Nesze!szer

Balzsam kontra hajpakolás. Tudod, mi a különbség?

2018. május 01.

 

hajpakolasos.jpg

 

 

 Hajpakolást vagy balzsamot tegyek a hajra? Sokan nem is tudják, mi a különbség a termékek között és mit és hogyan kellene használni. Ezért Viola Dóra mesterfodrász segítségét kértük, mondja el, mi, micsoda, mit vegyünk le a polcról! 

balzsam_kontra_hajpakolas.jpg

 

 

 - A haj három részből áll. Cuticulából, medullából és cortexből. Tehát külső hámrétegből, hajkéregből és hajbélből. Nem mindegy, melyik részét is szeretnénk ápolni a hajnak. - mondja Dóra.  A hajunk számára a legfontosabb, hogy a külső rétege, a cuticula mindig zárva legyen. Mert ha nincs, akkor kiszárad a cortex, a középső rész, ami egy zselés-kocsonyás anyag. Ez adja a haj rugalmasságát. Ebben található például a haj keratinja és a lipidek. És ha ez nincs eléggé feltöltve, akkor érzed azt, hogy a hajadnak nincs súlya, nem tartja meg a formáját szárítás után se. Ha a haj külső rétege, a cuticula van rossz állapotban, akkor a hajad fénytelen és nem tudod fésülni, mert összeakad. Emiatt fontos, hogy mit is kívánunk ápolni, melyik terméket vesszük le a drogériában a polcról.

A cuticulát ásványi anyagokkal ápoljuk és ezekre bőven elég egy könnyedebb, lágyabb balzsam - folytatja Dóri. Ez a vizesebb, folyékonyabb termék, innen is tudod, hogy igen, ez a balzsam. Például mindenféle hajban maradó termék cuticula ápoló, segíti a fésülést, de ettől még ez száraz marad a hajad. Könnyebb kifésülni a hajat egy balzsam után, de nem lesz jobb az állaga nagyon. És most jön a kontra!. Minden ami hajmaszk, vagy pakolás, az egy sűrűbb, masszívabb anyag állagra is. Figyelem! A pakolás alkalmazásánál a legfontosabb az lenne, hogy hővel juttassuk be a hajba. Tehát nem elég, ha csak felrakod simán. Ha ez otthon történik és nem fodrászatban, akkor egy zuhanysapkát teszünk a bepakolt hajra és arra még rá egy törölközőt. Mert ekkor a fejbőr hője is okoz egy kis dunsztot és erre van szükségünk. Az a lényeg, hogy ezt a párát, dunszt hatást biztosítsuk, mert akkor a maszk fel tudja tölteni ezt a zselés-kocsonyás réteget, a medullát. A pakolást ki kell öblíteni, de ezután ugyanúgy kell a balzsam, tehát, ha volt hajpakolás, az nem zárja ki azt, hogy mosás után balzsamozzunk is. Hisz először a belsejét ápoltuk, utána pedig a külső réteget. Ezáltal tömeget és fényt is biztosítunk a hajnak.

Amennyiben a medulla sérült meg, azt rendesen észre fogjuk venni, mert leesik a haj. Ezt csak vegyszerrel lehet "elrontani", javítani pedig magas protein tartalmú anyaggal lehet. 

 

Az ápolás sorrendje is fontos. A sampont mindig a fejbőr szerint választjuk, mert azzal a fejbőrt tisztítjuk tulajdonképpen. Mindenféle balzsamot és maszkot a haj állapotához igazítunk.. A balzsamot és a maszkot mindig a hajszálra rakjuk és nem a bőrre, így nem fog zsírosítani. Először hajat mosunk. Miután a sampont rendesen kiöblítettük, utána, ha vegyileg kezelt a hajunk, választunk maszkot és amikor ezt kiöblítettük, feltehetünk egy hajban maradó balzsamot, mert elég ez. Gyerekeknél ugyanolyan fontos a hajbalzsam használata, gyakorlatilag az első hajszálak megjelenésétől. Sokkal könnyebben kifésülni nekik és semmi károsat nem juttatunk be a szervezetükbe ezáltal. Viszont nem fog gubancolódni nekik.

 

Köszönjük Viola Dóra segítségét, ha szakértő hajápolásra vagy egy igazán jó frizurára vágysz, a Viola Dora Hairsalon facebook oldalát ITT találod. 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr4113707420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása