Nesze!szer

Oké, de mikor viszi el a fogat a fogtündér?

2021. szeptember 21.

 

foreo_issa_kids_lifestyle_2.jpg

 

 

Az én gyerekkoromban sok miden volt, de fogtündér egy szál se. Aztán jöttek a családba a nagyok és megérkezett velük együtt a fogtündér jelensége. Majd a saját csemetémnél ez hatványozott lett, hisz addigra már begyűrűzött ide teljesen ez a mesefigura... nekem meg anyukaként az, hogy mit is rejtsek a párna alá. Ahány ház, annyi szokás - fogtündér esetben is.  A Foreo most annyira jó kis történeteket gyűjtött össze, hogy ezt szánom mára esti mesére nektek! 
 
Kezdetek
Bár úgy hírlik, a fogtündér meséje az Egyesült Államokban született az 1900-as évek elején, de az eredeti történet sokkal régebbi és hátborzongatóbb, mint az a barátságos mesehős, akit ma Fogtündérként emlegetünk. Már a skandináv népek korai írásos feljegyzései között is említenek egy hagyományt: a viking harcosok nyakláncokat kötöttek ezekből az apró kincsekből, mivel úgy hitték, hogy szerencsét hoznak a csatában. A középkori Európában a kiesett tejfogakat gyakran eltemették, mivel attól féltek, ha egy boszorkány megszerzi a fogacskákat, akkor teljes hatalma lehetne a tulajdonosa felett. Ha már a szorongást emlegettük… Amikor az angol gyerekek elvesztették a tejfogaikat, azt azonnal el is égették, nehogy más gyerkőcök egy örökkévalóságig keressék azokat majd a túlvilágon.... ez kicsit rémes, nem?!


Ennyit ér egy fog
Az amerikai gyerkőcök pénzt kapnak - átlagosan 3,70 dollárt - egy jóindulatú tündértől, cserébe a fogaikért, miközben alszanak. 

A Fogegérke
Vannak olyan országok, ahol a gyerekeket nem Fogtündér, hanem Fogegérke látogatja meg az éjszaka folyamán. De miért egér? Ez a hagyomány azon alapul, hogy az egerek fogai egész életükben nőnek. Számos spanyol nyelvű országban Ratocinto Perezről mesélnek a gyerekeknek, vagy más néven El Raton de Los Dientes, Raton Perez, Perez egér. Általában ez a kis rágcsáló összegyűjti a fogakat a párna alól, de akadnak kivételek: Argentínában a gyerekek lefekvés előtt beteszik szeretett kis tejfogukat egy pohár vízbe, nyilvánvalóan nagyon szomjas nagy fogú kisegér kiissza a vizet, elteszi a fogat, és egy kis ajándékot vagy pénzt hagy a helyén. Franciaországban, Belgiumban, Marokkóban és Svájcban a tejfogakat a párna alá teszik a La Petite Souris, vagyis a Kisegérke számára, aki elveszi és aprót vagy papírpénzt hagy maga után.


Dobd fel a fogad!
Több országban a gyerekek a tetőre dobják a tejfogaikat. Koreában és Brazíliában úgy gondolják, hogy egy madár majd felcsípi, és új fogat hoz nekik cserébe. Görögországban a gyerekek erős, egészséges fogakat kívánnak cserébe. Ahelyett, hogy elveszett fogaikat a tetőre dobnák, Egyiptomban, Jordániában, Irakban és más közel-keleti országokban a gyerekek a magasba dobják a fogaikat a nap felé, kérve a napot, hogy cserébe küldjön nekik egészséges felnőtt fogakat. Hasonlóképpen, a japán gyerekek az alsó fogaikat a levegőbe feldobják, a felső fogaikat pedig egyenesen le a földbe nyomják, remélve, hogy az új fogak ugyanolyan egyenesen állnak majd.
 
Pénz helyett áldás
Nem mindenki hajlandó megválni kincset érő fogacskáitól. Litvániában sok gyerek speciális dobozban tartja a kiesett tejfogát, nyakláncra medált készített vagy egyéb ajándéktárgyat kreál belőle. Törökországban úgy gondolják, hogy a tejfogak befolyásolhatják a gyermek jövőjét, ezért a jövőre gondolva elássák. Ha a fogat egy orvosi rendelő közelében teszik a földbe, a gyermekorvos lehet. És mivel egy gyerek élete során körülbelül 20 tejfogat veszít el, a fog ásásnak köszönhetően olyan pályát választhat, amit csak akar. Ukrajnában a gyerekek gondosan becsomagolják a tejfogukat egy kendőbe, és a ház legsötétebb sarkában tárolják, amíg új fog nem nő a helyére. Mindegy, hogy a Fogtündérben vagy a Fogegérben hisz a gyerek, a cél az, hogy pozitív és jó
élményt okozzon a fogvesztési rituálé! Ugyanakkor már gyerekkorban fontos megtanítani, hogy minden fogacskákra vigyázni is kell! Ezért olyan fontos a szájhigiénia időbeni elsajátítása. Esetleg a Fogtündér meglepheti a csemetét egy ISSA kids új generációs fogkefével, ami hatékonyan eltávolítja a lepedéket és alaposan tisztítja a fogakat. Hogy a Fogtündér után ne a fogorvos legyen a gyerek új mesehőse!


Szülőknek Fogtündér helyett

Felnőttkorban már nem szeretnénk, hogy meglátogasson a Fogtündér, - mivel ilyenkor már nem a tejfogat, csak a maradandót viszi és a párnánk alatt sem hagy pénzt, inkább mi fogunk a fogorvosunk számláján. A FOREO új szónikus fogkeféjét, az ISSA 3 - a világ első, 4-az-1-ben szilikonos, szónikus fogkeféje a csúcstechnológiát képviseli: teljes körű szájápolást biztosít a fogaknak, a nyelvnek, a szájüregnek és az ínynek. 140%-os javulást hozhat a szájhigiénia állapotában, és 30%- kal több lepedéket távolít el, mint egy hagyományos fogkefe, ezáltal csökkentve az ínygyulladás kialakulásának esélyét. Az instámon mutattam már nektek ezt a fogkefét. Én nagyon megszerettem... ja, és a gyerekem is, pedig neki nem ez lenne a való, de sebaj. Fontos, hogy használjuk rendesen és mindig a jó fogkefét. Annyi tipp még esetleg az anyukáknak, hogy én akkor már gondoskodom előre valami ajándékról, amikor már mozog a fog. Így nem érhet váratlanul, ha a suliban kiesik a gyerek foga, éjjel a párna alá teszi, én meg egy darab akármit nem tudok fogtündérként elrejteni alá... éljenek az álruhás éjszakai fogtündérek! 

 

foreo_issa_kids_lifestyle.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr8416696474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása