Pénteken remek programon vettünk részt. Azért is volt remek, mert végre egy terméket nem erőszakosan, nem pushingolva próbáltak lenyomni a torkunkon, hanem elegánsan, ötletesen. A Zewánál ugyanis megjelent egy új, prémium toalettpapír, amely mandulatejjel, 4 rétegű puhasággal és finom illattal kényeztet. Kb ennyi volt a marketing rizsa, amit kaptunk a találkozón és kezdődött a csodálatos kikapcsolódás. Ugyanis a Chefparade egyik telephelyére, a Sas utcába hívtak meg bennünket, ahol a mandula tematikán haladva marcipános cupcake-ket készítettünk. Sokat tanultunk aznap és nagyon élveztük a programot. Haza is vittük a munkánk gyümölcsét, persze, van még mit fejlődnünk a témában (alsó kép), de büszkék voltunk az alkotásunkra. Ja, és nem mellesleg finom is lett az összes mű. Miután többféle vintage cupcake került aznap megalkotásra, a nekünk leginkább ízlő receptjét mondjuk el nektek. Bele is vágunk, először jöjjön egy kis történelem!
Tudtad, hogy a cupcake először 1976-ban szerepel egy feljegyzésben? Aztán igazán a 19. században terjedt el. A név kialakulását illetően két teória létezik, az elő szerint a süteményeket eredetileg kicsi edényekben sütötték, a második szerint a hozzávalókat adagolták csészével, cup-pal... De number cakes is volt a süti neve, mert annyira egyszerű volt, 1-2-3 csészényi a belevalók kimérése. A cupcake tulajdonképpen a krémes, díszített muffin. Ennyit a töriről, most akkor inkább süssünk valami finomat!
Vaníliás Cupcake Kakaós krémmel
Hozzávalók a muffin alaphoz:
180 gramm liszt
150 gramm kristálycukor
Vanília esszencia, vagy vaníliás cukor, kb egy csomagnyi
6 gramm szódabikarbóna
Csipetnyi só
200 ml tej + fél teáskanál ecet vagy citromlé
100 ml olaj
2 db tojás
Hozzávalók a kakaós krémhez:
100 gramm szobahőmérsékletű vaj
100 gramm hideg krémsajt (A Philadelphia a lehető legjobb, megőrülsz, milyen finom lesz ezáltal!)
40 gramm kakaópor (tudod, a cukrozatlan, nem a nyuszis!)
100 gramm porcukor
1-2 evőkanál tej, vagy tejszín
Vegyük elő a muffin formát és kezdődhet is a buli! A tejet kimérjük, hozzáadjuk az ecetet, majd hagyjuk pihenni 4-5 percig. A száraz hozzávalókat összekeverjük egy nagyobb edényben. A tejhez öntjük az olajat, hozzáadjuk a tojásokat, kicsit elkeverjük. A folyadék kétharmadát hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd robotgéppel folyamatosan keverve a többi tejet is beletesszük. A kapszlikat belehelyezzük a formákban és kb. a kétharmadáig felöntjük a kész keverékkel. (Vigyázat, nyersen is nagyon finom!) Nem légkeveréses sütőben, a 170 fokra előmelegített térben negyed órányit, vagy picit többet sütjük. (Légkeverésesben gyorsabb, ugye) Tűpróba, és ha nem ragad, már ki is vehetjük. Rácsra szedjük, hogy hűljön. Amennyiben túl púposra sültek barátaink, akkor kicsit leskalpoljuk őket - egyenesre.
Amíg sültek, kikeverhettük ügyesen a kakaós krémet, semmi extra tudás nem kell hozzá. Egyszerűen annyira finom, hogy csak remélni tudjuk, marad a cupcake-re is a krémből. A hideg sütire rákenjük egyenként, nem kell vastagon. Utána jöhet a marcipán díszítés. Ezt már úgy variálhatod, ahogy szeretnéd. Kb. 2 milliméternyi vastagságúra nyújtsad a színes mandulás finomságot, ez fog passzolni rá. És egész egyszerűen szakíts ki akkora marcipánt, amekkora kb a cupcake teteje. Cukor gyöngyöt is használhatsz, vagy pici masnikat, pillangókat, virágokat is kreatívkodhatsz a marcikából. Ezt tojásfehérjével kend meg kicsit, úgy tudod rögzíteni. Ja, és még valami! A marcipán nyújtásakor keményítőt szórjál alá, illetve a nyújtófára, hogy jól tudj dolgozni vele.
Nekünk hazavitel után kb 5 perccel elfogyott az összes gyönyörűség. Hiába, ez a fogyasztható művészet sorsa... Jó étvágyat!
Ps. marcipán rózsát úgy tudsz legegyszerűbben készíteni, hogy kinyújtasz egy kis marcikát és kígyót vágsz belőle. Azt pedig egyszerűen felcsavarod, mint amikor csigát gyurmázol. A végén az alját benyomkodod. Nem bonyolult, de nekünk elsőre nyomi lett, másodszorra lett igazán rózsás!