Nesze!szer

Peter Lindbergh: elment a Vogue modellek fotósa

2019. szeptember 04.

 

 

lindbergh_a_csajokkal.jpg

 

74 éves korában, szeptember 3-án meghalt Peter Lindbergh. Hihetetlen veszteség. Aki nem ismeri a munkásságát, annak csak annyit mondanánk: ő az egyik legjelentősebb fotós, aki a nagy topmodell generáció legismertebb képeit készítette a Vogue számára. 

Naomi Campbell, Linda Evangelista, Tatjana Patitz, Cindy Crawford, Stephanie Seymour.. nevek azok közül, akiknek Lindbergh nagyon nagyot lökött a karrierjén. Pedig tulajdonképpen nem is fotósnak készült. Brodbeck néven született Lissában, Németországban, aztán Duisburgban nőtt fel gyerekként. Ez a Ruhr vidék környéke, az egyik oldalon földeket lehetett látni, birkákkal, a másikon pedig nagy kéményeket, gyárakat. Hihetetlen ellentét, ami valahogy később a képeibe is beköltözött. Peter mindig művésznek készült, festészetet tanult. Egészen addig, míg meg nem nézett közelebbről egy fényképezőgépet. Szerelemre lobbant. 5 évig csak reklámokhoz készített illusztrációkat, eszébe se jutott a divathoz közelebb férkőzni. Aztán a Stern magazin szerkesztője felkérte egy munkára. Hamburgba hívták, hogy a Kenzo divatanyagát készítse el. 14 oldalt kapott a Sternben, mindenféle megkötés nélkül. Ezt a sorozatot látta meg a Marie Claire francia munkatársa és invitálta őt Párizsba, hogy dolgozzon számukra. Így Lindbergh pakolt és már meg is kezdte ténykedését a divatvilág fotográfusaként. Egyre több és több munkája lett, de irodát nem nyitott a francia fővárosban. Egy kávézó lett a törzshelye, ott találkozott a megbeszélések alanyaival, lazán, ahogy a művészek szokták.

bv-1990-01-pl.jpg

 

Sokáig nem dolgozott a Vogue számára. Amikor egyszer megkérdezték, miért, azt válaszolta, mert nem tetszenek ott a képek. Aztán kapott egy lehetőséget, hogy megmutassa. Megmutatta. Leghíresebb címlapja Manhattanben készült és a kor topmodelljei pózolnak rajta, mindenféle manír nélkül. Az addig elérhetetlennek tűnő ikonok emberi arcukat mutatták, Peter pedig egy csapásra világhírű lett. (Az akkor készült kép később egy árverésen közel 25 millió forintért kelt el.) Fekete-fehér fényképei ikonikussá váltak. Dolgozott A Vanity számára, a The New Yorkernek, a Rolling Stone-nak, Armaninak, Bossnak, Donna Karannak, Calvin Kleinnek, Jil Sandernek és a Pradanak is. Tina Turner számára videóklipet rendezett, de filmeket is forgatott, sőt, róla is készült persze. 

 

 

A híres Pirelli naptárat 1996-ban készítette el először, majd 2017-ben újra. Eva Herzigova, Nicole Kidman, Helen Mirren, Kate Wislet szerepelt a képeken többek között. A második naptár forgatásáról hoztam is egy kis filmet.

 

 

 A legnagyobb modelleknek indította be a karrierjét. Linda Evangelistát például ő beszélte rá, hogy levágassa a haját. Evangelista addig egy ügyes modell volt, egy a sok közül. A rövidre vágatás után pedig egyszerre hihetetlenül keresett lett. Igaz, közben Peter feleségét sorra hívogatták az emberek, hogy úristen, elváltok, hát a férjed Lindát fotózza! Pedig számára ez mindig csak kreativitás és munka volt. Első feleségével huszonkét évig voltak együtt, a második sajnos most veszítette el őt. 

Kisfilmjét filmesztiválokon is bemutatták, a 2000-es évektől már az egyik legnagyobb ikonként tartották számon, a világ legnagyobb díjait is megkapta. Önálló kiálllításai mindig óriás közönséget vonzottak, akár Japánban is, első könyve is több mint százezres példányban kelt el. Dolgozott Rihannával, Lady Gagával, Emma Watsonnal és a világ legismertebb nőivel. Utolsó jelentős munkája a Vogue szeptemberi címlapja volt. Ezt a lapszámot Meghan Markle segítségével készítette együtt a szerkesztőség.

 

 

 

 Négy fia és a divat világa gyászolja őt, a realista szépség mesterét. 

(Aki beszél németül, annak itt egy régi videó a mester munkáiról, benne világsztárokkal és az üde Kate Moss modellel. Lent pedig az egyik leghíresebb sorozata, amit 1993-ban készített a Harpers számára. Amber Valetta van a képeken, mint a városba érkezett angyal. Azóta is ikonikusak a fotók!)

 

79464_vogue.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr7115039440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása