Nesze!szer

Kenzo: a parfüm is meghalt?

2020. október 05.

 

kenzo_takada.jpg

Kenzo. A divattervező, akinek a nevét mindenki ismerte. Ki innen, ki onnan.

Én kis nők lapjásként anno, 20 évesen azt sem tudtam, eszik vagy isszák ezt a nevet. Aztán az akkori főszerkesztőmön mindig egy igazán emlékezetes illat volt. Egyszer megkérdeztem, mi ez? Kenzo - mondta, én pedig gyorsan utána is néztem, miről is beszél. Akkor találkoztam először Kenzo Takada munkásságával. Azzal, hogy ő tulajdonképpen a nyugati öltözékeket keletieseItette. A Bunka Gakuen iskolát végezte, ami azért elég ismert, sőt. Egy kis látogatást tervezett Franciaországba, aztán a japán férfi ott is maradt jó időre. Szinte a semmiből indItott el saját márkáját, ez még 1970-ben történt. Jungle Jap volt boltja neve. Igazán nagy és átütő erejű sikerét két dologgal alkotta. Az egyik az volt, hogy beszállt a férfi ruha businessbe. A másik, amelyet mindenki ismer itthon is: 1988-ban megjelent az első Kenzo illat. A pipacsos - ahogy azóta is mondják. Az illat maga a tökéletesség, a légiesség, szerintem a top 5-ben van azóta is. Szerintem ez az illat maga a nőiesség és a költészet. Újabb és újabb variációi jelentek meg, én is ezt használom most. Egyébként végtelen sok variációja kijött a Kenzo illatoknak azóta, kevesen tudják, de már a hetvenes években kIsérletezett a King Kong témájú, inspirációjú illatokkal. Aztán a kilencves években birodalmát eladta az LVMH-nak. Kérdés, hogy jó döntés volt-e, de az biztos, hogy a világ legnagyobb divatbirodalmának része lett. Persze, némileg csalódott abban, mit is múvelnek a márkájával és tett is ellene - saját nevével dolgozott tovább.

A japán-francia nagyság a covid áldozata, de munkásságát nem felejtjük. Én pedig ezt az új, Poppyt csokrocskát használom mától. Számomra Igy él tovább.

 

 20201005_143118_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr216228018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása