Nesze!szer

Német népszokások egy jó Dallmayr kávé mellé

2021. december 09.

 

 

nemet_karacsony2.jpg

 

Nemcsak a jó kávét szeretem, de a népszokásokat is. Mivel a német dolgok fontosak számomra, hiába, balatoni gyerek, jó emlékek, népszokásokból is hoztam egy csokorral nektek, hisz mindjárt adventben vagyunk. Én meg mindjárt megiszom egy csésze Dallmayr kávét... olyan csúnya kis idő van, így sokkal szebb lesz...

 

dallmayr_cseszes.jpg

 

 


Klöpfelesnächten – kopácsolós éjszakák
A pogány népszokás a kereszténységben is megmaradt, advent csütörtökjein a gyerekek házról házra járnak, az ablakokon kopogtatnak, és babot, borsót, lencsét szórnak az ablakokra, a házakra, hogy megbékéljenek a kóbor szellemek. A hüvelyes termések ugyanis a germán hit szerint az istenek legfontosabb eledelei, így a védeni kívánt  házakra bőven jut belőlük az áldás. Ahol viszont olyanok élnek, akikkel a gyerekek nem szimpatizálnak, ott homokszemeket szórnak csak el. Egy nagy bottal kopogtatva járják a házakat, erre erősítik rá a babot, lencsét rejtő dobozokat és kopácsolnak vele akár az emeleti ablakokon is.


Perchtenlaufen – maszkák járása
A természet isteneitől, a démoni hatalmaktól tartó parasztok démoni maszkokba bújva, szőrös ördögökre emlékeztető maszkának öltözve járnak-kelnek a karácsonyt megelőző és követő időszakban. Csörgőkkel és kereplőkkel nagy zajt keltve, így űzve el a rosszat és hozva el a jó szerencsét. Helyi szokás szerint vendégül is látják a családok a maszkákat, akik nagy szerencsét hoznak a házra. A maszkos társaság fő figurája Perchta asszony, aki azonos a Grimm meséből ismert Holle anyóval. Ő ugyancsak bünteti a restséget és jutalmazza a szorgalmat és a segítőkészséget.


Herbergssuche – szálláskeresés
Szűz Mária és Szent József szálláskeresésének emlékét ápolja ez a szokás, amelyet több helyen igen találóan “Frauentragen”-nek, “asszonyhordás”-nak neveznek, mert ugye azért pont adja ezt a történek. Ének és ima kíséretében - többnyire gyerekek vagy fiatalok – a templomukból hozott Mária szobrot vagy képet elviszik egy hívő családhoz. Itt egy rögtönzött oltárra kerül, amit virágokkal és gyertyákkal díszítenek, majd egy éjszakán át megőrzik a szobrot, és másnap már egy másik család fogadja be. Egészen december 23-ig teszi tiszteletét az otthonokban a Szűzanya, majd ismét visszakerül a templomba, a megszokott helyére.

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr116765820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása