Nesze!szer

Franciás-magyaros bistro a Parlament mellett

2015. november 16.

 

elysee1.jpg

 

Szeretjük az új helyeket Budapesten, főleg az olyanokat, amelyek valami kis történelmi alapra vannak helyezve. Minap a Parlament mellett jártunk, ahol megnyitott az Elysée bistro, amely az egykori híres kávéház méltó folytatása.  „Felelősség egy ilyen helyen éttermet nyitni” – meséli a nyitás kapcsán szándékaikat Gonda Péter tévéproducer, az Elysée tulajdonosa. „Az Elysée Bisztró büszke utóda szeretne lenni a Kossuth tér egykori legendás kávéházának. A MÁK-bérházat 1928-ban adtak át, a Gönczi fivérek 1931-ben alapították itt az Elyséet, szeretnénk az ő hagyományaikat folytatni. A gasztronómia újdonságaira nyitottan, a híres magyar kulinária és a franciás bisztrókonyha jellegzetességeit elegyítjük és az ínyencek találkozóhelyévé válunk. Vendégeinket a békebeli kávéházak és a modern bisztrók elemeit ötvöző barátságos, otthonos környezetben várjuk. Lehet jönni hozzánk, akár csak egy reggeli kávéra, vagy egy délutáni sütis uzsonnázásra is. Nem titkolt szándékunk pedig továbbá az sem, hogy közösségi térként is funkcionálunk, és időről időre az ország legnevesebb zenészeit hívjuk meg magunkhoz játszani, akik egy komoly vacsorával összekötött zenés estén lépnek fel nálunk. Decemberben például Tóth Vera érkezik hozzánk.”

elysee3.jpg

 

Az Elysée újranyitásában Saly Noémi, irodalom- és Budapest történész is aktívan részt vett. Neki köszönhető összesen 13 „Kossuth téri kávéházi történet”, mely a tér legendás kávéházainak történetét mutatja be. Ezek a történetek az étteremben megtalálható alátétekre kerültek. Ezekről tudható például az is, hogy az Elyséet egykoron a vendéglős családba született Gönczi-fiúk nyitották. István, János és László évekig tanultak és dolgoztak külföldön, Londonban, Párizsban, Berlinben, az olasz, valamint a francia Riviérán. Első saját kávéházuk 1924-ben a Duna-parti korzón lévő Mignon kávéház lett. Felosztották maguk között a munkát: az egyik pincérként, a másik kávéfőzőként, a harmadik pedig mosogatóként dolgozott, azonban nem kaptak italmérési engedélyt, így a fellendülőben lévő üzletet eladták, és pincérként folytatták a munkát. Pár év múlva végül ők lettek az alapítói a Kossuth Lajos tér első két kávéházának: a Monicónak és az Élysée-nek. Akit érdekel még, hogyan eshet meg az Budapesten a harmincas években, hogy a boldogan uzsonnázó vendégek jelenlétében árverezik el egy kávézó teljes bútorzatát, hogy a Gönczi testvérek egyik tagja miért kísérelt meg kétszer is a Dunába ugrani, hogyan lesz a bárkávéházból bridzskávéház, hogy aztán a szocializmus útja a Szófia étterembe vezesse az Elyséet, látogasson el az étterembe! Olvassa el az összes izgalmas történetet, melyet Saly Noéminek sikerült felkutatnia. Érdemes utánajárni!

 

elysee5.jpg

 

Az ételek mind-mind egy történelmi alakot idéznek, így nemcsak a kuliniáris élvezeteknek adózhatnak azok, akik ellátogatnak oda, hanem történelmi leckéket is vehetnek a tányérukról. A gulyást és a desszerteket mindenképpen ajánljuk és természetesen azt, akár egy jó kávéra látogassátok meg a helyet! 

 

elysee4.jpg

 

Elysée Bistro & Kávéház | 1051 Budapest, Kossuth tér 13-15. | info@elysee.hu | +36 1 786 4306, facebook oldal ITT

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr428082080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása