Nesze!szer

Fertőtlenítés a munkahelyen vagy otthon? - aromaterápia

2020. december 01.

 

homeoil.jpg

 

Fertőtlenítés. A szó, vagy fogalom, amit a kisgyerekesek ősszel-télen újra elővesznek a szótárukból, idén pedig az egész világ még jobban megtanult. Olykor azt sem tudjuk, melyik betegséget milyen kórokozó okoz és nyilván szeretnénk védekezni, de azt úgy, hogy ne rettegve tegyük ezt egy bunkerben. 

Én hiszek a tudomány erejében, ezért kissé utánajártam a dolgoknak és elmondom azt is, mit használhatsz otthon ha természeteset és mégis hatékonyat szeretnél bevetni. Nem titok, hogy illóolaj mániás vagyok, de ezt úgyis tudjátok. Szóval, az olajak háza táján kutakodtam, jöjjön néhány tudományos adat!


Gondoltad volna? Pécsi Tudományegyetem kutatásai rámutattak arra, hogy egy átlagos, 15m2 szobában az összes kórokozó elpusztításához több liter illóolaj párologtatására volna szükség! A jó hír viszont az, hogy ma már abban is biztosak lehetünk, hogy a kis mennyiségben párologtatott olaj is csökkenti a levegőben lévő baktériumok és gombák számát. (vírusokra vonatkozó kutatások még nem történtek)
És azt gondoltad volna, hogy 1 csepp citrom illóolaj és néhány csepp jegenyefenyő is már csodákra képes? Osztrák kutatások szerint 10 ml vízhez adagolt illóolajok 30 perc diffúzor használatot követően 40%- kal csökkentette a baktériumok koncentrációját.
Az illóolajok diffúzorban történő használata során javasolt mennyisége (10-15 csepp) jóval az Európai Bizottság munkacsoportja által meghatározott szint alatt van, így még a rendszeres alkalmazása sem fog problémát okozni. De nyilván mindenki érzi is, neki mi a sok, nekem volt, amit csökkentenem kellett itthon, mert sok volt a családtag érzékeny orrának. 
Mondom is, tértisztításra melyek a legmegfelelőbb illóolajok:
 citrom
 orvosi levendula
 geránium
 mirtusz
 teafa

Ezekből mi tavaly az oviba is vittünk be, mert az influenzás időszakban igen jó szolgálatot tett a diffúzor. Itthon esténként durrantom be új kedvencemet, Emmát, mutatom is nektek képen. Egyébként színváltós, szóval szép is. Ami fontos. Mindig 100 %-os tisztaságú illóolajat vegyél. Ezeket a feliratokat felejtsd el: narancs illatú, citromos jellegű - mert ezek pancsok, nem teszel vele jót magadnak és a munkahelyednek se, ha ott használod. Elsődleges: mindig legyen rajta a magyar és latin név, és ha túlságosan olcsó, az is árulkodó jel, egy terápiás illóolaj nem lehet túlzottan olcsó. Plusz én soha nem hiszek abban, amikor valaki egy kétórás gyorstalpaló után úgy érzi, hogy ő az illóolajak szakértője, számomra mindig fontos, hogy megbízható szakembertől szerezzem be az olajat, vagy kérjek tanácsot, legyen tudományos háttere az egésznek.

 

20201201_105449.jpg

Mi az a diffúzor? 

Jogos a kérdés, barátnőm férje is pislogott rám minap, mint a béka a miskolci kocsonyában.   A diffúzorok, más néven elektromos párologtatók az illóolajok légtérbe juttatásának a leghatásosabb  módját adják nekünk. A hálózatról működtethető, teljesen biztonságos készülék ultrahang segítségével juttatja a légtérbe az illóolajmolekulákat, amelyek aztán a légzéssel áramlanak a szervezetbe. Na, most ez kellően hivatalosan van megfogalmazva, ugye?! Létezik száraz és vizes diffúzor is, nyilván ez azt jelenti, hogy kell-e folyadék a használatához vagy sem. Én imádom az illatot, amit a téli estéken ad nekem a kis készülékem. 

  • Vizes diffúzort főleg száraz légterű helyiségekbe javasolok
  • Kisebb terekbe, ahol nincs szükség a száraz diffúzorok nagyobb kapacitására szükséges
  • Ha egy csendesebb, de mégis nagy teljesítményű készüléket keresel 15-60m2-es helyiségbe
  • Mindig nézd meg, van-e a készülékre garancia, bármi történik, ez fontos lehet. Én már javíttattam meg régebben diffúzort, sajnos, gari lejárta után, de azóta újra jó.
  • A jelölt résznél soha ne töltsd túl és tisztítsd rendesen. És élvezd. Az illat varázslatos lesz és a hatás igen hasznos is! 

Új beszerzésem ez az Emma nevű készülék, mutatom is lent képen (ITT meg is találod). Nagy szobába nem ajánlom, de nekünk pontosan elég, mert nem a Gödöllői Kastélyban lakunk. Ami szuper, hogy Emmám színterápiás is, tehát este még igen szép is, ahogy változtatja a színeket (ezt a gyerekek külön élvezik és hát én is, na). Könnyen tisztítható, megbízható kis masina. De válassz mindig olyat, ami számodra megfelelő és megbízható. Minden alkalommal nézd meg a cég weboldalát, az ÁSZF-et és más vásárlók véleményét. Az illóolaj egy csoda, éljél vele!

 

20201121_183752.jpg

 

A post létrejöttéhez köszönöm a HerbaTherapy szakértői segítségét, ITT a weboldaluk. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr7216301312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása