Nesze!szer

Varázslatos divat Thaiföldről a Budapest Fashion Weeken

2017. november 22.

 

 

 

jal_nyito.jpg

 

Az ünnepek közeledtével az ember valahogy jobban megnyitja a szívét a különlegesre, a csodára. Arra az érzésre, amikor megengedjük magunknak, hogy valami igazán jó történjen velünk és kimozdítson a lelki komfortzónánkból is. Reggel az ember felrántja magára a farmert, a fekete garbót, felhúzza a gyorsan belebújós cipőt, vagy csizmát, nem is gondolkodik el azon, honnan jönnek ezek a ruhák, mi is az eredetük (nyilván a saját szekrény, persze....), de azon nem morfondírozunk, milyen kultúrából ered a hordási szokása, ki találta fel?.. D Pedig a viselt darabjaink mindig azt is tükrözik, honnan jöttünk, és merre megyünk. Nyilván uniformalizálódott a világ, persze, ezt senki nem tagadja. De a divat mindig egy nagy és különleges olvasztótégely volt, ahová minden nemzet, kultúra beletette a magáét. Ezeken a dolgokon merengtem, amikor a Budapest Airport területén vártam egy thai divattervezőt, aki Londonból érkezett kisgyermek-modellekkel együtt. Sokat nem tudtam róla, sőt, neve alapján az is kérdéses volt, férfivel vagy nővel találkozom-e. Valakivel, aki saját kollekcióját hozza a Budapest Fashion Weekre. És akkor megérkezett Chirawan Lewis, akiről elsőre azt mondtam csak magamban: tüneményes hölgy. Chriawan a JAL Kids márka divattervezője, megálmodója. Vele beszélgettem:

 

thai1.jpg

 


- Rendben volt minden útközben, milyen volt a repülés?
- Szuper volt minden, nagyon köszönöm. Biztos feltűnőek lehettünk a gépen, mert 12 gyerek is jött velem, ők mutatják be majd a ruhákat. Londonból érkeztünk és hihetetlen élmény számomra, hogy itt lehetünk. A 11 lány és az egy szem  fiú is nagyon várta már az utat.

 

thai2_1.jpg

 


- Fontosak számodra a gyerekek?
- Igen, nagyon. A gyerekek jelentik a jövőt. És ők is a divat részei. Nézd csak meg majd őket a kifutón, ragyognak, ahogy a ruhákban lépdelnek! A megrendelőim között sok híresség van, híres gyerekek is. És felnőttek is, mint például Miss Thailand. Nem árulok el titkot, ha azt mondom, filmsztárok Angliából is megkeresnek a ruháim miatt. Remélem, a budapesti közönségnek is tetszenek majd az alkotásaim.

- Mindig divattervező szerettél volna lenni?
- Igen, persze. Nekem ez valahogy teljesen magától értetődő volt. Szerettem rajzolni, elbűvöltek az anyagok, a színek. Thaiföldön tanultam magát a divattervezést, rendesen, iskolapadba beülve. Szóval adott volt az alapos szakmai tudásom is az alkotáshoz.


- Mi az, ami téged inspirál?
- Engem minden megihlet. De igazából az első és alap inspirációm a thaiföldi templomok világa. A csoda, amikkel ott találkozunk. A színes matériák, az arany. Majd meglátod, milyen káprázatos ruhák születnek ezáltal!

- Mi az, amit szeretnél megmutatni?
- Thaiföld varászlatos világát. Ez az elképzelésem, hogy ezt viszem színre a ruháim által. Ez az álmom is, hogy megismerje a világ, milyen csodák vannak a mi templomainkban, a festményeinken. Az arany az, ami mindig elvarázsol. A színe, az ereje.

- Egyébként neked mi a kedvenc színed?
- Természetesen az arany. Mindent imádok, ami az arany. De szeretem a kéket, a feketét is nagyon. Imádom a pávaszemes motívumokat. Ezek is fontos részei a JAL Kids-nek és elhozott kollekciómnak.

- Mennyit tudtál Magyarországról korábban?
- Sok mindent nem. De óriási megtiszteltetés számomra, hogy itt felléphetünk a Budapest Fashion Weeken, hihetetlen öröm számomra.

 

thai3_1.jpg

 

- Te magad milyen brandeket, márkákat kedvelsz?
- Ó, ha most én ezeket sorolni kezdem, már indulhatok is vissza.. de az alap kedvenceim a Chanel, a Burberry, a Gucci és a Prada. Mindenre nyitott és kíváncsi vagyok, a divat az életem, a mindennapjaim része. És persze nem mellesleg nő vagyok.

- Anyuka is vagy, ha jól tudom.
- Igen, nekem is van egy gyermekem, de ő most nem jött, nem tudnék a show-ra is figyelni és rá is. De mindig nagyon kíváncsi arra, miket készítek. Persze, a JAL Kids "nemcsak" ennyi, amit itt láttok Budapesten, nagyon sokrétű a tevékenységünk, az esküvői berendezéstől a gyerekruhákig.


- Mi az igazi álmod?
- Az álmom az, ami most van. Elmenni mindenfelé a világba és elvinni a ruhákat, megmutatni, milyen csodálatos is Thaiföld és az ottani világ, ruhákba átültetve.

 

 

Az interjú helyszínét biztosító Budapest Airport az egyik fő támogatója a divathétnek, hiszen az utazás és a divat mindig is „kéz a kézben jártak”. Egyrészt a repterekről nem hiányozhatnak a divatüzletek sem, másrészt a repülés megteremtette a lehetőségét annak, hogy az egyes kultúrák és a különböző népek megismerjék egymást személyesen is. Ezekből a találkozásokból pedig újabb és újabb divatirányzatok, trendek szülessenek szerte a világon.

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr2113345921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása