Nesze!szer

Rajtad csattan - nyílt levél készült a szexista poénok ellen

2022. április 01.

 

ag_nem_keresztrejtveny_1080x1350_06.png

 

 

ag_nem_keresztrejtveny_1080x1350_02.png

 

 

Vannak viccek, amelyek nem viccesek. Szerintem. Április 1-én a Nők Egymásért Mozgalom a humor védelmére kel!  A szervezet 100 nő üzenetével érkezik a legnépszerűbb rejtvényújság, a Füles szerkesztőséghez, hogy elmondja, miért nem viccesek a rejtvényekben megjelenő szexista poénok, és beszélgetést kezdeményezzen a
változásról. És hát sejthetitek, hogy ezt én sem hagyom szó nélkül, sőt! Mert van, ami egyáltalán nem vicces. 
Április 1-én talán még többet poénkodunk, mint máskor. A poénvadászatok, skandináv típusú és egyéb keresztrejtvények viszont nem csupán ezen a napon népszerűek. Ráadásul a keresztrejtvény- fejtés nem egyszerűen csak szórakoztató, hanem egy egészséges hobbi is, amely segít levezetni a stresszt, javítja a hangulatot és jelentősen hozzájárul mentális frissességünkhöz is. Rejtvényeket egyébként már jóval időszámításunk előtt is fejtettek, természetesen teljesen más jellegűeket. Az első igazi keresztrejtvény 1913-ban egy amerikai magazin vasárnapi mellékletében jelent meg, a játék szülőatyjaként pedig egy liverpooli származású újságírót, Arthur Wynne-t szoktak említeni. Magyarországon 1925-ben jegyezték az első keresztrejtvényt, innen pedig komoly hódító útra indult a műfaj, klubok, háziversenyek, és persze rejtvényújságok révén.
A statisztikák, olvasottsági adatok szerint a nők nagy rajongói a keresztrejtvényeknek, Sajnos a legtöbb rejtvénylapban mégis megállt az idő, és a szexista, tárgyiasító humor lett a norma, ami a verbális erőszak alapja is lehet. A poénokban a nő cicababa vagy házisárkány, butácska vagy éppen okoskodó, de semmiképpen sem az a XXI. századi nő, aki egyszerre több fronton, munkában, családban, a társadalom számos területén maximálisan helytáll.
A Nők Egymásért Mozgalom, azaz a NEM! nőnapra készített egy keresztrejtvényt, amely látszólag női sikerekről, büszkeségekről szól, de mégis egy olyan szexista megfejtést bújtatott el, melyhez hasonló a legtöbb rejtvénylapban ma is megtalálható. A speciális skandi a Borsban, a Szervezet nőnapi
fesztiválján és szórólap formájában Budapest számos kávézójában jelent meg, és hatására rejtvényfejtő nők írták meg a rajtadcsattan.hu oldalon, hogy miért nem viccesek a szexista rejtvények.
Néhány kiemelt vélemény:
„Őszintén szólva elegem van, hogy a nőknek kell elmondani, miért nem vicces ez. Nagyon érdekelne, hogy szerintük mitől vicces? Mondják már ők el nekünk!”
„Legalább annyira rossz érzés ilyet olvasni, mint amikor az utcán az építkezés mellett
elsétálva ránk fütyülnek és beszólnak.” „Régebben gyakran fejtettem skandi rejtvényeket és tökre élveztem, jó agytorna volt. A poénokat SOSEM találtam viccesnek, legtöbbször szexista volt, gyenge, 0 kreativitással.”
„Gyerekkoromban az első reakcióm az volt, hogy én nem akarok se ronda házisárkány, se buta csöcsös nő lenni, ha nagy leszek.”
„Sokszor lekicsinyítőek és tárgyiasítóak, mintha a nőket nem vennék emberszámba. Ezen felül sajnos ilyen élmények nap mint nap érnek bennünket, és jó lenne, ha egy kis menekülést nyerhetnénk legalább rejtvényfejtés közben.”

ag_nem_keresztrejtveny_1080x1350_01.png

 

„Képzeld el, hogy ezek a lányoddal történnek.”

“Rejtvényújságok, veletek vagyunk” – így indul a NEM! nyílt levele, amit a Füles mellett természetesen minden további rejtvénykiadónak is címeznek.

A Nők Egymásért mozgalom a Rajtad csattan kampányban szeretné ösztönözni a szerkesztőségeket, hogy változtassanak a gyakorlaton, és a nőknek a jövőben többé ne kelljen rossz szájízzel fejteni a rejtvényeket. A kampány https://rajtadcsattan.hu weboldalán számos példa található a rossz gyakorlatra. A szervezet célja, hogy elinduljon egy valódi, mai párbeszéd, valódi, mai nőkkel arról, hogy milyen poénok lennének viccesek a rejtvényfejtő nőtársadalomnak.
A NEM! felszámolná az elnyomást A nőket érő elnyomásnak és erőszaknak rendkívül sok formája és arca létezik. A NEM! – Nők Egymásért Mozgalom ezeket állítja reflektorfénybe. Legyen látható! címmel novembertől új
kampányt indított. Ennek keretében olyan reproduktív és gondoskodási munkákkal foglalkozik, mint amilyen a házimunka vagy a gyereknevelés. Párbeszédet kezdeményez a nőkre nehezedő többszörös
teherről, és közösen problematizálja a reproduktív munkák nemek közötti egyenlőtlen megosztását.
A kampány keretében foglalkozik a rejtvénylapokban normatizált szexizmus problémájával is, hiszen ahogy a példák mutatják, sok „poén” éppen a reproduktív munkákhoz, például a házimunkához kapcsolódó sztereotípiákat erősíti.

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr4417794381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása