Nincs mese, egyre többen és többen ébredünk és jövünk rá, hogy nem mindegy, mivel etetnek meg bennünket. Az Európai Bizottság néhány napja végre meghozta azt a döntést, aminek már bőven itt volt az ideje: vagyis betiltja júliustól az E171-et az élelmiszerekben. De mi is ez?
A titán-dioxid az, amiről tulajdonképpen beszélünk. Ezt pedig nem másra használják, mint ételek fehérításére. Kérdezheted persze, hogy minek is csinálnak ilyet? Gondolj arra, hogy mitől lesz világos a rágógumi vagy a cukorka? Hát ettől. A rendelkezés fél évnyi türelmi időt követően, nyáron kerül hatályba. Sztella Kiriakidisz, a szervezet egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa elmondta, hogy a tiltó határozattal egy olyan élelmiszer adalékokat vonnak ki, ami már nem minősül biztonsággal fogyaszthatónak. Mi is a baj az E171-el? Hát, csak annyi, hogy rákkeltő lehet például egyes kutatások szerint, no meg szép lassan a bélfalat is szétmarhatja Nyilván nem akkor, ha félévente olyan szószt öntesz a salátádra, ami tartalmazza ezt, de sok kicsi sokra megy alapon... mert ugye lehet, hogy nem is tudod, de a szendvicskrém, amit reggelire ráraktál a kenyeredre, pont ezzel lett szép, egységes árnyalatúvá téve... vagy az étrendkiegészítő, amit délben bevettél. Ez a rendelkezés most az élelmiszerekre vonatkozik, egyébként a franciáknál korábban tiltólistára került ez, teljes mértékben érthető módon.
Az Európai Bizottság határozata konkrétan azt jelenti, hogy nyártól a gyártók nem adhatnak hozzá titán-dioxidot az általuk előállított élelmiszertermékekhez. Kíváncsian várjuk a fejleményeket és még több ilyen rendelkezést, ami az egészségünket védi!
kép:pinterest