Nesze!szer

Steiner Kristóf heti útjelzője

2015. december 06.

 

veletlen_halacskas.jpg

 

Még véletlenül sincsenek véletlenek

“Vaksors, véletlen? Üres és értelmetlen szavak! Inkább ezt mondhatnánk: A Gondviselés inkognitói” – véli Joseph De Maistre, francia filozófus, én pedig világ életemben egyetértettem vele: a legnagyobb tévedés, hogy vannak tévedések, balesetek, véletlenek. Nincs olyan, hogy “egyszer csak”, és olyan sincs, hogy “ok nélkül”. Amikor valamiféle igazságtalanság áldozatainak érezzük magunkat, érdemes felidézni: a véletlenek nem velünk, hanem értünk történnek.

A Kabbala Központban azt tanuljuk, hogy gyakran elfeledkezünk a spiritualitás szerepről életünkben: a dolgok csak úgy megtörténnek, s mi reagálunk rájuk. hagyjuk, hogy az élet súlyai lehúzzanak. Tanáraink szerint azonban nem szabad elfelednünk, hogy a tudatunk az, amely meghatározza, hogy valami pozitív vagy negatív-e életünkben. Karen Berg, a Kabbala Központ spirituális igazgatója egy praktikus, hétköznapi példát hoz fel. "Egy üzletember találkozik a megfelelő kontaktszeméllyel, kap egy remek szerződést, s épp amikor épp a nagy pénzt akasztaná... BUMM! Az alku bedől, s ő mindent elveszít. Ez elég rosszul hangzik, nemde? Hogyan reagál ez az ember? Egyrészt megélheti tragédiaként is ezt a helyzetet, úgy, hogy az érzése tönkreteszi őt. Más szavakkal, negatívnak látja. Azonban másfelől ugyanez az ember akár így is szólhat magához: 'Lehet, hogy az, ami történt, értem, a spirituális fejlődésem, az alázatom érdekében történt.' Ebben az esetben a szituációt pozitívvá alakítja, létrehozva ezáltal a tudatosság egy másik szintjét önmaga számára."

Persze senki sem kívánja tőled, hogy egy életen át vigyorogj, ha úgy érzed: kudarcba fulladt egy terv. A hasraesések viszont megtanítanak minket: ha van egy vágyunk, egy álmunk és elég kitartásunk, az univerzum segíteni fog abban, hogy elérjük ezt a célt - de csak akkor, ha az álmunk nem kizárólag a saját javunkat szolgálja. A kabbalában azt tanuljuk: ha a célunk mögötti tudatosság önző, lehet, hogy be tudjuk teljesíteni, de meg kell fizetnünk majd érte, s nem hoz majd tartós elégedettséget. "Az igazi siker akkor jön el, amikor nem csak "én"-ben hanem sokkal inkább a 'mi'-ben gondolkodunk." - mondja Karen Berg. Ha úgy érzed, már megint te húztad a rövidebbet a sors ellen, próbáld ki ezt a meditációt. Ülj le kényelmesen, hunyd le a szemed, és nyugtasd meg magad:

"Mivel nem látjuk a körülmények valódi okát az életünkben ezért a beszűkült tudatunknak minden véletlenszerűnek fog tűnni. Pedig nem létezik véletlen esemény. A nagy képben minden a helyén van és működik. Sosem tudhatom, hogy a legkisebb megosztó cselekedet mikor fog hatalmas áldássá nőni, öt, tíz vagy tizenöt év múlva az utamon."

Yehuda Berg szerint ez a meditáció ösztönözhet arra, hogy annyi jót tegyünk, amennyit csak lehet - anélkül, hogy azonnali eredményt várnánk.

Fényes hetet!

facebook.com/KabbalaKozpontMagyarorszag

facebook.com/SteinerKristofOlala

whitecityboy.com

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr618139534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása