Nesze!szer

Érettségi előtti túlélőtippek egy pszichológustól

2020. április 27.

 

erettsegi_nyito_neszeszer_blog.jpg

 

Ki vagyok, és miért pont én írok most neked? Győri Ildikó, egy anyuka vagyok a több tízezer közül, akinek a fia hozzád hasonlóan szintén érettségizni fog. Pszichológus is vagyok, aki hisz abban, hogy minden gyerek tehetséges, és abban is, hogy a szülőknek kiemelten fontos dolga támogatni a gyerekét abban, hogy a tehetsége, szenvedélye utat törjön, fejlődjön és a lehető legjobb dolog jöjjön ki belőle. 

Általános felkészülési tippek
Ha jól tudom, az érettségi témakörök nem változtak. A számadás módja igen, csak írásbeli lesz. Van, akinek ez könnyebbség, mert írásban szerzett több gyakorlatot. Az évek óta szorgalmasan megírt tézék tapasztalata jól jön most. Gyorsan gondold át, hogy abból a néhány tantárgyból, amelyből majd érettségizel, hogy állsz az írásbeli számadással:
Nézzük meg, hogy megy az írásbeli vizsga!
a. Állítsd sorrendbe a tantárgyakat az alapján, hogy melyikkel milyen tapasztalatod van a dolgozatok, írásbeli munkák kapcsán.
b. A tetején legyen az a tantárgy, amelyből a legjobb eredményeid születtek, végén pedig, amivel a legtöbb gondod volt.
c. Írd össze minden tantárgyból, hogy mi az a visszatérő dolog, amit mindig jól csinálsz, és azt is listázd fel, amit többször elrontottál.
d. Azokra, amit mindig elbaltáztál kicsit, próbálj egy taktikát kitalálni: Mit kellene másképp csinálni.
e. Ha ez nem megy, csörgesd meg azt az osztálytársadat, akiről tudod, hogy éppen az az erőssége, ami neked gondot okoz. Cseréljetek taktikai tippeket.

Mérd a beletett időt!
f. A legfontosabb, hogy most, az utolsó napokban már csak érettségi feladatsorokat írj, ha meg tudod tenni naponta legalább egyet!
g. Mérd az időt két féleképpen: Állítsd be a stoppert annyi időre, amennyi időd a vizsgára lesz. Pl. ha egy óra, azaz 60 perc a matek érettségi, akkor vegyél elő egy feladatsort, mondjuk a tavalyit, és indítsd a stoppert, 60 percre. Amikor jelzett, húzz egy vonalat a tesztben, hogy eddig jutottál. Csináld végig a feladatsort, és akkor állítsd le a stoppert. Tudni fogod így, hogy mennyi időt kell lefaragnod a vizsgáig. Minden tantárgyat így gyakorolj.
h. Minden nap, amikor tanulsz, írd össze, hogy mennyi időt töltöttél az adott tantárggyal. Pl matek 3 óra, angol fél óra, magyar 2 óra.
i. Becsüld meg, hogy ennyi tanulással kb. hol tartasz, és kell-e változtatni a befektetett idő mennyiségén, illetve elosztásán.

Ismételj!
j. Ha valamilyen tantárgyból nagyon nem mennek a tesztek, iktass be a napodba
ismétlést is, amikor az időt arra szánod, hogy egy témát átismételsz.

Ébredj úgy, hogy odaérj! Öltözz fel normálisan!
k. A hormonok nem kedveznek kamaszkorban a korai felkeléshez. Mégis, az utolsó hetekben minden nap ébredj akkor, amikor ahhoz kell majd ébredned, hogy az érettségi napján kényelmesen beérj az iskolába.

l. Idegesítő lesz fehér inget, szoros cipőt és öltönyt, vagy csini szoknyát hordani. Érdeklődd meg, hogy ebben az évben is elegánsan kell-e megjelenni az érettségin, és próbálj néhány tesztet ebben a ruhában megírni otthon. Mindent ugyanúgy próbálj le, mint otthon, hogy az „éles” helyzetben ne zavarjon, hogy szorít az új cipó, vagy leizzadsz az öltönykabátban.

2020 érettségi - speciális felkészülési ötletek
Maszk

a. Nézz utána a neten, vagy az osztályfőnöktől tudakold meg, hogy kell-e, kötelező lesz-e maszkot használni a vizsgán. Ha igen, otthon, minden nap, amikor gyakorolsz és tesztet írsz, legyen rajtad maszk.
b. Ez azért nagyon fontos, mert a maszkban nem úgy veszel levegőt, ahogy nélküle. A vizsga miatt amúgy is izgulni fogsz, szaporábban veheted emiatt a levegőt, és már csak az hiányozna, hogy minderre a maszkviselés rátegyen egy lapáttal.
c. Szemüvegeseknek külön problémát okozhat, hogy bepárásodhat a lehelettől az üveg, vagy szimplán akkor a maszk, hogy becsúszik a keret alá. Amennyibenotthon begyakorlod a kényelmes „viseletet”, élesben nem lesz go nd. Ha ezt nem teszed meg, sok értékes percet veszíthetsz pl. azzal, hogy zsebkendőt vadászol valakitől, vagy próbálod valamelyik ruhadarabodba beletörölni a párát.

Rendőrség, őrök, védelem

d. Nem tudjuk pontosan a forgatókönyvet, de előfordulhat, hogy polgárőrök, rendőrök, vagy más, „hivatalos szervekben szolgáló” emberek lesznek majd jelen az iskolában. Ehhez senki nem szokott hozzá. Inkább készülj úgy, hogy elképzeled, hol állnak majd a folyosón, vajon igazoltatnak-e a bejáratnál, ott lesznek-e a mosdóban stb. Fejben menj végig az iskolán, és képzeld oda őket, mintha egy belső filmet néznél. Erre azért van szükség, hogy ha ott lesznek mégis, akkor ismerősnek tűnjenek, és ne ijesztőnek. Ha nem lesznek ott, akkor meg még otthonosabban érzed majd magad a megszokott folyosókon.

Szagok, kézmosás, mosdók

e. Lehet, hogy minden olyan lesz, mint régen, és ismerős illatok várnak majd az iskolában. előfordulhat azonban, hogy fertőtlenítik a sulit, és fura szagok lesznek mindenhol. Erre is jobb készülni, hogy ne kavarjon fel. (Én pl. utálom a fertőtlenítők szagát, és tuti forog tőle a gyomrom, úgyhogy én vinnék magammal mentolos cukorkát, vagy rágót.

Komfortzóna versus hüllőagy

f. Azért fontos a fentieket gyakorolni, mert nekünk, embereknek, van egy agyi területünk, a hüllőagy, ami felel a túlélésünkért. Ha kiesünk a komfort zónánkból, ez a terület automatikusan bekapcsol. Amikor bekapcsol, blokkol
minden másik agyi területet, és csak 3 féle tevékenységet engedélyez: „üss”, „fuss”, vagy „lefagy”. Mit jelent ezt számodra? Ha készültél arra, hogy maszkban kell írnod, tulajdonképpen a komfort zónádat bővítetted ki, így nem
fogsz meglepődni, a hüllőagy helyett a frontális lebeny is be tud kapcsolni, és el tudod kezdeni a feladat megoldását. Ha viszont nem gyakoroltál így, vagy nem készültél a rendőr jelenlétére, nem lesz a helyzet komfortos, és könnyen lehet, hogy túlélési üzemmódba kapcsolt, és olyan dolgok sem jutnak eszedbe (lefagysz), amelyekre egy sima hétköznapon 1-2 perc gondolkodással tuti rájönnél, amelyeket könnyen felidéznél.

Pszicho-terror, avagy a COVID 19 alaposan felforgatta az életedet
Miért pont velem szúrt ki az élet? Hogy lehetek ilyen szerencsétlen?

a. Nagyon nehéz helyzetben vagy. A kamaszkor arról szól, hogy a határokat tágítod, és egyre inkább megismered a világot. Ehelyett most a „világ” leszűkült a szobád négy falára, és a barátaidat, kedvesedet sem láthatod, nem érhetsz hozzá, nem dumálhattok.
b. Ugyanakkor óriási szerencse, hogy csak a fizikai térben vagytok egymástól távol, valójában az okostelódon a nap sok-sok óráját tölthetitek együtt, zoomon, whatsapp csoportokban, stb. Próbálj ebből töltekezni.
c. A mostani helyzetedről gondolhatod azt is, hogy nem igazságos, nem fair, szerencsétlenek vagytok - és igazad lesz. Gondolhatod azt is, hogy egy speciális eset, ati érettségitek különleges, és örök emlék marad, mert sosem volt és reméljük, sosem lesz ilyen többet. Ha ezt gondolod, akkor is igazad lesz. A két gondolkodásmód között az a különbség, hogy a szomorkodás, kiakadás, „szerencsétlenekvagyunk” érzés szintén a hüllőagyat fogja bekapcsolni. A kérdés az, vajon ez segít abban, hogy jobban szerepelj az érettségin, vagy az, hogyha azt mondod, hogy egy szuper rugalmas évfolyam vagytok, aki egy perc alatt adaptálódott egy nagyon különleges helyzethez?

Mit tegyél?

1. Vegyél egy borítékot, és egy papírt. Igyekezz összegyűjteni mindent, ami zavar a mostani helyzettel kapcsolatban. Listázz fel annyi dogot, amennyit csak tudsz: Félelem, hogy megkapom a betgséget, csalódottság, hogy nem most van ballagás, düh, mert igazságtalannak érzem, hogy pont velem történik ez…. stb. Írj össze annyit, amennyit csak tudsz. Aztán tedd be a listát a borítékba, éstedd félre valahova a szobádban. Mindegy hova, csak ne legyen a nap minden órájában előtted. Aztán, ha vége az érettséginek, előveheted újra, és tovább gondolkodhatsz ezeken, Addig azonban jobban szolgálnak téged a borítékban. Úgy képzeld el, mintha kitennéd ezeket az adatokat egy külső adathordozóra, mert most éppen más fontos adathalmazzal kell dolgoznod a számítógépen.
2. Új helyzet van. Szokatlan. Mindenki mást gondol róla, és mindenki a vérmérséklete alapján ki is fejezi, amit gondol róla. Ezekben a napokban, az utolsó érettségi napjáig érdemes más témákat keresni. Zenét, ami kikapcsol,
vagy éppen felpörget és esetleg kedved lesz tanulni (jó, ilyen nincs, tudom..). Ha meg tudod oldani, a tantárgyakról beszélgess, vagy a kedvenc kajádról, sörödről, de a koronavírusról, és arról, hogy jó lesz-e így az érettségi, vagy
nem, most inkább kerüld a társalgást. Ürítsd a fejed, hogy beleférjen a sok okos tartalom, amelyet ideiglenesen el kell ott tárolnod, hogy az érettségi kérdésekre válaszolni tudj. Olyan ez, mint amikor leszedsz egy alkalmazást, és
kipróbálsz egy másikat. Pár nap múlva, ha szükséges, újra feltöltheted az alkalmazást (azaz újra előveheted a koronavírust, mint vitatémát).

Humor és dal

Tapasztalatom szerint a középiskolás korosztálynak zseniális humorérzéke van. Idén nektek megadatik, hogy ezt a humort örökké emlékezetes alkotásokká formáljátok. Én pl. csinálnék maszkos szelfikből egy alternatív tablót, és írnék verseket, dalokat, erről a furcsa helyzetről. A Ti életetekben már ott tart a technika, hogy ezeket a számokat fel is tudjátok rögzíteni, lehet belől osztály-induló, vagy bármi. Szerintem ti ennél is sokkal jobb ötleteket tudtok kitalálni.

Hajrá

Lúzer vagy szuperhős?
Te döntöd el. Igazad lesz, bármi mellett is szavazol. Szerintem Szuperhősök vagytok, akik villámgyorsan adaptálódtak egy különleges helyzethez. Ti nem csak tanuljátok a történelmet, hanem írjátok. Ami most a világban megy, a gyereked életében történelem lesz. Rajtad múlik, milyen szerepet vállalsz benne. Mindig gondolj arra,
mit szeretnél majd neki mesélni erről az időről 

Sikerülni fog!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr5315643174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása