. április 14.

 

bella_sargaban.jpg

 
Amikor a pandémia alatt bezárták az edzőtermeket, nem maradt más hátra mint az otthoni torna. Az otthoni edzés sokunknak segített nem csak abban, hogy formában maradjunk, de abban is, hogy ne őrüljünk meg a bezártságban. Ma már minden újra nyitva van, de ha te mégis úgy döntöttél, hogy az otthoni tornánál maradsz, akkor érdemes odafigyelni néhány dologra, hogy az edzés hatékony legyen.
 
Amikor otthon edzünk, általában “csak” kis súlyokkal és/vagy saját testsúllyal dolgozunk. Ez azt az érzést keltheti, hogy nincs szükség pihenőnapokra, hiszen nem dolgozunk olyan keményen mint amikor súlyzózunk az edzőteremben, vagy lenyomunk egy magas intenzítású csoportos órát. Még akkor is, ha szakad rólunk a víz, azt gondolhatjuk, “ez csak egy otthoni torna volt”.
 
Értem én. A karantén alatt én is otthon ugráltam, guggoltam, és 30 napos fekvőtámasz-kihívásokkal tettem próbára magam. Izzadtam, elfáradtam, mégis ezek soha nem tűntek olyan hatékonynak, mint az edzőtermi nehéz súlyzós edzések.
 
Ám ez nem azt jelenti, hogy ez lebecsülendő Akár egy online, akár egy igazi csoportos órán veszel részt, megerőlteted magad, hogy végigcsináld. Ha a foglalkozás em volt elég kemény, legközelebb nehezebbet választasz. Ha tényleg erősödni, fejlődni akarsz, akkor helyszíntől függetlenül addig csinálod a fekvőtámaszokat, szökdeléseket, guggolásokat, felüléseket, amíg elfáradsz. És ha egyszer elfáradtál, akkor pihenni kell. Épp úgy az otthoni, mint a rendes csoportos óra vagy edzőteremi súlyzózás után.
 
A pihenés kihagyása nem csak a fizikai teljesítőképességet befolyásolja, hanem mentális állapotunkat is. Megfelelő pihenő idő nélkül nem leszel képes optimálisan teljesíteni a következő edzésnél. Ahelyett, hogy fejlődést észlelnél, inkább visszalépés, gyengeség, fáradtság jelentkezik. Hiába próbálod mégis erőltetni az edzést, izmaid fáradtnak és rövidnek érződnek, mozgásod lelassul, mozdulataid ügyetlenebbek, kevésbé koordináltak lesznek. Ezek mind a túledzettség tünetei, amikor tested kétségbeesetten próbálja a tudtodra adni, hogy nem áll készen a következő edzésre.
 
Ilyenkor tényleg nincs mást tenni, mint pihenni. A pihenés persze nem feltétlenül azt jelenti, hogy két napig feltett lábbal tévét nézel hasadon a pizzás dobozzal, hanem azt, hogy könnyebb mozgásformákat választva, de továbbra is aktív maradsz - séta, ügyintézős napok (én sokszor ezt is edzésnek minősítem), lazítás, jóga ( aYouTube tele van nagyon jó rövid és hosszabb jóga programokkal kezdőtől a haladóig), ami belefér. Tested hálás lesz a gondoskodásért, és ezt jelezni is fogja – megint képes leszel helyesen végezni a gyakorlatokat, tehát azok hatékonyabbak lesznek és kevésbé sérülésveszélyesek.
 
Az aktív pihenés mentálisan is segít. Amikor fáradtan edzel és nem tudsz rendesen teljesíteni, megjelennek a negatív gondolatok: “Semmit nem haladok, nem vagyok gyorsabb, erősebb, fittebb, hajlékonyabb… ennek semmi értelme”. Amikor nincs sikerélmény és nem látsz pozitív változást, nagyon nehéz motiváltnak maradni. Szóval pihenj, amikor pihenned kell (1-3 nap egy héten edzettségi szinttől függően), és adj egy esélyt magadnak, hogy megint jó formában edzhess!
Belláról még több info: https://www.youtube.com/c/BWGByBellaTrost és az Instán: @bellaonlybella 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr8217792431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása