Nesze!szer

Mitől vegán egy kozmetikum?

2019. január 14.

 

 

vegannyito.jpg

 

Vegetáriánus. Ez olyan 10-20 éve már sokaknak ismerős volt itthon is, bár, lássuk be, elég macerás dolog volt. Anno magam is huszonhatszor meghallgattam: a most nyírtam le a füvet, kár, hogy nem előbb jöttél vicceket. Az éttermekben pedig rántott gombát lehetett fogyasztani, mást nem nem. Azóta sok víz lefolyt a Dunán és a világ folyóiban is, mostanában pedig a veganizmus tört előre. Nem írom, hogy divat lett, mert van, aki egészségügyi, van, aki az ökológia szempontok iránt érzett felelősségből vagy egész egyszerűen állatvédőként választja ezt az életmódot. Néhány napja Beyoncé és Jay-Z arra kérte a rajongóikat, ők is lépjenek a vegánság útjára. A férfi már régóta nem eszik állati eredetű terméket, Bey pedig tavaly tért rá az étrendre. Nyilván ezután jönnek majd a náluk is kozmetikumok lecserélései, tisztán növényire. Itthon is sokan keresnek már vegán szappanokat, arckrémeket, deókat. De nézzük is meg, mitől lehet vegán egy naptej, vagy akár egy rúzs és mi is az, amit magadra kensz? 

Vegánnak nevezzük azt, ami semmiféle állati eredetűt nem tartalmaz. És semmi olyasmi nem lehet benne, amit állatból nyertek ki. Az tiszta sor, hogy tejtermék alapként sehol nem szerepelhetnek, ha vegán kozmetikumról vagy sminktermékről beszélünk. Tehát a tejes fürdők, joghurtos arcpakolások nem a kategóriát kedvelők számára készülnek. De az sem vegán, ami esetleg mézzel vagy méhviasszal került előállításra. Sokan vallják, a hialuronsav sem vegán. Tévesen. Hisz sokan ma már akár gombákból nyerik gyártóként az arcápolás egyik fontos összetevőjét, de legtöbben biotechnológiai módszerrel előállított  hialuront használnak. (Egyesek arról írnak, kakastaréjból állítják elő a gyártók, azért ez több szinten vicces és gonosz dolog lenne. Gondoljatok bele, mennyi kakas kéne ilyen mennyiséghez, amennyi arckrém fogy a világon!) 

vegan_logo.jpg

 

Sok cég az utóbbi években eleve vegán kozmetikumokat gyárt csak, egyre nő a számuk. Ők hirdetik is ezt és ez jó dolog. Vannak olyan vállalatok is, akik külön jelzik, mely termékük felel meg a vegánság feltételeinek. Az, ha valaki azt jelzi, nem folytatott állatkísérleteket a beauty dolgok gyártásához, az nem azonos ugye ezzel. (Btw: az unióban nem forgalmazható már olyan kozmetikum, amely állatkísérlet által jött létre, tehát a sima nyuszis megjelölés gyakorlatilag felesleges) A másik, hogy a curelty-free megjelölés azt jelenti, hogy állatokon nem tesztelték a dolgokat. Ergo, az nincs kizárva, hogy az előállításnál olyasmi belekerült volna, ami nem vegán. Így nem összetévesztendő a két fogalom! Tehát ami curelty-free, az nem feltétlenül vegán. Ám fordítva lehetséges!

 

 Ps. akkor néhány cég, akik teljesen vegán kozmetikumokat gyártanak. Lavera, Lemora, Pai,Odacité, Plant Apothechary,Bybi Beauty, SkinOwl ,Pacifia, Kat Von D Beauty, Pure Skinfood, Coconutoil, Eleven Australia, Inecto, Face Love, Honeybee, itthona  Kell a Púder például és a Phi. 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr3614561640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása