Nesze!szer

Steiner Kristóf heti útjelzője

2015. december 13.

 

 

itt_es_most_csoda2.jpg

 

 

Az "itt és most" csodája

Ahogy a bölcs teknős, Oogway mondta a Kung Fu Pandában: „A tegnap történelem, a holnap rejtély, a jelen viszont ajándék”. Bár nem vettem észre, hogy őteknőcsége vörös fonalat viselt volna a csuklóján Madonna-módra, a Kabbala Központban is azt tanuljuk: a fény mindig az "itt és most"-ban van. Túl gyakran fordul elő, hogy - míg a lehetőségek a jelenben várnak ránk - mi valahol egészen máshol vagyunk éppen...

Egy nagyra tartott kedves barátom tanácsára kezdtem olvasni Eckhart Tolle "A most hatalma" című könyvét - amelyet sokan az egyik legnagyobb spirituális könyvként emlegetnek, amelyet manapság írtak. A könyv egyfajta szavakon túli hatalomról szól, és képes elvezetni minket egy – a gondolataink mögött lévő – jóval csöndesebb helyre, ahol megoldódnak gondolat teremtette problémáink, s felfedezzük, mit is jelent létrehozni egy szabadabb életet. Ahogy Tolle mondja:„Én az emberi tudatosság mélyreható átváltozásáról beszélek. Nem úgy mint egy messzi jövőbeni lehetőségről, hanem valamiről, ami most elérhető – nem számít, ki vagy és hol élsz. Láthatóvá válik, miként szabadíthatod fel magad az elme fogságából, és hogyan léphetsz be a tudatosság eme megvilágosodott állapotába, s milyen módon tarthatod ezt fenn a mindennapi életedben.”

Ahhoz, hogy képesek legyünk a jelennek élni, el kell rugaszkodnunk a múltbéli sérelmektől, és a jövőtől való rettegéstől. De mégis hogyan tegyük igazán sajátunkká a megbocsátást, könnyűséget és fényességet? Kabbala tanárom, Karen Berg szerint rengetegen rémesen sok időt töltünk azzal, hogy a múltba tekintünk azon mélázva, mitis tettünk; vagy épp azon, mit fogunk tenni. Miért is veszélyes ez? "Gondolj arra az emberre, aki évtizedeken keresztül végez egy olyan munkát, amit nem szeret, s amikor nyugdíjba megy, végre élvezheti az életet, s megtehet mindent, amit mindig is szeretett volna. De mi történik azokkal az értékes pillanatokkal, melyek az általa élt középszerű jelen és az elképzelt csodás jövő között foglalnak helyet? Mi több, mi van akkor, ha soha nem éli meg azt a 'szabadidőt', amit olyannyira vár?" - teszi fel a kérdést Karen.

Ha pedig Oogway teknős mester, Eckhart Tolle, és Karen Berg is egyetért ebben, akkor valami biztosan lehet a dologban: a jelen pillanatban annyi ajándék rejlik. Ezen a héten értékeld a most hatalmát. Ez pedig gyakorlatban azt jelenti, hogy amikor rosszkedvűen ébredsz, motiválatlannak érzed magad, a múlton rágódsz, vagy a jövőt fürkészed, így szólsz: "Hát nem csodálatos, hogy van levegő, amit lélegezhetek, nap, ami melegít, ágy, ahol alhatok, étel, amit ehetek, és emberek, akikkel megoszthatom mindezt?"

Fényes hetet!

kabbalahungary.net

whitecityboy.com

facebook.com/steinerkristofoldala/

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr838168676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása