Nesze!szer

Kis olimpikon palánták nagy segítsége

2016. augusztus 16.

 

 

syl_kezdo.jpg

 

 

Ez a post egyáltalán nem önös érdekből íródott. Sokkal inkább a tisztelet indította. Tisztelet azok felé, akik most küzdenek Rióban, akik mögött hosszú évek kemény munkája áll. És tisztelet azoknak, akik ezt lehetővé teszik. Mert szinte elképzelhetetlen, a fotelből nézve, kényelmesen limonádét szürcsölgetve, mennyi áldozattal jár ez egy szülő számára is. Mert ő az, aki hajnalban felkelti és elviszi a gyereket az edzésre. Ő az, aki elhozza őt, aki mossa a cuccokat, készíti a szendvicseket a táskába... és még sorolhatnánk. Mivel nálunk is van egy kis tornászpalánta a családban, tudjuk mindezt jól. És azt is láttuk, hisz mi is ott tornáztunk gyerekként a Honvédban, meg járunk edzésekre most is, hogy a felszerelés, a körülmények, hát, azok nem mindig rózsásak, sőt... Könnyű akkor büszkének lenni, amikor valakinek másfél percnyit látunk a gyakorlatából a tévében. De a mindennapi kemény munkát nem mutatja a közvetítés. Nem véletlen, hogy az élet bármely területén sokkal biztosabb azzal együtt dolgozni, aki gyerekként sportolt. Mert tudja, egy célért tenni kell és nem hullik az ember ölébe a sült galamb, azért bizony küzdeni kell. Szóval, a tisztelet és a támogatás született ez a post. És nállunk tényleg minden gyerek sportol a családban, nem véletlenül. (Persze, tőlünk is azt látják, hogy tornázni kell.)

"Az egyik legfontosabb lecke, amit a sport megtaníthat a gyerekeknek, hogy képesek legyenek hinni önmagukban és magabiztosak legyenek, bármilyen kihívás előtt is állnak. A sport által nyújtott pozitív hatások viszont igazából csak akkor valósulhatnak meg, ha a követelmények, a teljesítmény értékelése illetve az érzelmi légkör is a gyermek életkorának megfelelő. A pozitív és támogató érzelmi légkör mellett azonban nem szabad elfeledkeznünk a fizikai biztonságérzet megteremtéséről sem. A gyermekek pszichés fejlődésével párhuzamosan zajlik a mozgás fejlődése, melyből következik, hogy a környezet felfedezése, új, akár kockázatos mozdulatok kipróbálása az edzéssel töltött mindennapok szerves részei. A szülők és edzők számára nagyon megnyugtató lehet az a tudat, hogy a sportkörnyezet biztonságos, a felszerelések magas szintűek, így mindenki képes lesz a saját feladatát minőségileg elvégezni: a szülő átengedni csemetéjét bizalommal az edzőnek, az edző pedig felelősséget vállalni a gyerek fejlődéséért." - mondja Gyömbér Noémi sportpszichológus. 

De térjünk át a tornára, mert tulajdonképpen erről beszélünk most. A szertorna, mint minden élsport, terhelést jelent a fejlődő ízületekre, a gerincre, illetve bizonyos mozdulatok gyakorlása veszélyes is lehet. Ahhoz, hogy a gyakorlásból származó sérüléseket, illetve a gyerekek folyamatos testi igénybevételét a minimálisra csökkenthessék, a megfelelő védő- és segédeszközök megléte elengedhetetlen. Ezeknek az eszközöknek a beszerzése, rendszeres cseréje komoly anyagi terhet ró az egyesületekre. „Szertornában, az utóbbi évtizedben óriási fejlődés tapasztalható az egyes szerek/sporteszközök minőségében, technikai fejlettségében. A fejlődés elsősorban a tornászok biztonságát tartotta szem előtt. Ezek az új eszközök nem olcsók, de beszerzésük roppant fontos, a többi - edzéseken használt - kiegészítő eszközökkel együtt. Így a felkészülés szakaszában és a versenyeken is a lehető legnagyobb biztonságban tudják az egyes mozdulatokat elsajátítani a tornászok. Az új eszközökön nagyobb ismétlés számban lehet a mozgásokat tanulni, hiszen kímélik az izmokat, ízületeket és jóval kevesebb a sérülés veszély.”- mondta Altorjai Sándor, a Magyar Torna Szövetség főtitkára.

Ezért döntött úgy a Procter&Gamble, hogy olyan kampányt hoz létre, amivel bárki könnyedén támogathatja a fiatal tornászok biztonságos felkészülését. Talán egy nap közülük kerüljön ki a bajnok, aki a dobogóra állhat. A kampány augusztus 24-ig tart. Amennyiben valaki szívesen támogatná a jövő tornabajnokainak felkészülését, most elég, ha vásárol a Tesco áruházakban és a bevásárló listát úgy állítja össze, hogy a programban résztvevő termékekből válogat. Ezek a dolgok valószínűleg olyanok, amelyek sok háztartásban egyébként is a mindennapos élet állandó szereplői. Mint például az Always, Ariel, Gillette, head &;shoulders, Jar, Lenor, Oral-B, Old Spice, Pampers. A vásárlásból befolyt összegből a Magyar Torna Szövetség közreműködésével országosan 5 tornász utánpótlás csapat, az FTC YBL tervező, az MTK, a Győri AC, a Dunaferr SE és Békéscsaba TC biztonságos sportolási lehetőségeinek bővítéséhez és fejlesztéséhez járulhatunk hozzá. 

Nálunk épp elfogyott a fogkrém, meg az öblítő alján is csak egy kicsi kacsingat már. Így tuti, hogy az Oral-B, a Lenor, ja és a Jar is beugrik este a vásárlásnál a kosárba. Jó érzés, hogy ebből a jövő kis olimpikon palántáit támogathatjuk... nézzétek csak ezeket a gyönyörű képeket róluk! Ugye, ti is segítetek nekik, hogy majd könnyes szemmel hallgathassuk a himnuszt egykor miattuk... mi ilyen formán is megadjuk a kis sportoló palántáknak a tisztetlet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr2810406822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása