Nesze!szer

Áttétes mellrák, mert ilyen is van! Így segíthetsz

2021. november 14.

 

attetes_mellrak.jpg

 

 

 

 

Az én egyik nagyon jó barátnőm csak ennyit mond: a 3 betűs szó. Nem akarja sokszor leírni, mert farkasszemet nézett már a betegséggel. A rákkal. Mellrákot diagnosztizáltak nála. Ő szerencsére már jól van. De sok-sok nő van körülöttünk, akiről nem beszélünk. Ők azok, akik áttétes mellrákkal kell éljék a mindennapjaikat. Róluk, akik minden áldott nap szembe kell nézzenek ezzel. nem beszélünk sokat. Pedig lehet, hogy pont egy ilyen beteg áll remek kosztümben és belőtt frizurával előtted a plázában. Nem is gondolnád, hogy épp kezelés alatt áll. Hétköznapi hősök ők, akik köztünk élnek.  Most beszéljünk kicsit róluk!

 

Tudtátok, hogy a hölgyek körében az egyik leggyakoribb halálok az emlődaganat, amely a daganatos betegség 14 százalékát adja? A halálozások számát komoly mértékben, vagyis egyharmaddal csökkenthetnénk, ha a nők 70 százaléka megjelenne a szervezett szűréseken a 40 helyett, hiszen a korai felismerés az egyik legfontosabb. Az önvizsgálat, a mammográfia.  De mi történik azokkal, akik IV. stádiumú, vagyis áttétes emlőrákkal élnek? Tudtad, hogy azok, akik sokáig készültek a babára, vagyis lombikprogramban vesznek részt, még veszélyeztetebbek? Miért is? Azért, mert sok-sok hormonkezelést kapnak. Az emlőrák ugyanis egy heterogén, egyedi betegség. Nincsenek kőbe véshető szabályok, minden páciensnél más és más a lefolyása. Ezért más és más gyógyítást is igényel minden páciens.

HER 2 (rendellenes gén), hormonérzékeny daganat és tripla negatív. - ez a 3 változat létezik, amiről ma tudunk.  Az első két esetben receptorok vannak jelen a daganatos sejteken, amely által könnyebben kezelhetők célzott kezeléssel. A Tripla negatívnál nincsenek receptorok.

Biztos te is hallottál már a mellrák stádiumairól. Most kicsit el is mesélem, mit is jelentenek ezek a számok, hogy tartalom is legyen mögöttük és te is jobban értsed. 

Az emlőráknak 4 stádiumát különböztetjük meg, melyek 5 éves túlélési esélye a következőképp alakul:
I.stádium – körülhatárolt emlődaganat – 98%
II.stádium – hónalji nyirokcsomóba adott áttét – 93%
III.stádium – helyileg előrehaladott (nagyméretű daganat) – 72%
IV.stádium – áttétes (mBC) 25 %

A korai stádiumú mellrák 30%-nál áttét alakulhat ki akár 5-15 év múlva is. A gyógyulás vagy az állapotromlás nem mutat összefüggést a beteg életkorával. (Sajnos, az én egyik kedves ismerősömet így veszítettük el. Azt hittük, már legyőzte a kórt. Aztán 5 év után újabb elváltozást tapasztalt.)  Az onkológiai szakrendelőkbe nem kell beutaló, csak időpontot kell kérni – gyanú esetén ne halogassuk az onkológus felkeresését - az életünket mentheti meg.

Nem kell halálos ítéletként elfogadni az áttétes mellrákot sem!

Az áttétes betegeknél viszont már olyan modern technológiák állnak rendelkezésre, amellyel élhetővé válik a beteg állapota.  Az emlőrák terápiáját a daganat típusa, a beteg állapota, biológiai életkora és kívánsága határozza meg. Míg a közvélekedés az áttétes emlődaganatos betegekről még ma is azt tartja, hogy nincs esélyük a túlélésre, szerencsére tudunk olyan esetről is, ahol a páciens 18 éve van terápiás kezelés alatt! 

2000-ben került bevezetésre az első célzott terápia, melynek célpontjai olyan fehérjék, amelyek a daganat növekedésében és áttétképzésben szerepet játszanak. A célzott kezelésekkel egyre kevesebb kemoterápiára van szükség, amelynek nagyon sokan örülnek - többek között egy másik barátnőm, aki épp most van ebben a szakaszban. Tavaly óta immunoterápiát is kapnak a Tripla negatív emlőrákos páciensek, amely a szervezetet támogatva kiegészíti a gyógyszeres kezeléseket, azaz a kemoterápiát.

Van egy szuper hír is! Az úgynevezett onko-teamek bevezetésével, melynek során több szakterület orvosai döntenek az egyénre szabott terápiáról, a halálozások száma 18%-kal csökkent! Ma már minden esetben az életminőség megtartó, palliatív kezelés a legfőbb szempont. A közeljövőben a tripla negatív emlőrák kezelésére egy új célzott kezelés, és 4 új a HER 2 receptort célzó terápia van kilátásban. Az onkológiai kezelések jövője, hogy a gyógyszer csak a daganatos sejtbe hatoljon be, a környező sejteket ne roncsolja. Magyarán ott hat, ahol arra szükség van. Ez azért is csodálatos, mert nem gyengíti le annyira a szervezetet és több "életereje" marad a pánciensnek. 


Hogyan segítsd te a beteget?

Amikor anno Apukám a 3 betűs szóval találkozott, én nem annyira tudtam, hogy is segítsek neki. De amit tudtam, elolvastam, megnéztem és beszereztem. Nem tudtam, lelkileg hogy álljak hozzá, csak azt: ott kell lennem, amennyit ő igényel és a tudomány legújabb fejlesztéseit akarom megadni neki. Hála Istennek azóta már jól van. De sokszor nem is tudjuk, hogy aki furán néz ránk esetleg egy kávézóba, az épp  öt éve kezelésre jár. Mindennapi hősök járnak körülöttünk. Nem tudjuk, mert nem nem hullik a hajuk és nincs rájuk írva, hogy valami nagyon nehéz dolgon mennek keresztül. Sokan nem is beszélnek a betegségükről, mert félnek a reakcióktól, hogy lesajnálják őket, vagy épp "leprásként" kezelik. Mindenképpen fontos, hogy befogadók legyünk velük, mert ők azok, akik a legtöbbet akarják kihozni abból, ami ebben a földi életünkben van. Segíthetünk azzal is, ha mozgásra, sportolásra bírjuk őket, hisz endorfint is termel ezáltal a szervezet és az életminőség is javul. Azok a betegek, akik jó kedvűek, pozitívak, igazán elkötelezettek a gyógyulás mellett - sokkal nagyobb eséllyel indulnak a gyógyulás útján. 
Ebben az onkológiai szakrendeléseken dolgozó pszichoonkológus is jelentős támogatást nyújthat, csodálatos szakemberek dolgoznak az országban - ezt is a barátnőimtől tudom. (Bár valljuk be, a budapesti lakosok azért a testi és a lelki kezelésekben is jobb helyzetben vannak.)

 

20211026_160533.jpg


Rántsuk le a leplet az áttétes emlőrák körüli tévhitekről!

1.tévhit: az áttétes emlőrák gyógyítható
Sajnos, nem gyógyítható, de kezelésekkel kordában tartható és meghosszabbítható a beteg élete. Az áttétes emlőrákkal élő nők életük végéig kezelésre szorulnak. Jellemzően addig tart egy kezelés, amíg a daganatos betegséget kordában tartja és a mellékhatásai a beteg számára elviselhetőek és orvosilag menedzselhetőek. Ha ez már nem működik, a beteg áttérhet egy másik lehetséges terápiára.


2.tévhit: az áttétes mellrákban szenvedőknek kevés idejük van hátra
Bár az mBC (áttétes emlőrák) szinte biztosan megrövidíti az ember életét, akár évekig is fenntartható és kezelhető. (Ne mondjon le se úgy, se amúgy róluk!, fő a pozitív hozzáállás!)

3.tévhit: az áttétes emlőrákban szenvedők betegnek néznek ki és a hajuk is kihullik
Nem, nem a kemo az egyetlen lehetőség - ami hajhullással jár leggyakrabban. A kemoterápián kívül számos más terápiás lehetőség is létezik, és a betegek gyakran „jól, egészségesen, normálisan néznek ki”, amikor ilyen kezeléseket kapnak. Viszont az, hogy szép a sminkjük, hajunk nem jelenti azt, hogy jól is vannak. A kezelések következtében jellemző a fáradékonyság és az ezzel járó kisebb terhelhetőség. Egy tanulmány „a láthatatlan nőknek” nevezi azokat, akiknek a hétköznapjait nehezíti, lehetőségeit beszűkíti a külső szemlélő számára láthatatlan kór. Az előrehaladott emlőrák diagnózisa rendkívül nagy lelki, társadalmi és pénzügyi terhet ró a betegekre - és a családra. Senki nincs ilyen betegségnél könnyű helyzetben. 


4.tévhit: az áttétes emlőrák agresszívebb kezelést igényel, mint a korábbi stádiumban felfedezett daganatok
Ez így egyáltalán nem igaz, sőt, pont a fordítottja az.  Az orvosok a korábbi stádiumú mellrákot kezelik agresszívebben, mert a teljes  gyógyulás a cél, az összes rákos sejt elpusztítása. Az mBC esetében a kordában tartás a kitűzött feladat, az hogy a beteg a lehető leghosszabb ideig jó életminőségben élhessen.


5.tévhit: Az áttétes emlőrák diagnózisa azt jelenti, hogy vagy elmulasztott valamit a páciens, vagy első alkalommal nem volt megfelelő a kezelés
Azonnal felejtsük el az áldozathibáztatást! A melldaganat nem mindig fejlődik egymás utáni lépésekben az elsőtől a negyedik stádiumig. Bár, a rendszeres szűrővizsgálatok növelik az emlőrák korábbi stádiumában történő diagnosztizálásának esélyét, nem garantálják azt. Ugyancsak nincs magyarázat arra, hogy vajon a kezelések ellenére miért újul ki a daganat az esetek 30%-nál, nincs összefüggésben azzal, milyen kezelést kapott a páciens.

6.tévhit: Az áttétes emlőrák egy konkrét ráktípus, melyet mindenkinél ugyanúgy kell kezelni
Mivel a IV .stádiumú emlőrák is ugyanúgy különböző típusú lehet, mint a többi stádiumban lévő betegség, ezért számos kezelés létezik a betegség típusától és a páciens egészségi állapotától függően.  Ezeket a terápiákat a leggyakrabb esetekben vegyítik is, tehát nem egyfajta megoldással támadnak az orvosok. 


7.tévhit: ha a mellrák csontokba, agyba vagy tüdőbe terjed, akkor csontrák, agydaganat vagy tüdőrák lesz belőle.
Az emlőrák továbbra is emlőrák marad, bárhova is ad áttétet.


8.tévhit: ha egy korábbi stádiumú emlőrák áttétes emlőrákként kiújul, az 5 éven belül megtörténik
Sokan abban a hitben élnek, hogy az 5 évig tartó rákmentesség azt jelenti,hogy utána nem fordulhat elő áttétes kiújulás.(Ahogy az én ismerősöm is ezt gonldolta) A távoli kiújulások azonban több évvel vagy akár évtizeddel a kezdeti diagnózis után is előfordulhatnak. A 20 éven belüli távoli kiújulás kockázata 13 és 41 % közt változik a daganat méretétől és a nyirokcsomók érintettségétől függően.


9.tévhit: az mBC-ben szenvedők lelki és mentális tapasztalatai megegyeznek a korábbi stádiumú
betegekéivel
A korai stádiumú mellrákban szenvedőket megnyugtatja, hogy egy nap befejezik a kezelést és továbblépnek. Az áttétes emlőrákos betegek tudják, hogy életük végéig folytatniuk kell a kezeléseket, de az életük ennek ellenére rövidebb lesz. Súlyos teher, amit szakemberrel érdemes feldolgozni.

Összességében elmondhatjuk, hogy az immunonkológiában alkalmazott készítmények nem szoríthatják ki a gyógyításból a hagyományos terápiákat - ám a legjobb eredményeket a kezelések kombinációjával érik el. Amikor már nem olyan nagy a tumorterhelés és kisebbíteni kell a daganatot ahhoz, hogy az immunrendszer fel tudja venni vele szemben a harcot. (Mert igen, az immunrendszer a mi védőrendszerünk!) Ebben igen fontos szerepe van a hagyományos kezelésnek, akár a kemoterápiának és biológiai terápiáknak is. Azonban ma már a hagyományos terápiák mellett az immunonkológiai kezelések kombinációja a meghatározó. Segítsünk a betegeknek azzal, hogy akár áttét esetén is, támogatóként mellettük állva, sok-sok közös, pozitív élménnyel javítjuk az életminőségüket! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr3216742890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása