Nesze!szer

Viszlát E171!

2022. január 18.

 

e171.jpg

 

 

Nincs mese, egyre többen és többen ébredünk és jövünk rá, hogy nem mindegy, mivel etetnek meg bennünket. Az Európai Bizottság néhány napja végre meghozta azt a döntést, aminek már bőven itt volt az ideje: vagyis betiltja júliustól az E171-et az élelmiszerekben. De mi is ez?

A titán-dioxid az, amiről tulajdonképpen beszélünk. Ezt pedig nem másra használják, mint ételek fehérításére. Kérdezheted persze, hogy minek is csinálnak ilyet? Gondolj arra, hogy mitől lesz világos a rágógumi vagy a cukorka? Hát ettől. A rendelkezés fél évnyi türelmi időt követően, nyáron kerül hatályba. Sztella Kiriakidisz, a szervezet egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa elmondta, hogy a tiltó határozattal egy olyan élelmiszer adalékokat vonnak ki, ami már nem minősül biztonsággal fogyaszthatónak. Mi is a baj az E171-el? Hát, csak annyi, hogy rákkeltő lehet például egyes kutatások szerint, no meg szép lassan a bélfalat is szétmarhatja Nyilván nem akkor, ha félévente olyan szószt öntesz a salátádra, ami tartalmazza ezt, de sok kicsi sokra megy alapon... mert ugye lehet, hogy nem is tudod, de a szendvicskrém, amit reggelire ráraktál a kenyeredre, pont ezzel lett szép, egységes árnyalatúvá téve... vagy az étrendkiegészítő, amit délben bevettél.  Ez a rendelkezés most az élelmiszerekre vonatkozik, egyébként a franciáknál korábban tiltólistára került ez, teljes mértékben érthető módon. 

 

Az Európai Bizottság határozata konkrétan azt jelenti, hogy nyártól a gyártók nem adhatnak hozzá titán-dioxidot az általuk előállított élelmiszertermékekhez. Kíváncsian várjuk a fejleményeket és még több ilyen rendelkezést, ami az egészségünket védi! 

kép:pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr1416817270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása